Læsetid: 2 min.

Er vejen til grøn omstilling belagt med bøder?

Frankrig har vedtaget en historisk lov: Butikker kan få bøder og fængselsstraffe for madspild. Flere ser gerne, at tendensen udbredes i hele EU – også herhjemme. Jeg tillader mig at tvivle
17. februar 2016

Tidligere på året vedtog den franske regering en lov om doggybags. Det betyder, at franske restauranter, som serverer mere end 180 måltider om dagen, er tvunget til at tilbyde gæsterne at få rester med hjem.

Nu har Frankrig så som det første land i verden vedtaget en lov, der gør det forbudt for supermarkeder at smide mad ud. Loven tvinger større franske supermarkeder til at donere madvarer, der ellers skulle smides ud, til velgørende organisationer. Inden juli i år skal større franske supermarkeder underskrive aftaler med velgørende organisationer om aftagelse af usolgte fødevarer – ellers risikerer supermarkederne bøder på op til 75.000 euro (560.000 kroner) og sågar fængsel.

Vi skruer tiden tilbage til oktober. Jeg er med i en paneldebat på Scanpack-konferencen om madspild i Sverige med bl.a. FN og den ekstremt sympatiske og energiske franske verdenskendte politiker Arash Derambarsh, ophavsmanden til ideen om det franske forbud mod madspild. Arash Derambarsh spørger mig, om jeg vil hjælpe ham med at kæmpe for at få denne lov indført i andre lande end Frankrig, bl.a. herhjemme i Danmark. Jeg tøver. Og jeg tøver igen, da BBC spørger mig om det samme.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Coach2Manage Karsten Schiøtz
Coach2Manage Karsten Schiøtz anbefalede denne artikel

Kommentarer

Coach2Manage Karsten Schiøtz

Financiering skal på plads for at afhjælpe madspildet. Jeg er frivillig i LOFU - Landsorganisationen for Udsatte, der uddeler gratis mad til udsatte borgere i Danmark - og vi mener at alle produktions- og salgsled der bidrager til manglende bæredygtighed og overskudsmad skal bidrage til betaling af omkostningerne for at andre/LOFU kan foretage uddeling/fordeling af rigtig store mængder af overskudsmad til dem der trænger.
Vi er mange frivillige non-profit organisationer der gerne gør en stor frivillig arbejdsindsats. Men vi mener ikke det er rimeligt at vi med en lignende lov i DK kan risikere at skulle løfte et samfundsproblem uden nogen dækning af alle de omkostninger vi har til lokaler, varme, el, frysere, køleskabe, transportkasser, transportmidler, benzin, IT, ompakningsemballage mm.
Vi er også med til at løse en anden samfundsopgave, der handler om at beskæftige udsatte ledige med noget frivilligt arbejde der virkelig er meningsfuldt for de frivillige. Det giver oplevelser der kan bidrage til at nogen udsatte ledige får motivation og selvværd til at komme videre i livet med uddannelse og et meningsfuldt arbejdsliv.
Så vi opfordrer til at se udfordringen omkring overskudsmad og madspild i en større sammenhæng end bøder til supermarkeder. Der er mange parter i den lange værdikæde, der skal bidrage til løsningen af vores fælles udfordring - OGSÅ ØKONOMISK!

Niels Duus Nielsen, Bent Gregersen og Selina Juul anbefalede denne kommentar

Mange tak for din gode kommentar og dit syn på sagen, Karsten. I hos LOFU gør et godt og prisværdigt stykke arbejde for de udsatte borgere i Danmark.