Læsetid 3 min.

Trump hænges ud som hykler i tv-debat

De to senatorer, Marco Rubio og Ted Cruz, går til angreb på Trump og forsøger at udstille ham som en mand, der sælger falske løfter
Marco Rubio (t.v.) gik til angreb på Donald Trump i republikanernes tv-debat i Texas.

Marco Rubio (t.v.) gik til angreb på Donald Trump i republikanernes tv-debat i Texas.

David J. Phillip
27. februar 2016

Langt om længe tog senatorerne Marco Rubio og Ted Cruz torsdag i en tv-debat i Houston fløjlshandskerne af og gik efter Donald Trumps åbenlyst sårbare sider.

Det massive angreb på byggematadorens forretningspraksis og etik, hans stedse skiftende standpunkter og indholdsløse politiske programerklæringer havde til formål at punktere den mytedannelse, spidskandidaten har skabt omkring sin person og sit forretningsimperium.

I sin essens afslørede Marco Rubio, den republikanske partielites darling, med en advokats skarpt fokuserede spørgsmål og rappe, sylespidse replikker, at kejseren ved nærmere eftersyn »ingen klæ’r har på«.

Måske det afgørende øjeblik i den hede og til tider totalt kaotiske debat mellem de tre republikanske præsidentkandidater kom, da Rubio med adresse til Trump sagde om sin cubanskfødte mor:

»Min mor arbejdede som stuepige i et hotel. Og i stedet for at hyre en amerikaner som hende har du importeret 1.000 gæstearbejdere fra hele verden til at varetage de job.«

Rubios beskyldning viser sig at være korrekt.

Nogle få timer inden tv-debatten havde The New York Times på sin hjemmeside dokumenteret, at Trump i sin eksklusive private klub, Mar-a-Lago Club, i Palm Beach, Florida, foretrækker at hyre udlændinge gennem et gæstearbejderprogram frem for amerikanere.

I valgkampen har Trump gang på gang kritiseret amerikanske virksomheder for at flytte job til udlandet og slået til lyd for, at han som præsident vil sørge for, at ting bliver fremstillet med stemplet Made in America. Han har endda lovet at genforhandle eller skrotte frihandelsaftaler med lavtlønslande.

Amerikanere afvist

Men nu viser det sig, at det er bragesnak og hykleri. The New York Times fandt, at Trump gennem 15 år har hyret arbejdskraft til sine hoteller, kasinoer og golfklubber fra udlandet. Ifølge amerikansk lov må der kun bevilges et arbejdsvisum på 10 måneder til udlændinge, dersom arbejdsgiveren kan godtgøre, at amerikanske jobansøgere ikke er kvalificerede.

Men avisen kontaktede arbejdsformidlinger i det sydlige Florida, der kunne dokumentere, at mange amerikanskfødte jobansøgere til Trumps klub i Palm Beach faktisk havde de rette kvalifikationer til at blive tjenere eller stuepiger og alligevel blev afvist.

Der er ifølge The New York Times gode grunde til at hyre gæstearbejdere frem for at ansætte amerikanere. Udlændinge med en midlertidig arbejdstilladelse har ikke lov til at skifte til en arbejdsplads, der betaler en højere timeløn, men skal blive, hvor de er. Det bidrager til at holde lønningerne nede i hotelbranchen.

Herudover er udenlandske arbejdere mere villige end amerikanere til at acceptere dårlige arbejdsforhold. I Trumps klub må tjenere f.eks. ikke tage imod drikkepenge fra medlemmerne, og de ansatte får ikke sygesikring eller andre frynsegoder.

»De er praktisk talt fanget i et spindelvæv, de ikke kan komme fri af,« siger Danny Fontenot fra Palm Beach State College til The New York Times.

Rubio satte fokus på andre øjensynligt selvmodsigende praksisser i Trumps koncern. Han nævnte f.eks., at tøj med Trumps navn bliver fremstillet i Kina og Mexico frem for i USA. Og han påpegede, at Trump ikke er en self made man.

»Hvis han ikke havde arvet en formue på 200 mio. dollar, ville han i dag stå på en gade i Manhattan og sælge armbåndsure,« sagde Rubio med et selvtilfreds smil.

Folk, der sælger armbåndsure på New Yorks gader, kendes som snydere, der gerne tager overpriser for deres varer.

Senator Ted Cruz fik også trængt Trump op i et hjørne ved at spørge til, hvad han vil erstatte præsident Obamas sundhedsreform med. Trump blev ham svar skyldig. Ej heller kunne Trump forklare, hvorfor han konstant udsætter offentliggørelsen af sin selvangivelse.

Alt i alt havde de to senatorer en vildt protesterende Trump ude i tovene. Om det vil hjælpe dem med at bringe byggematadoren ned på jorden, inden det er for sent, vil vælgerne afgøre på tirsdag, hvor 12 delstater skal afholde primærvalg.

VIDEO

Satirisk sammenklip fra tv-debatten i Houston fra sitet dailykos.com

Bliv opdateret med nyt om disse emner

Træt af forstyrrende annoncer?

Få Information.dk uden annoncer for 20. kr. pr. måned

Køb

Er du abonnent? Så slipper du allerede for annoncer. Log ind her

Forsiden lige nu

Anbefalinger

  • Brugerbillede for Torben R. Jensen
    Torben R. Jensen
Torben R. Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Brugerbillede for Torben Lindegaard
Torben Lindegaard

@Martin Burcharth

Fint, at du fik detaillen med armbåndsursælgerne i New York forklaret.

Jeg så Rubio sige det på TV; men forstod ikke udsagnet til bunds.

Brugerbillede for peter fonnesbech
peter fonnesbech

Der synes for mig at se, at der er en sær og grum ironi i det faktum, at denne generelle fordummelse af befolkningen anført af the main stream media igennem årtier, sammenholdt med forringelser i det amerikanske unddannelsessystem siden 80'ser og følgevirkninger af krisen fra 2008 som nogle af de vigtigste faktorer, har skabt den ideelle baggrund for at en kandidat,som Donald Trump faktisk kan gå hen og vinde præsidentvalget.

Han kan naturligvis ikke genopbygge USA , men vil helt sikkert kunne blive en destruktiv faktor, som kan trække landet længere ned i sølet , hvis han bliver præsident.

En synsvinkel som jeg undrer mig over ikke er blevet kommenteret nogen steder i medierne, både i USA og i Europa. Men det skyldes nok den tendens at denne fordummelse er blevet et globalt fænonem efterhånden, selv i lille Danmark.

Uanset hvem der , måske lige med undtagelse af Bernier Sanders, vil den amerikanske befolkning igen blive røvrendt.

I mellemtiden kan vi så bare "nyde" dette det største, længste , og dyrere reality show on the planet.
Et show som denne gang vil antage nye groteske dimensioner.
Og det kan vel ikke blive større, men der handler jo som sagt også om USA er, og her er størrelse som som batter. Seize matters.

Valget handler så langt fra kun om det der foregår i diverse tv-studier, men i lige så høj grad udenfor.
Et par af de mere sjove eksempler er set i artiklen om Dominatrices offering a special treatment for Wallstreet:
http://www.mediaite.com/online/dominatrices-are-offering-discounts-to-wa...

og websiden hookers for Hillary : http://www.hookersforhillary.com/

eksempler, hvordan sexindustrien forsøger at slå lidt plat på præsidentvalget, og bruge det som et platform for at promote sig selv. Men koplingen mellem prostitution og politik ligger lige for.

Brugerbillede for olivier goulin
olivier goulin

@Peter

Han kan naturligvis ikke genopbygge USA , men vil helt sikkert kunne blive en destruktiv faktor, som kan trække landet længere ned i sølet , hvis han bliver præsident.

Var det bare gjort med det. Men USA har desværre destruktive kræfter til at trække resten af verden med sig. Det er dét, der er det virkelig bekymrende ved udsigten til Trump som præsident.

Men du har ret; nøglen til at forstå Trumps gennemslagskraft blandt den amerikanske lavere middel- og underklasse er, at han åndeligt befinder sig præcis på deres niveau. Han taler et sprog, de forstår. Og jeg tror ikke engang det er instuderet; noget er naturligvis nøje instuderet - men i det store hele optræder han helt autentisk som den spraddebasse, han er; og som for os andre er uhyrlig, usympatisk og vulgær - men for ganske mange amerikanere er heroisk. Han besidder demagogisk karisma; det er indiskutabelt. Beviset ligger i hans success.

Der hersker en udbredt demokratisk umodenhed i den amerikanske befolkning; i hvertfald, når det kommer til føderal politik.

/O

erik mørk thomsen, Kurt Nielsen og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Vibeke Rasmussen
Vibeke Rasmussen

"Om det vil hjælpe dem med at bringe byggematadoren ned på jorden, inden det er for sent, vil vælgerne afgøre på tirsdag …"

Det er vist allerede for sent. Og hvis nogen skal bringes ned på jorden, er det nok snarere vælgerne, for de synes (stadigvæk!) ganske upåvirkede både af Donald Trumps gentagne selvmodsigelser og af modkandidaternes 'angreb'. Som meningsmålinger foretaget efter debatten kunne tyde på.

For sent, også hvad angår medierne, som i lighed med modkandidaterne hidtil har behandlet Donald Trump med fløjlshandsker på. Og stadig gør!

Som nogen (husker desværre ikke hvem eller hvor) for nylig beskrev mediernes tilgang til Donald Trump:

"And, like a good little gaggle of obedient, trained seals, they surrendered their dignity, discarded their duty, succumbed to amnesia regarding The Fourth Estate Giants that preceded them, and, obediently squatted at Donald's feet, squealing for more sardines."

Brugerbillede for Kurt Nielsen

Jeg så en god del af debatten på CNN og jeg deler absolut ikke udlægningen af den. Det var selvfølgelig tydelig, at de to kandidater gik målrettet efter Trump, men det var ham, der høstede bifaldene - og på mange og lange strækninger efter min opfattelse med god grund. De når ham bare ikke til sokkeholderne som udøvere af demagogi.

Information har henvist til en, efter min beskedne opfattelse, rigtig god analyse om Sanders, Trumps og Clintons chancer i den amerikanske valgkamp (Hvis det virker, så er linket her: http://www.information.dk/nyhedsblog/562896 )

Brugerbillede for erik mørk thomsen
erik mørk thomsen

Så længe, at Sanders ikke har en chance, for at blive valg, er det ikke Trump, vi skal være bange for, men derimod Clinton.
Hun er krigsliderlig, så det batter.