Læsetid: 3 min.

Efterlyser kollektiv identitet

Kingsley Chiedu Moghalu, forhenværende direktør i Nigerias nationalbank, udstikker en alternativ retning for Afrikas økonomiske udvikling i det nye århundrede: Afrikanerne skal ryste sig fri af globaliseringens lænker og insistere på, at de godt kan selv
Kingsley Chiedu Moghalu bliver kaldt Afrikas svar på Thomas Piketty. 

Kingsley Chiedu Moghalu bliver kaldt Afrikas svar på Thomas Piketty. 

Penguin Books

Udland
1. april 2016

En guldmine af råvarer eller et kontinent af underernærede børn med fluer i øjnene. Afrikas selvforståelse har altid været defineret af folk og kulturer udefra, mener Nigerias forhenværende nationalbankdirektør Kingsley Chiedu Moghalu.

Tidligere var det kolonimagten, og i dag er det enten velmenende nødhjælpsorganisationer eller multinationale selskaber på jagt efter Afrikas råvarer.

Med sin bog Emerging Africa – How the Global Economy’s ‘Last Frontier’ Can Prosper and Matter, der udkom i 2014, er Moghalu blevet kaldt Afrikas svar på Thomas Piketty.

I bogen leverer han ikke en pakkeløsning på Afrikas samfundsøkonomiske udfordringer, men udstikker en ny retning for, hvordan kontinentet skal tage fat på sine samfundsøkonomiske muligheder i det 21. århundrede: Afrikanerne har brug for en kollektiv identitet, en ny selvforståelse.

»Den vej, jeg ser for Afrika, er den køreplan, som jeg etablerer i bogen Emerging Africa. Jeg tror for det første, at afrikanerne har brug for at forstå, at idéer faktisk betyder noget, at idéer skaber virkelighed, og at de kan ændre deres omverden igennem den måde, de tænker på. Det er vigtigt for afrikanerne at tænke meget mere langsigtet. Der bliver tænkt alt for kortsigtet i Afrika i dag, og ikke langsigtet og strategisk,« sagde Kingsley Moghalu i et interview til The Guardian i forbindelse med udgivelsen af sin bog.

Afrikansk innovation

Den populære antagelse om, at Afrika er på vej op ad den økonomiske rangstige er ifølge Moghalu fejlagtig og skjuler det faktum, at Afrika blot er blevet »globaliseringens legeplads« – og dét er noget helt andet end et kontinent, der faktisk er i udvikling, fortæller han til The Guardian.

I stedet for at lade sig udnytte af multinationale selskaber må Afrika derimod prioritere selv at skabe og udvikle forretningsområder. Hvorfor går afrikanerne ikke i gang med at udvikle deres egne mobiltelefoner på baggrund af den originale mobiltelefon? spørger Moghalu i sin bog. Det fremgår af et redigeret uddrag, som The Guardian i 2014 bragte i sine spalter.

Moghalu peger her på, at netop teknologisk udvikling og nye idéer har været kernen i den vestlige civilisations økonomiske og politiske dominans – og i sidste ende de vestlige kolonimagters forestilling om raceoverlegenhed:

»Hvor ond den epoke (koloniseringen af Afrika, red.) end har været, var den også et produkt af verdensanskuelser – verdensanskuelser baseret på og opnået igennem videnskab og teknologi. Asien har lært og overført den samme lektie til deres økonomi, og dets stigende rigdom er resultatet.«

For Kingsley Moghalu er der ingen tvivl om, at Afrika har alle muligheder for at skabe sin egen fremtid:

»Selvfølgelig kan Afrika rejse sig – ingen tvivl om det – men hvordan kan det rejse sig?« sagde han i interviewet med The Guardian.

»De beslutninger, vi tager i dag i de afrikanske lande, vil afgøre, om Afrika om 30-40 år er gået i den rigtige retning.«

Emerging Africa – How the Global Economy’s ‘Last Frontier’ Can Prosper and Matter’. Kingsley Chiedu Moghalu. Penguin Books, 2014

Nyere udgivelser

Kaffeeventyr i Uganda

Uganderen Andrew Rugasira gik i 2003 uden om de større internationale selskaber og fik global succes med sit eget kaffe brand Good African Coffee. Rugasira samler, rister og sælger selv sin kaffe direkte til britiske supermarkeder. I A Good African Story beskriver han sin forretningsstrategi og peger på, at ‘trade’ og ikke ‘aid’ er vejen frem for Afrika – men på afrikanernes egne præmisser. 

‘A Good African Story: How a Small Brand Built a Global Coffee Brand’. Andrew Rugasira. Random House UK, 2013

Mod Europa

En ung nigeriansk kvinde, 26-årige Becky, drømmer om en tilværelse i Europa – hendes plan er at arbejde som sexarbejder og på den måde  få adgang til en bedre fremtid. Efter at være blevet stoppet af immigrationsmyndighederne i lufthavnen i Nigeria på falske papirer, beslutter Becky sig for at prøve en alternativ vej til Europa: igennem Sahara-ørkenen og over Middelhavet til Italien.

‘Becky’s Journey’. Sine Plambech, 2014. Dansk dokumentar

Efter migrationen

De to svenske antropologer udfordrer den gængse forestilling om, at afrikanske migranter har en positiv indflydelse på deres hjemlands udvikling, når de vender hjem igen. Virkeligheden viser sig ofte at være langt mere kompleks, og den viden og erfaring, som migranterne kommer hjem med, er ikke altid lige let at omsætte i  hjemlandet. 

Africa’s Return Migrants’. Lisa Åkesson og Maria Eriksson Baaz. Zed Books, 2015

Det store råvareeventyr

Den zambiske journalist Ernest Chanda optrevler skattesvindel blandt de multinationale selskaber, der udvinder råvarer i Zambia. Et af dem er mineselskabet Glencore, hvis forretningsmodel Chanda udforsker. Også korrupte myndigheder indgår alliancer med de store internationale selskaber.

‘Tyveriet af Afrika’. Christoffer Guldbrandsen, 2012. Dansk dokumentar. Filmcentralen.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her