Nyhed
Læsetid: 3 min.

Endnu et slag mod FBI i Apple-sagen

En ny analyse sår tvivl om en af FBI’s hovedpåstande i sagen om, hvorvidt Apple skal udvikle et særligt styresystem til iPhone, som skal hjælpe det amerikanske forbundspoliti i efterforskningen af terrorsagen fra San Bernardino. FN’s menneskerettighedskommissær og en række it-eksperter advarer om, at sagen kan få enorme konsekvenser
Ved terrorangrebet i USA i december blev 14 mennesker dræbt. FBI forsøger at skaffe sig adgang til en af gerningsmændenes iPhone.

Marcus Yam

Udland
11. marts 2016

Teknologieksperter, jurister og rettighedsorganisationer fortsætter med at angribe det amerikanske forbundspoliti, FBI, i retssagen mod teknologifirmaet Apple.

Den amerikanske borgerrettighedsorganisation ACLU udgav i denne uge en teknisk analyse, hvor organisationen hævder, at en af hovedpåstandene i FBI’s argumentation i sagen er forkert.

Samtidig har FN’s menneskerettighedskommissær, Zeid Ra’ad Al Hussein, også for nylig advaret om, at de amerikanske myndigheder med sagen »risikerer at åbne en Pandoras æske«.

Det kan ifølge kommissæren få »ekstremt skadelige konsekvenser for mange millioner af menneskers menneskerettigheder, herunder deres fysiske og økonomiske sikkerhed«.

Læs også: Skal man stole på regeringer, kæmpefirmaer eller teknologien?

Sagen handler om, at FBI ønsker at tvinge Apple til at producere en særlig udgave af det styresystem, som firmaets iPhone er udstyret med.

Det skal hjælpe FBI med at få adgang til en bestemt låst iPhone, som blev brugt som arbejdstelefon af en af de to gerningsmænd bag et terrorangreb i december i San Bernardino i USA, hvor der blev dræbt 14 mennesker og såret adskillige.

Telefonen er, ligesom mange andre af Apples telefoner, låst med en adgangskode, og indholdet af telefonen er krypteret.

Derfor vil FBI have Apple til at lave et nyt styresystem, hvor det er muligt at afprøve alle potentielle adgangskoder for at kunne udføre et såkaldt brute force-angreb mod telefonen.

FBI kræver i den forbindelse, at Apple fjerner en funktion i styresystemet, der kan gøre det umuligt at tilgå indholdet af telefonen, hvis man taster adgangskoden forkert 10 gange i træk.

ACLU konkluderer imidlertid i den omtalte analyse, at FBI ikke behøver Apples hjælp til at omgå den konkrete sikkerhedsforanstaltning. Det kan FBI selv gøre, mener ACLU – selv om det ifølge andre eksperter vil forsinke processen med at få telefonen åbnet væsentligt.

Det handler om andre sager

Således handler sagen ikke om en enkelt telefon i en vigtig terrorsag, mener ACLU:

Det, der i virkeligheden er på spil, er, at myndighederne har en masse andre sager, hvor de gerne vil kunne tvinge producenter af software og hardware til at lave ændringer og svække sikkerheden i deres produkter.

»FBI ønsker at svække det økosystem, vi alle er afhængige af for at vedligeholde vores alt for sårbare enheder,« skriver ACLU’s teknologi-fellow Daniel Kahn Gillmor.

Nicholas Weaver, der er it-sikkerhedsforsker på University of California, vurderer også, at FBI’s motivation er mere end den enkelte iPhone i terrorsagen fra San Bernardino.

»Det handler om at skabe en præcedens,« vurderer han i skriftlig kommentar til Information.

Læs også: Apple får massiv støtte fra rivaler i krypteringssag

Adskillige kritikere siger, ligesom Nicholas Weaver, at myndighederne – hvis FBI vinder sagen – vil forsøge at bruge metoden i andre og mindre alvorlige sager, som ikke handler om terror.

Nicholas Weaver mener, at FBI har ventet på en sag som denne, der har stor offentlig opmærksomhed, og hvor der er store følelser på spil i efterforskningen af terrorsagen.

Bliver måske stjålet

En række af verdens førende eksperter i kryptografi og it-sikkerhed har desuden for nylig sendt en juridisk støtteerklæring, hvor de argumenterer for, at det vil være farligt for Apple at udvikle det sikkerhedssvækkede styresystem til iPhone.

Et system, hvor Apples normale sikkerhedsforanstaltninger ikke eksisterer, og som derfor vil kunne kompromittere sikkerheden på andre iPhones end den konkrete i den amerikanske terrorsag.

Eksperterne, som blandt andet tæller it-sikkerhedsguruen Bruce Schneier og iPhone-eksperten Jonathan Zdziarski, mener, at Apple højst sandsynligt vil miste kontrollen med softwaren, enten ved at blive juridisk tvunget til at udlevere den, eller ved at softwaren bliver stjålet.

»Når først denne software er udviklet, vil den være meget værdifuld for politi, efterretningstjenester, spioner fra erhvervslivet, identitetstyve, hackere og andre angribere, som vil stjæle eller købe« denne software, skriver eksperterne i erklæringen.

De forestiller sig også et andet eksempel: Hvis Rusland også beder Apple om softwaren, kan man frygte, at en korrupt embedsmand sælger den videre.

Et tredje scenarie er, at Apples teknikere, som bliver bedt om at udvikle software, vil blive udsat for hackerangreb eller vil blive tilbudt at sælge softwaren til en »uimodståelig høj pris«, som eksperterne skriver.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Herman Hansen

Hele sagen er principiel og drejer sig om langt mere end åbning af krypteringen på en enkelt iPhone. Sagens afgørelse kan danne presedens for kommen sager, hvor FBI eller andre efterretningstjenester kan kræve adgang direkte til din smartphones indhold, kamera og mikrofon og dermed udspionerer din hverdag og færden på første hånd.

...Rent teknologisk er det overhovedet ingen problem allerde i dag. Ingen problem over hovedet.