Læsetid: 3 min.

Italienske homoseksuelle får rettigheder

Meningerne om Italiens nye lov om registrerede partnerskaber er delte. Ifølge regeringen har kærligheden vundet, mens loven ifølge andre er diskriminerende
3. marts 2016

Som det sidste land i Vesteuropa fik Italien i sidste uge en lov om registrerede partnerskaber mellem to personer af samme køn.

For at få loven vedtaget i Senatet valgte ministerpræsident Matteo Renzi fra centrum-venstre-partiet PD at gennemtvinge en tillidsafstemning om sin regering, hvilket udelukker ændringsforslag. Det endte med en fortyndet udgave af det lovforslag, PD oprindelig havde fremsat.

I modsætning til traditionelle ægteskaber medfører registrerede partnerskaber for homoseksuelle ingen troskabsed. Loven giver desuden ikke mulighed for, at homoseksuelle kan få forældremyndighed over hinandens børn gennem stedbørnsadoption. Alligevel beskriver Renzi loven som »et historisk resultat«:

»Modet har vundet over diskriminationen, kærligheden har vundet,« udtaler regeringslederen.

Andre mener, at homoseksuelle par, der før ikke fandtes ifølge italiensk lov, nu netop diskrimineres:

»Desværre har alle ændringerne haft til hensigt at markere den størst mulige afstand mellem registrerede partnerskaber og ægteskabet,« siger juraprofessoren og venstrefløjspolitikeren Stefano Rodotà, som er medforfatter til EU’s Charter om Grundliggende Rettigheder, i et interview med avisen Il Fatto Quotidiano:

»Det står i absolut modsætning til chartret, som har modificeret den europæiske konvention (til beskyttelse af Menneskerettigheder og Grundlæggende Rettigheder, red.) ved at slette kønsforskel som grundlag for alle familieformer. Udelukkelsen af troskabseden medfører en yderligere diskriminering af par af samme køn.«

Politiske forvandlinger

Ændringerne i loven afspejler magtforholdene i parlamentet. I Deputeretkammeret har PD absolut flertal, men i Senatet er Renzis regering afhængig af støtte fra centrum-højre-partierne.

»Det var en flot gave til Italien at forhindre, at to personer af samme køn fik mulighed for at få et barn, selv om naturen forhindrer dem i det,« udtaler indenrigsminister Angelino Alfano fra partiet NCD og tilføjer: »Vi har forhindret en revolution mod naturen.«

NCD ville ikke kunne have forhindret anerkendelsen af homoseksuelles borgerrettigheder helt. Ved tillidsafstemningen i Senatet blev det klart, at Renzi også kan regne med anden centrum-højre-gruppering, ALA, der ligesom NCD består af afhoppere fra Silvio Berlusconis Forza Italia.

ALA’s leder, Denis Verdini, har meddelt, at han agter at støtte Renzi indtil valgperiodens udløb i 2018. Verdini er ligesom Renzi fra Firenze, og trods Berlusconis fortløbende politiske nedsmeltning har den tidligere koordinator for Forza Italia formået at bevare en central position i italiensk politik.

Verdini er sigtet i flere retssager, bl.a. for konkursrytteri, underslæb og korruption. En pikant omstændighed er, at regeringen er civil part i en af retssagerne, hvor Verdini som tidligere ejer af flere lokalaviser i Toscana er sigtet for at have snydt sig til udbetaling af 22 mio. euro i mediestøtte.

Renzi kunne have fået vedtaget loven uden ændringerne vedrørende troskabsed og stedbørnsadoption med stemmer fra oppositionspartiet MoVimento 5 Stelle, men valgte altså at prioritere regeringens fremtid højere end borgernes rettigheder.

Således har Renzi forvandlet PD, som især udspringer af Italiens store kommunistparti – PCI, der blev opløst i 1991 – til »et katolsk-moderat parti«, udtaler senatoren Ugo Sposetti, en af veteranerne fra PCI, til Huffington Post.

Udlejede kroppe

Højrefløjen har udtrykt bekymring for, at loven vil åbne mulighed for polygami og formaliserede partnerskaber mellem mennesker og deres kæledyr. Formanden for den katolske lobbyorganisation Difendiamo i nostri figli (Lad os forsvare vores børn) – lægen Massimo Gandolfini, som selv har syv adoptivbørn – er dybt frustreret over forløbet:

»Aldrig før i republikkens historie har vi set magen til politisk frækhed,« udtaler Gandolfini.

Ifølge opinionsinstituttet Demos er 69 procent af italienerne tilhængere af registrerede partnerskaber for homoseksuelle, mens kun 56 procent mener, at homoseksuelle skal kunne indgå ægteskab på samme vilkår som heteroseksuelle. Blot 37 procent mener, at homoseksuelle også skal have lov til at adoptere.

Den homoseksuelle Nichi Vendola, tidligere leder for partiet SEL – som nu sammen med en række andre grupperinger forsøger at skabe et venstrefløjsalternativ til PD – meddelte kort efter vedtagelsen af den nye lov, at han lige er blevet far. Barnet blev født af en rugemor i Californien, hvilket er fuldt lovligt – men kun fordi Vendolas partner tilfældigvis er canadisk statsborger.

Lederen for højrefløjspartiet Lega Nord, Matteo Salvini, beskylder de nybagte forældre for »ulækker egoisme«. Samtidig er Lega Nord dog fortalere for indførelsen af statsgodkendte bordeller i Italien, påpeger komikeren Maurizio Crozza på tv:

»Nej til en livmoder til leje, men ja til udlejede skeder. Følsomt emne.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer