Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kina afholder Folkekongres – uden folket

Grøn omstilling, antikorruption og en ny femårsplan er på programmet, når Kinas folkekongres i dag indleder det årlige møde. Det kniber dog for kongressen med både det folkelige og den reelle indflydelse
Delegerede fra Folkets Befrielseshær (PLA) forlader Folkets Store Hal i Beijing, hvor der fra i dag bliver afholdt den årlige folkekongres. Forud for kongressen meldte Kina i går ud, at landet vil øge sine militærudgifter med syv-otte pct. i år, hvilket er mindre end de seneste seks år.

Mark Schiefelbein

Udland
5. marts 2016

Det ser storslået ud, når 2.943 delegerede samles til det årlige 10 dage lange møde i Folkets Store Hal i hjertet af Beijing. Kinas Nationale Folkekongres’ reelle indflydelse er begrænset, men det er en anledning for omverdenen til at få indsigt i, hvad det ellers relativt lukkede politiske system har på dagsordenen.

Det største punkt er vedtagelsen af Kinas 13. økonomiske femårsplan. Med faldende væksttal i de seneste år har omstrukturering af økonomien høj prioritet. Kina ønsker at gå fra en økonomi båret frem af produktion til en økonomi baseret på innovation og højteknologi samt privat forbrug.

Alvoren understreges af, at ministeren for beskæftigelse og social sikkerhed tidligere på ugen annoncerede afskedigelsen af omkring 1,8 millioner arbejdere i kul- og stålindustrien. Timingen er formentlig ikke tilfældig, siger lektor emeritus ved Aarhus Universitet Clemens Stubbe Østergaard:

»Det er forventeligt, at folkekongressen vil diskutere håndtering af den arbejdsløshed, som følger i kølvandet på massive nedskæringer i arbejdsstyrken i sektorer med overkapacitet, og signalere, at man tager det alvorligt som samfundsproblem.«

Folkekongressen forventes desuden at tage stilling til emner som fattigdomsbekæmpelse, grøn udvikling, velgørenhedslovgivning og retsreformer. Dertil kommer institutionalisering af antikorruptionstiltag, påpeger Clemens Stubbe Østergaard:

»Det bliver interessant at se, hvordan Kina fremover vil forsøge at komme den omfattende korruption til livs gennem institutionelle reformer frem for politiske kampagner.«

Jagten på korrupte kadrer har i år ramt Folkekongressen. 10 delegerede er trådt tilbage på grund af »brud på disciplinen«, heriblandt den tidligere guvernør i Sichuan-provinsen, Wei Hong, skriver det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

Gummistempel

Den Nationale Folkekongres kan ifølge forfatningen lave love, ændre forfatningen samt vælge præsident, premierminister og formand for militæret.

I virkeligheden er folkekongressen snarere et konsulterende organ, hvor repræsentanter og eksperter fra hele landet kan høres om lokale problemstillinger – eller mindre flatterende et gummistempel, der godkender Kinas Kommunistiske Partis beslutninger.

»Der foregår ikke megen reel forhandling, når Den Nationale Folkekongres mødes,« siger professor Stig Thøgersen fra Aarhus Universitet.

Lovarbejdet sker i stedet i folkekongressens stående udvalg samt i forskellige underudvalg og arbejdsgrupper, der arbejder konkret med udarbejdelse og tilpasning af lovforslag, der derefter vedtages på folkekongressen.

Folkekongresserne findes på de forskellige administrative niveauer fra det centrale niveau i Beijing til provinser, amter, og kommuner.

På det laveste niveau i kommunerne er der officielt valg. Her kan kandidater i princippet stille op og borgere med stemmeret stemme, siger Stig Thøgersen, der tidligere har forsket i lokale valg på kommunalt niveau:

»Det er mere formalia end demokrati, for det er den lokale partiorganisation, der beslutter, hvem der kan stille op, og alternative kandidater bliver chikaneret på alle mulige måder.«

»Det ser i dag ud til, at eksperimenter med frie valg til lokale folkekongresser er opgivet til fordel for et konsulterende organ bestående af udvalgte medlemmer, som man regner med repræsenterer en eller anden form for bagland i deres valgdistrikt,« siger Stig Thøgersen.

Folkekongressens medlemmer er valgt for en periode på fem år af de lokale folkekongresser samt af Folkets Befrielseshær (PLA). De delegerede skal til valg i 2017.

Parallelt med folkekongressen mødes den Politiske Konsultative Konference, der et rådgivende politisk organ.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her