Læsetid: 1 min.

Mellemøsten: Milepæl i afghansk fredsproces

Oprørsgruppen Hizb-i-Islami klar til at forhandle med regeringen. Taleban afviser fortsat at forhandle, før alle udenlandske styrker har forladt landet
19. marts 2016

Den lille, men vigtige oprørsgruppe Hizb-i-Islami har meddelt, at den er parat til at forhandle fred med den afghanske regering. Det meddeler det britiske nyhedsbureau Reuters. Gruppen, der især er aktiv i provinserne Kunar, Nuristan, Ghazni og Logar, ledes af den tidligere mujahedin-leder Gulbuddin Hekmatyar, som har ført væbnet kamp mod den afghanske regering siden 2001.

Beslutningen blev præsenteret i torsdags på et pressemøde i Kabul, arrangeret i samarbejde med Afghanistans såkaldte Høje Fredsråd, der står for gennemførelsen af eventuelle fredsforhandlinger. Her opfordrede lederen af Hizb-i-Islamis forhandlingsdelegation, Karim Amin, andre af Afghanistans væbnede grupper til at lade sig inspirere af Hizb-i-Islamis beslutning, skriver Reuters.

Hizb-i-Islami er en islamistisk gruppe, der menes at have mellem 500 og 1.000 mand under våben. Gruppen er løst allieret med Taleban og andre islamistiske oprørsgrupper. Dens leder, Hekmatyar, har i en kort periode været sit lands premierminister. I midten af 90’erne, da Taleban kom til magten, forlod han Afghanistan og menes nu at opholde sig i Pakistan.

Hizb-i-Islamis beslutning ses som et vigtigt gennembrud i forsøget på at få en fredsproces i gang i Afghanistan. Især i lyset af de mange fejlslagne forsøg på at få den største oprørsbevægelse, Taleban, til forhandlingsbordet.

Taleban afviser fortsat at deltage i en fredsproces, før alle udenlandske styrker er ude af Afghanistan, og har i stedet intensiveret sine forsøg på at erobre kontrollen med afsidesliggende distrikter og provinser.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu