Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kulindustrien står til at tabe billioner af kroner

Knap 1 billion dollar risikerer at blive fejlinvesteret i nye kulkraftværker, hævder ny rapport, der samtidig konkluderer, at det ville være langt billigere at eliminere den globale energimangel ved at investere i grønne energikilder
Udland
31. marts 2016

Næsten 1 billion dollar – eller hvad der svarer til godt 6 billioner kroner – er det beløb, som kulindustrien over de kommende år står til at tabe, hvis udbygningen af nye kulkraftværker fortsætter som hidtil planlagt. Det hævder en ny rapport fra blandt andre Greenpeace og USA’s største og mest toneangivende miljøorganisation, Sierra Club.

I rapporten, der udkommer for andet år, konkluderes det, at selv om kulindustrien skubber på for at udbygge nye kraftværker, vil en stor del af de 1.500 kulkraftværker, der i øjeblikket er under opførelse eller planlægges opført, aldrig blive fuldt udnyttet. Det skyldes, at kul flere steder er kommet i modvind på grund af den enorme luftforurening og CO2-udledning, afbrænding medfører.

Blandt andet i Kina, der er verdens største kulforbruger, er problemet med luftforurening så stort, at det kinesiske styre har sat et midlertidigt stop for opførelsen af nye kraftværker i halvdelen af landets provinser. Det betyder, at trods stigende efterspørgsel på energi, er afbrændingen af kul i Kina faldet med 6,4 procent over de to seneste år.

Rapportens forfattere konkluderer således, at de »981 mia. dollar, det vil koste at opføre alle de planlagte kraftværker, udgør en massiv investering i potentielle stranded assets (tabte værdier, red.) – som vil kunne forstærke den nedadgående økonomiske spiral, den globale kulindustri befinder sig i«.

Eller som Nicole Ghio, seniormedarbejder hos Sierra Club, siger:

»Kullets gyldne æra er ved at være slut, og det er for længst blevet tid til at skifte fra ødelæggende, utidssvarende og forurenende energikilder til en økonomi baseret på rene energikilder som vind og sol.«

Energi til alle

Kul skønnes at være skyld i omkring 800.000 for tidlige dødsfald globalt på grund af forurening. Bliver de 1.500 planlagte kraftværker en realitet, vil det betyde yderligere 130.000 for tidlige dødsfald om året, konkluderer forfatterne bag rapporten.

Samtidig slår rapporten fast, at det ville være langt billigere at satse på vedvarende energikilder som sol og vind. Ifølge det Internationale Energiagentur, IEA, lever 1,2 mia. mennesker uden adgang til elektricitet. For det beløb, der planlægges investeret i kul vil det være muligt give alle ren energi.

Læs også: Verdens største kulselskab er ved at gå fallit

»Undersøgelsen viser, at hundredvis af milliarder dollar bruges på kulkraftværker, der ikke er behov for, men der er meget mere på spil end bare penge,« siger Ted Nace, direktør af CoalSwarm, der har været med til at lave rapporten.

Han peger på, at det går for langsomt med at omstille fra fossile energikilder til rene, vedvarende kilder som sol og vind:

»Når vi taler om klimaet, er det ved at være sidste udkald for en omstilling til rene energikilder. Der er ingen tid at spilde.«

Presset industri

Hos kulindustrien meldes der hus forbi, når talen falder på, at kul snart er fortid. Tværtimod mener industrien, at kul ikke bare vil være en del af det globale energimiks mange år frem over, men også at forbruget af kul vil stige.

Det siger Benjamin Sporton, administrerende direktør i den globale interesseorganisation for kul, World Coal Association, i et interview med det britiske dagblad The Guardian:

»Fremskrivninger fra det Internationale Energiagentur, IEA, viser, at produktionen af elektricitet fra kul vil stige med 24 procent frem til 2040 – hovedsageligt drevet af de asiatiske vækstøkonomier.«

»Så i stedet for at ønske kullet langt væk burde vi hellere se på, hvordan vi kan nedbringe udledningerne af CO2 fra kul. Vores undersøgelser viser, at vi med mere energieffektiv kul kan mindske udledningerne med to gigaton,« siger Benjamin Sporton til avisen.

Men det er bare et skingert nødråb fra kulindustrien, mener Lauri Myllyvirta fra Greenpeace.

»I takt med at kulfyrede kraftværker bliver stadig mindre konkurrencedygtige, og bekymringer for de massive sundhedsproblemer tager til, gør kulindustrien bare et sidste halvhjertet forsøg på at bevare troen,« siger hun og peger på, at det kan blive en gevaldig økonomisk nedtur for kulindustrien.

Ikke mindst på det kinesiske marked:

»Kina er nu centrum for verdens hidtil største investeringsboble på energimarkedet.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Opgivelse af kul, olie og atomenergi vil også spare enorme mængder kostbart grundvand, der bruges som kølemiddel ved den form for energiproduktion.

Aksel Gasbjerg

"Kul skønnes at være skyld i omkring 800.000 for tidlige dødsfald globalt på grund af forurening."

Ved afbrænding af kul udledes (udover CO2) store mængder kul- og svovlpartikler, såkaldte aerosoler. Disse aerosoler har en afkølende virkning på klimaet, idet de bortreflekterer en del af varmestrålingen fra solen.

Hvis kullene forsvandt i morgen ville aerosolerne tilsvarende forsvinde i løbet af få dage og den globale temperatur ville med det samme stige med hele 0,5 - 1,0 grader.

Gennem de sidste 100 års kolossale stigning i kulforbruget har vi udledt alt for store mængder CO2, men vi glemmer at klimaeffekten samtidig er blevet afdæmpet gennem den parallelle udledning af aerosoler. Hvis kulafbrændingen stoppede i morgen vil den skadelige CO2 fra kullene desvære blive hængende i atmosfæren i tusindvis af år, hvorimod aerosolerne vil blive udvasket fra atmosfæren i løbet af få dage og dermed vil vi opleve en pludselig og hurtig temperaturstigning.

Billard er noget, man spiller på en bodega. En MILLIARD er et antal.

...og så er der selvfølgelig også billiOner, som artiklen faktisk omtaler. Tak skæbne :-P

http://ordnet.dk/ddo/ordbog?query=billion