Læsetid: 2 min.

Afrika: Kunsten at trylle maskingeværer om til en luksusvilla

20 mio. dollar, der skulle have været brugt på våben til at presse Boko Haram tilbage, er tilsyneladende endt i Nigerias forsvarschefs egne lommer
12. marts 2016

De udstationerede soldater i Nigerias nordøstlige områder klagede over dårligt udstyr og manglende moral. Siden 2012 har de kæmpet mod den islamistiske terrorgruppe Boko Haram, der gang på gang er lykkedes med spektakulære angreb i regionen.

Men i stedet for at anskaffe de lovede maskingeværer til militæret er Nigerias tidligere forsvarschef Alex Badah nu anklaget for at have købt en grandios villa samt en række jordstykker i hovedstaden, Abuja. Det skriver BBC.

Alene i 2013 skal han have puttet 20 millioner dollar fra Nigerias forsvarsbudget i egne lommer. Ud over stabschefens spektakulære jordopkøb har man ved en razzia i sidste måned fundet en million dollar i et pengeskab hos Alex Badah.

Korruption er muligvis et endnu større problem for Afrikas største økonomi end Boko Haram. I en ny undersøgelse vurderes det ifølge BBC, at omkring to milliarder dollar, der var tiltænkt kampen mod Boko Haram, er forvundet, og at det lovede udstyr dermed aldrig er blevet indkøbt.

Sidste år vandt den nye præsident Muhammadu Buhari valget på løfter om at bekæmpe Boko Haram og den nationale korruption. Den kamp er Badah nu sammen med 12 andre offentligt ansatte blevet det hidtil mest prominente offer for.

Umotiveret modstand

Kampen mod Boko Haram har ikke just været en sejrsmarch for det nigerianske militær, der ofte møder en terrorgruppe, som er bedre udstyret end dem selv.

Terrorgruppens våben kommer ofte fra hæren selv, og der har været adskillige anklager fra både national og international side om, at hæren modtager bestikkelse for at glemme at aflåse våbendepoter og kigge den anden vej.

Det er også svært at finde opbakning hos civilbefolkningen i de nordlige regioner på grund af hærens brutale fremfærd. Sidste år blev hæren af Amnesty International anklaget for at være skyld i 8.000 civile ofre. Det er et tal, som på daværende tidspunkt næsten stod mål med Boko Haram, der havde været skyld i 10.000 dødsfald.

Sidste år generobrede Nigerias styrker store landområder, der tidligere havde tilhørt Boko Haram. På trods af det blev terrorbevægelsen stadig vurderet til at være den mest dødelige i verden og overgik for eksempel Islamisk Stat i antal ofre.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

"......... I en ny undersøgelse vurderes det ifølge BBC, at omkring to milliarder dollar, der var tiltænkt kampen mod Boko Haram, er forvundet...........#

2 mia dollars!!!!

Det er endnu mere end vores egne SKAT smed ud af vinduet til Sanjay Shah og hans Solo Capital. Lad os få alt og alle hjem fra Mali.