Baggrund
Læsetid: 2 min.

Asien: Politisk marionet skal agere i militærets skygge

Aung San Suu Kyi må nøjes med at trække i trådene bag kulissen og stole på en kommende præsidents loyalitet. Denne uge har Myanmars største partier og militæret udpeget kandidater til præsident- og vicepræsidentposterne
Htin Kyaw er blevet udpeget til præsidentkandidat for Aung San Suu Kyis parti.

Aung Shine Oo

Udland
12. marts 2016

Indtil for nylig var Htin Kyaw et ukendt navn i Myanmar. Det ændrede sig med ét slag denne uge, da Aung San Suu Kyis parti, Den Nationale Liga for Demokrati (NLD), torsdag pegede på ham som præsidentkandidat. Den 69-årige NLD-politiker bliver beskrevet som Suu Kyis tætte allierede og barndomsven, skriver The Guardian. Håbet er, at han kan være fuldstændig loyal over for Suu Kyi, som en marionet, der er indforstået med sin rolle.

Siden NLD’s storsejr i november sidste år, har der været spekuleret i, hvem der fremover skal sidde på præsidentposten. Suu Kyi selv er forhindret i at påtage sig embedet, da forfatningen ikke tillader, at præsidentens familiemedlemmer har udenlandsk statsborgerskab. Suu Kyi har to børn med sin nu afdøde britiske ægtefælle.

Uanset hvem der vinder præsidentvalget, vil Suu Kyi ikke lade forfatningen stå i vejen for sin indflydelse på Myanmars politik. Før valget i november udtalte hun, at hun vil sidde »over præsidenten«, skriver Time Magazine.

Valget af præsident skal være afklaret før udgangen af marts, hvor den siddende præsident, Thein Sein, træder tilbage.

Militæret spøger stadig

Præsidentvalget er en indviklet affære. Det er Myanmars parlament, der indirekte vælger præsidenten. Forfatningen foreskriver, at parlamentet først skal udpege en række kandidater til posterne som præsident og vicepræsidenter.

NLD udpeger to kandidater. Yderligere to kandidater bliver udpeget af det tidligere regeringsparti Forenet Solidaritet og Udvikling. Mens militæret udpeger en tredje kandidat. Militærets fortsatte indflydelse i parlamentet er en konsekvens af Myanmars forfatningsændring fra 2008, der tilskriver militæret en fjerdedel af sæderne i parlamentet. Det er meget belejligt.

For der skal 75 procent af parlamentets stemmer til at gennemføre en forfatningsændring, og militæret kan således stadig bruge sin magt til at blokere i parlamentet.

Det vidner om, at Myanmars vej til demokrati ikke er sket uden militærets accept, skriver adjunkt ved Monash Universitet i Malaysia Marco Bünte i magasinet The Diplomat.I stedet har militæret sørget for, at det stadig kan have en finger med i det politiske spil og kontrollere Myanmars sikkerheds- og indenrigspolitik.

Når Thein Sein går af ved udgangen af marts, venter der store indenrigspolitiske udfordringer for NLD. Det gælder blandt andet arbejdet med at nå frem til en fredsløsning med syv væbnede grupper, der endnu mangler at underskrive en national fredsaftale, skriver magasinet The Diplomat.

Det bliver under militærets overvågende blik, at Suu Kyi og hendes præsidentkandidat skal forsøge at mægle mellem de stridende parter, for indenrigsminister, forsvarsminister og minister for grænseanliggender er udpeget af militærets øverste chef.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her