Nyhed
Læsetid: 6 min.

Ny lov skal modvirke boykot af israelske bosættelser

Præsident Obama har netop underskrevet en ny handelslov, der midt imellem regler om copyright og børnearbejde gør det ulovligt at boykotte varer fra israelske bosættelser. Obama har ganske vist lovet, at loven ikke gælder for Vestbredden, men den kan alligevel ende med at begrave tostatsløsningen for evigt
Tæt på to tredjedele af Vestbredden er under fuld israelsk kontrol. Det er her, bosættelserne ligger og fortsat udvides. I disse områder har palæstinenserne ikke mulighed for eksempelvis at dyrke jorden, udnytte områdets naturressourcer eller bygge deres egne industriområder

Tæt på to tredjedele af Vestbredden er under fuld israelsk kontrol. Det er her, bosættelserne ligger og fortsat udvides. I disse områder har palæstinenserne ikke mulighed for eksempelvis at dyrke jorden, udnytte områdets naturressourcer eller bygge deres egne industriområder

Peter Hove Olesen

Udland
3. marts 2016

I produktionshallen på fabrikken Lipski går administrerende direktør Yehuda Cohen rundt mellem maskiner og samlebånd. En ung mand pakker sirligt toiletbrætter i brune kasser. I loftet sender en robot hvide plasticstole gennem lokalet og stiller dem i stakke foran en ansat, der sætter klistermærker på.

»Vi har de smukkeste plasticvarer i hele verden, hvis jeg selv skal sige det,« griner Cohen stolt og fortsætter ind i et rum, hvor to mænd er ved at pakke kasser med toiletartikler. På kasserne står der ’produceret i Israel’ på hebraisk.

»Selvfølgelig står der ’produceret i Israel’ – vi er jo i Israel,« siger Cohen.

Men fabrikken ligger ikke i Israel. Faktisk ligger den omkring 15 kilometer inde på den besatte palæstinensiske Vestbred i et større industriområde kaldet Barkan. Barkan blev etableret i 1982 tæt på bosættelsen af samme navn og rummer i dag omkring 120 israelske fabrikker.

Siden Israel i 1967 besatte Vestbredden og Gaza og kort efter begyndte at bygge i disse områder, har FN, EU og adskillige amerikanske regeringer slået fast, at bosættelserne er ulovlige. Alligevel er Barkan blot én af 14 israelske fabriksparker på Vestbredden, hvor der i dag bor over en halv million israelere i bosættelser.

USA har i årevis været leder af et utal af fredsforhandlinger mellem israelere og palæstinensere med målet om at etablere ’to stater for to folkefærd’. Efterhånden som bosættelserne vokser, bliver det dog stadigt sværere at se, hvor den palæstinensiske stat skal ligge. Både demokratiske og republikanske amerikanske regeringer har forsøgt at få Israel til at stoppe med at udvide bosættelserne.

I midten af 1990’erne, efter Oslo-aftalen, der skulle bane vejen for et selvstændigt Palæstina, vedtog Kongressen handelsregler, der slog fast, at varer produceret på Vestbredden eller i Gaza skulle mærkes således og ikke som ’produceret i Israel’. Forkert mærkning indebar en bøde på 10 procent af produktets værdi. I januar i år sendte de amerikanske told- og grænsekontrolmyndigheder et notat rundt, der mindede om at håndhæve de gældende regler.

Den nye handelslov vil muligvis ændre det. Loven gør det ulovligt for både offentlige institutioner og private virksomheder i USA at boykotte Israel såvel som ’israelsk kontrollerede områder’ og sidestiller på den måde for første gang bosættelserne med resten af Israel.

Fabrikken Lipski, der fremstiller plasticvarer, ligger på Vestbredden i et industriområde, som israelske bosættere har anlagt tæt ved bosættelsen Barkan. I Europa og USA har der været større og større opbakning til at boykotte varer fra de besatte områder.

Fabrikken Lipski, der fremstiller plasticvarer, ligger på Vestbredden i et industriområde, som israelske bosættere har anlagt tæt ved bosættelsen Barkan. I Europa og USA har der været større og større opbakning til at boykotte varer fra de besatte områder.

Lena Odgaard

Ikke ramt af sanktioner

For Yehuda Cohen gør det ingen forskel, siger han. 15 procent af hans varer eksporteres til Europa og USA, og han er aldrig blevet sanktioneret for at fejlmærke sine produkter. I november sidste år vedtog også EU en mærkningsordning på varer fra ulovlige israelske bosættelser. Heller ikke det, mener han, får nogen betydning.

»Der er megen snak om mærkningsregler, men ingen er kommet til mig og har sagt, jeg skal sætte et mærke på mit produkt,« siger han.

Ifølge Sarah Saadoun fra Human Rights Watch kan den amerikanske lov dog få vidtrækkende konsekvenser. Loven indebærer, at USA forpligter sig til at holde øje med initiativer, der taler for boykotter. Det er ifølge Saadoun bekymrende fra et demokratisk perspektiv, da det indskrænker civilsamfundets basale rettigheder til at ytre sig og handle efter sin egen etiske overbevisning. Men lovens udenrigspolitiske betydning er langt større.

»Det er ikke kun et brud på international lov, men går også stik mod USA’s politik. Vi ser altså en bagvej for israelske interessegrupper til at ændre amerikansk udenrigspolitik på en måde, der beskytter bosættelserne,« siger hun.

Israel frygter boykot

Handelsloven kommer som følge af en voksende international boykotbevægelse. De seneste år har et stigende antal kunstnere, akademikere, studerende, kristne menigheder og almindelige forbrugere valgt at boykotte eller på andre måder sanktionere aktører, der har tilknytning til de israelske bosættelser eller på anden vis støtter den israelske besættelse.

I USA har flere kirker besluttet helt eller delvist at trække deres investeringer ud af Israel, mens en række studenterorganisationer har vedtaget faglige boykotter af israelske universiteter.

I Europa har en række universitetsinstitutioner og lokale myndigheder indført lignende tiltag, mens flere virksomheder, banker og investeringsfonde har valgt at trække sig ud af samarbejder eller investeringer med israelske partnere, der har foretagender i bosættelserne. Det har skabt stigende frygt i Israel for, hvilke konsekvenser det kan få for landets økonomi og udenrigspolitik.

Da Obama i sidste uge underskrev den nye handelslov, slog han fast, at hans regering er imod boykot af staten Israel, men at han samtidig var bekymret over lovens ordlyd.

»Ved at sammensmelte Israel og ’israelsk-kontrollerede områder’ er nogle af bestemmelserne i denne lov i strid med den mangeårige amerikanske politik med hensyn til behandlingen af bosættelser,« sagde han ifølge den israelske avis Haaretz.

I en særskilt erklæring gjorde Obama det derfor klart, at loven ikke indbefatter bosættelserne på Vestbredden. I hvert fald ikke, så længe han er præsident.

For Saadoun er denne erklæring naturligvis vigtig nu og her, men hun påpeger, at den ikke er bindende for fremtidige præsidenter.

»Dette kan ses som en form for langsigtet strategi, hvor der plantes frø nu, som kan blive officiel amerikansk politik senere, hvis der kommer en præsident, som er mere positivt indstillet over for Israel,« siger hun.

I en rapport fra januar slår Human Rights Watch fast, at israelske virksomheder i bosættelserne krænker palæstinensernes menneskerettigheder. Rapporten peger blandt andet på, at Barkan sandsynligvis er bygget på palæstinensisk privatejet jord, der blev konfiskeret af det israelske militær i 1981. Desuden er industriområderne ifølge Saadoun særligt problematiske, fordi de samtidig genererer økonomisk vækst til bosættelserne.

»Ved at gøre bosættelser levedygtige bidrager de til Israels ulovlige konfiskering af jord og af naturressourcer på Vestbredden, som ifølge international lov kun må komme den palæstinensiske lokalbefolkning til gode,« siger hun.

Selv om israelske fabrikker som Lipski også er arbejdsplads for flere tusinde palæstinensere, er det langtfra nok til at opveje for det tab, den palæstinensiske økonomi mærker som følge af israelske restriktioner i de besatte områder.

Tæt på to tredjedele af Vestbredden er under fuld israelsk kontrol. Det er her, bosættelserne ligger og fortsat udvides. I disse områder har palæstinenserne ikke mulighed for eksempelvis at dyrke jorden, udnytte områdets naturressourcer eller bygge deres egne industriområder. Og det gør det tæt på umuligt for Det Palæstinensiske Selvstyre at skabe en bæredygtig økonomi, konkluderede Verdensbanken i en rapport fra 2014. Den vurderede samtidig, at det palæstinensiske BNP ville kunne stige med 3,4 milliarder dollar, hvis palæstinenserne fik adgang til området.

Yderliggående love

Den amerikansk-palæstinensiske forretningsmand Sam Bahour er også bekymret over handelsloven, men påpeger, at flere amerikanske stater samtidig er ved at indføre lignende love, der forbyder boykotter. Sidste år vedtog Illinois og South Carolina nye love, der gør det umuligt for institutioner, der boykotter Israel at få offentlig støtte. I 11 andre stater er lignende lovgivning på trapperne. Og også her differentieres i flere tilfælde ikke mellem Israel og bosættelserne.

»Lovene er faktisk langt mere yderliggående end Israels egen lovgivning. De fjerner helt ideen om, at der er et område, der ikke er en del af den israelske stat. Den gør ikke blot de eksisterende bosættelser lovlige, men giver også Israel mulighed for at gøre krav på hele Vestbredden, fra Jordanfloden til havet,« siger Bahour.

I februar vedtog også den britiske regering en ny lov, der forbyder offentlige institutioner at boykotte israelske varer – også fra israelske bosættelser.

I Israel er man glade for rækken af love, særligt dem som forhindrer statsstøttede institutioner i at indføre boykotter, siger talsmand for det israelske udenrigsministerium Emmanuel Nahshon til Information.

»Vi frygter, at nogle vil misbruge deres lovgivningsmæssige magt til at indføre boykotter. Nogle af disse boykot-initiativer har til hensigt at gennemtvinge en bestemt politisk løsning, men vi mener, at den eneste måde at nå frem til en løsning vedrørende bosættelserne er gennem forhandlinger med palæstinenserne,« siger Nahshon.

Modsat har flere palæstinensiske politikere åbent kritiseret de amerikanske og den britiske lov for at give Israel frit lejde til fortsat at bygge i bosættelserne og gøre det sværere og sværere at forestille sig en politisk løsning.

Hussam Zomlot fra Den Palæstinensiske Befrielsesfront (PLO) anerkender, at lovene kan have afgørende betydning for udsigten for en palæstinensisk stat. Men han ser dem også som et tegn på, at boykotbevægelsen i Vesten nu er så stærk, at den skaber alvorlig frygt i Israel.

»Det er et tegn på, at indsatsen virker. Vi befinder os i et historisk øjeblik – det er nu, man enten knækker en bevægelse eller styrker den,« siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Troels Brøgger

Hvis USA trak deres enorme militærstøtte til Israel og EU holdt op med at handle med Israel overhovedet, så skulle vi nok se deres sindsyge arrogance fordampe ret hurtigt. De bliver behandlet som kæledægger men opfører sig som psykotiske børn.

Finn Lindberg, Pia Svendsen, Søren Johannesen, Carsten Wienholtz, Benny Jensen, Karsten Aaen, Mads Berg og Erik Karlsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det er håbløst - i går kunne læses, at Israel ville indføre regler så hele familier skulle udvises til Gaza, hvis en i familien var "terrorist".

Lennart Kampmann

Når Israels naboer har anerkendt landet og bidrager til fred og fordragelighed, kan man jo slippe støtten.
Indtil da er det omkostningsfrit at råbe op fra det kolde elfenbenstårn i nord.

Med venlig hilsen
Lennart

Dorte Sørensen

Lennart - hvad kom først hønen eller ægget?

Lennart Kampmann

@ Dorte Sørensen
Ingen kan skrue tiden tilbage...Skulle man genforhandle den Westfaliske fred? Opsige Roskilde freden?
I den realpolitiske situation omkring Israel gælder at Israel er omringet af fjendtligtsindede stater, hvilket dikterer en lang række handlinger.
Her i menighedsbladet er der en art konsensus om at alt hvad Israel gør er dårligt, mens alt hvad Israels fjender gør er godt, men det er jo en blind tilgang.
Israel er ikke perfekt, men se på den situation der eksisterer. Hvis Hamas var en gruppe fredselskende landmænd, der byggede vandpumper og boliger istedet for raketter og tunneller, ville Gaza måske være et bedre sted.......
Fra vores elfenbenstårn i det sikre Nord, er det omkostningsfrit at udtale sig.

Med venlig hilsen
Lennart

Søren Knudsen, Hans Aagaard og Frank Hansen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Lennart Kampmann
Nej ingen kan skrue tiden tilbage - og godt for det. Luther var fx. ikke nogen jødeelsker og de kristne samfund kan heller ikke sige at ha´været særligt gode ved jøder. Staten Israel blev vel oprettet pga europæisk dårlig samvittighed over behandlingen af jøder under 2. Verdenskrig.
Mht. dit "meningsbladet", hvis det er Information du hentyder til, så har der da været bragt mange forskellige vinkler på problemerne.

Håber virkeligt at der kan findes en løsning så ALLE i området kan få et værdigt og godt liv. Men hertil skal ALLE parter være villige til at ville fred.

Mihail Larsen

Et samlet Palæstina

Spørgsmålet bør rejses igen: Om ikke det er en bedre idé at arbejde for ét samlet Palæstina? Altså en sammenlægning af Israel og Vestbredden til én stat. Den ville så skulle tackle israelernes forhold til palæstinenserne som et apartheid-problem, hvor israelerne ikke ville kunne gemme sig bag særlove begrundet i okkupationssituationen.

Den løsning vil nok være de israelske hardlineres værste mareridt.

Israel er kommet for at blive (200 a-bombs). Araberne er i deres gode ret til at nægte at afgive en tøddel jord til fremmede folkeslag. Det der med andre folkeslag kæmper for at beholde deres jord - det har hverken kapitalismen, amerikanerne eller israelserne stor forståelse for ... hvorfor mon?

Per Torbensen, Lise Lotte Rahbek og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Ja, han slingrer godt Obama. Hans vaklende holdning til Israel er blamerende. Når han nu underskriver denne lov, er det mest for at bakke op om Clintons valgmuligheder. For hun kan jo ikke få nok af ISrael, så det her vil sikkert give hende endnu flere stemmer fra den pro-israelske lobby.
Velbekom

Finn Lindberg, Carsten Wienholtz og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Martin Madsen

Dronedræberen viser ansigt igen! Nobels fredspris er ikke en potte p.. Værd mere.

Troels Brøgger, Jan Pedersen, Arne Lund, Flemming Berger og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Søren Knudsen

At Obama fik Nobel-prisen var, og er, den største joke nogensinde. Men det ændrer jo ikke på realiteterne. Israel har kun een ven i verden, og det er pengemændene i USA. Tror nok de fleste amerikanere er enige med os i Europa, men når først bidragene ruller ind/ udebliver, kan de selv de mest "progressive" jo miste ævret.

Søren Knudsen

ævred. Skit at mand ike kand stave.

Presset - så kommer alliancerne ofte op til overfladen..
http://www.thefederalistpapers.org/world/saudi-foreign-minister-time-for...
Den alliance her der jo været længe, men nu synes både Tyrkiet, Saudierne og Israel at være presset, og nu begynder de at klynge sig sammen. Obama incl. det danske kongehus og medløberen Kristian Jensen er jo så nødt til at stille op til parade og vise lydighed.

Men bevægelsen er igang...

Søren Johannesen

Det er vel et godt eksempel på at hvis vi blot blindt følger vores landes love og anbefalinger, så forbliver magten der hvor den altid har været ....

Intet hindrer vel den enkelte borger i USA eller DK i at træffe deres eget valg på baggrund af den grad af oplysning som man besider?

Vil bliver jo aldrig selvstændige hvis vi blot fortsætter med at følge andres anvisninger!

Niels Nielsen

Fantastisk, at "Kauft nicht bei Juden"-bevægelsen fortsat er fuldstændig factsresistent! Over 100 palæstinensiske arbejdere mistede deres arbejdsplads da Soda-Stream blev tvunget ud af Judæa sidste år. Hele eksistensgrundlaget for alle disse familier blev revet bort p.g.a. den europæiske vensdtrefløjs evige jødeproblem. På trods af at hele regionen nu med Syrien-situationen for alvor har fået øjnene op for hvor de virkelige problemer i regionen ligger, så fortsætter man ufortrødent i de gamle paroler, det er et tragisk skue...
http://news.kuwaittimes.net/website/israel-is-not-our-enemy/

Niels Nielsen, når jeg vælge Israelsk fra så er det ikke jøder jeg tænker på, men en meget aggressiv militaristisk apartheid stat.

Troels Brøgger, Finn Lindberg, Arne Lund, Janus Agerbo, Hans Larsen og Martin Madsen anbefalede denne kommentar

Betyder det, at loven kun skal gøre det ulovligt at boykotte varer fra de israelske bosættelser i Golan?

Lennart Kampmann

Med mønsterborgere som Hamas er det jo underligt at Israel er blevet et barsk sted...(host, ironi og sarkasme)
Nationer bygges med våben og holdes med våben. Det ved Israel alt om. Man har jo prøvet at være nation uden våben og det gik mindre godt.
Den bløde venlige tilgang er dømt til at mislykkes i mellemøsten. Den får dig blot til at fremstå svag og så hugger alle andre til.....( her bruges ordet "dig" generelt)

Naboerne burde lade sig inspirere: Sæt et hegn op, opdyrk ørkenen, skab en nation, skab velstand. Simpel opskrift.
Hvad skal mellemøsten ellers leve af nu hvor olien ikke er så meget værd?

Med venlig hilsen
Lennart

Lennart Kampmann, Israels bosættelses- og apartheidpolitik giver Hamas moralsk rygdækning.

Lennart Kampmann

Jeg er uenig. Hamas er med til at forværre situationen. Husk hvad Golda Meir sagde om at elske sine børn....
med venlig hilsen
Lennart

Lennart Kampmann: Hamas er med til at forværre situationen.

Så afgjort! ...men det er ikke det jeg siger 21:26

Lennart Kampmann

@ Bill Atkins
Det er jo et pjat argument, for så kunne man lige så godt sige at Hamas giver Israel moralsk rygdækning.
Med venlig hilsen
Lennart

Lennart Kampmann, det der er mit budskab er at Israels fremfærd: bosættelser, apartheid, besættelsen og checkpoints, giver Hamas en moralsk opbakning i den palæstinensiske befolkning, og til dels i antiisraelske kredse uden for mellemøsten.

Hvis Israel havde en mere menneskelig fremfærd er det ikke sikkert Hamas havde den opbakning de har. Jeg hørte et interview med en dansk palæstinenser der havde boet i Danmark og her havde sparet op til at bygge et lille hotel ned til den stranden i Gaza. Han hadede begge parter og påpegede at krigstilstanden var et mål få begge parter.

Du må ikke overse at krigstilstanden i Gaza og på Vestbredden gør disse områder til Israels militære laboratorie hvor de afprøver og udvikler nye overvågningssystemer, kamp- og våbenteknikker. Nye våben, fra maskingeværer der skyder om hjørner til Iron Dome - antiraketsystemet der forventes at blive en kæmpe eksportartikel.

Martin Madsen

I Lennarts logik, er den stærkeste part altid den der har ret, og modstand mod overmagten er det der berettiger overmagten.
Eller gælder det kun for Israel?

Lennart Kampmann

@ Martin Madsen
Du tager fejl. Pointen er at Hamas forsøger at løse konflikten med vold, hvilket forstærker den Israelske vold, der forstærker hamas vold, der forstærker... (du forstår den cirkulære virking). Men det er svært for Hamas at slippe den religiøse forankring og gå i Gandhis fodspor.
Så længe Israels naboer ikke vil anerkende landet og dets eksistensberettigelse, vil fysisk magt være dominerende.

Men hold nu fast i at det jeg præciserer at den stærke er den stærke. Ikke at man dermed automatisk har ret. Men besiddelse af et terræn er et godt udgangspunkt i alle forhandlinger, så forvent ikke at Israel rømmer noget uden modydelse. Læs eventuelt historiebøgerne om hvordan en separatfred blev opnået med Ægypten.

Med venlig hilsen
Lennart

Troels Brøgger

Jeg har lagt mærke til at når der er væbnede konflikter i området så hører man altid i nyhederne noget der ligner dette: "Ved urolighederne blev 700 palestinensere og 5 israelere dræbt..." stort set altid sådan er talforholdene på ofrene. Det eksisterer nok ikke i Lennart Kampmanns verden.
En gammel modstandsmand som jeg hørte omtale konflikten i radioen sagde:"Er det ikke sådan at hvis to er oppe at slås så plejer man at bede ham der ligger øverst fjerne sig først?"
Denne sydende sarkasme der altid strømmer ud fra forsvarere af Israels adfærd lugter af at forsvarerne egentlig godt ved den er gal, men har svært ved at sluge kamelen i deres forblindede pro-israelholdning. Og skal de være slemt taler man TYSK ikke Niels Nielsen ? Så ved vi alle hvem der er skurkene.

Niels Duus Nielsen

Niels Nielsen: "Fantastisk, at "Kauft nicht bei Juden"-bevægelsen fortsat er fuldstændig factsresistent!"

Som sædvanlig bringer du skam over vort fælles navn ved at misforstå begreberne og påstå, at din manglende viden om virkeligheden udgør kendsgerninger.

Der er ikke tale om at vi ikke vil handle i jødisk ejede butikker. Derimod om, at vi ikke vil købe varer fra den del af Israel, som ligger i de besatte områder. Men selvfølgelig, da det er svært for udenforstående at se, om en vare er produceret i Israel eller i de besatte territorier, er det nemmere slet ikke at købe varer som er fremstillet i Israel. Målet for boykotten er at ramme zionisterne, ikke jøderne. Hvad zionisterne naturligvis er meget vrede over, hvorfor de forsøger at italesætte boykotten som antisemitisk. Men ikke alle jøder er zionister, så der faldt dit og deres argument til jorden, inden det overhovedet kom i luften.

Du har ret i, at det går ud over alle israelere, hvad enten de er jøder eller muslimer eller kristne eller hvad de nu kan være. Men sådan fungerer en embargo eller en strejke nu engang.

Hvis fx skraldemændene strejker, er det jo ikke kun direktørerne for renovationsfirmaerne og deres højreorienterede klakører, der ikke får fjernet deres affald, det rammer hele befolkningen. Enhver strejke eller boykot rammer bredt, og det er en sidegevinst, at man samtidig får at se, hvem der er solidariske med skraldemændene og hvem der er loyale over for de mennesker, der profiterer på andres arbejde.

Eller i tilfældet Israel, hvem der støtter zionisterne og hvem der støtter palæstinenserne.

Lennart Kampmann

@ Troels Brøgger
Dødstallene afspejler en anden realitet: Palæstinenserne har ikke tunge våben nok til at gøre scoren lige. Hvilket er det der sikrer at Staten Israel ikke bliver skubbet i havet.
med venlig hilsen
Lennart

Troels Brøgger

Lennart, "Scoren".....Det er menneskeliv vi taler om. Jeg tror du er en trold.

Venlig Hilsen Troels

Lennart Kampmann

@ Troels Brøgger
hvis man løber tør for argumenter kan man jo altid påberåbe sig en højere moralsk placering.
Hvis du mener jeg er en trold, kan du jo begynde at tænke over om jeg er en skovtrold, bjergtrold eller anden slags.
En anden måde palæstinenserne kan undgå at blive ofre på, er at lade være med at grave tunneller og skyde med raketter, og i stedet for koncentrere sig om landbrug og uddannelse. Men så vil Hamas jo miste sit eksistensgrundlag, og hvad skal man så lave?

med venlig hilsen
Lennart

Niels Duus Nielsen

Lennart Kampmann: "Palæstinenserne har ikke tunge våben nok til at gøre scoren lige."

Derfor vil de blive ved med at grave tunneler og skyde med raketter, for dog at gøre noget. De kan jo ikke koncentrere sig om landbrug, når de israelske bosættere har taget landbrugsjorden, og der er "økonomiske og politiske forhold, der gør det svært for palæstinenserne at opnå samme uddannelsesniveau som israelerne", som der står i Den store Danske. Så lige som de danske frihedskæmpere bekæmpede besættelsesmagten her i landet under Besættelsen, bekæmper de palæstinensiske frihedskæmpere i vore dage den israelske besættelsesmagt.

Lennart Kampmann

@Niels Nielsen
At sammenligne danske frihedskæmpere med palæstinensiske stenkastere ligger udenfor min ramme af virkeligheden.
med venlig hilsen
Lennart

Niels Duus Nielsen

Lennart Kampmann, den danske modstandskamp var rettet mod en besættelsesmagt, der med voldelige midler havde fået kontrol over landet. Modstandsbevægelsen havde ikke en chance for at vinde kampen på egen hånd, men den kunne gøre livet surt for besætterne, hvad den så gjorde, for dog at gøre noget.

Hvad er det i min sammenligning, som du ikke forstår?

Lennart Kampmann

Det er nok nærmere din sympati for Hamas, jeg ikke begriber.

Med venlig hilsen
Lennart

Niels Duus Nielsen

Der er ikke så meget tale om sympati for Hamas, mere om antipati mod zionismen. Hvis zionisterne kunne styre sig, tror jeg ikke, Hamas ville være så militant. Jeg vil ikke sige, at jeg sympatiserer med Hamas, men jeg kan godt forstå, hvorfor de handler, som de gør - og uanset hvilken ideologi eller tro eller styreform, de måtte bekende sig til, har de en retfærdig sag.

Besættelsen er blevet en ond cirkel, som kun vil kunne brydes ved at israelerne leverer det besatte område tilbage til de mennesker, de stjal det fra. Men det vil zionisterne ikke gå med til, derfor min antipati. Som deles af mange israelske statsborgere.

En boykot af israelske varer vil være en hjælp til de palæstinensiske frihedskæmpere. Hvis de får deres stat, og får den internationalt anerkendt, og så alligevel fortsætter med at grave tunneler og skyde med raketter, kan vi jo overveje at støtte israelerne og boykotte palæstinenserne.

Lennart Kampmann

@ Niels Nielsen
det er jo et synspunkt.
Jeg hæfter mig ved at Staten Israel måske ikke er den flinkeste dreng i klassen, men når man ser den skolegård drengene leger i, fremstår Israel som den mindst uordentlige. Det skal ikke retfærdiggøre at man ikke efterstræber at være bedre, men Staten Israel er i det mindste et repræsentativt demokrati, med levestandard som Europa, og en sammenligning med nabolandene peger ikke på at det vil være oplagt at bede Israel forsvinde og lade de andre komme til.
En hjælp til at få konflikten til at kølne kunne jo være den ubetingede accept af Staten Israels grænser og efterfølgende to-stats implementering, men der er det jo kun Ægypten der har indgået en separatfred. Grunden til separatfreden skal findes i styrkeforholdet mellem de to landes militære formåen.

Jeg er også på det rene med at det internt i Staten Israel er noget der skiller vandene hvorvidt man skal fastholde besættelsen eller ej. Områderne er i en eller anden grad de facto annekteret.

Mellemøsten ligner et sted hvor man enten kan få fred eller retfærdighed, men sjældent begge dele samtidigt. Fred med uretfærdighed giver i det mindste mulighed for forbedrede vilkår.

Hamas ser jeg som et diktatorisk system, baseret på at hadet til fjenden er større en kærligheden til egne børn. Ingen fremtid i den vej.

Med venlig hilsen
Lennart

Niels Duus Nielsen

Lennart Kampmann, da jeg var barn, var det arbejderungerne, der kastede med sten, ikke os artige småborgerbørn, for det var fejt at kaste med sten. Kun, når vi var i krig med arbejderungerne, var det okay, for arbejderungerne var feje og kastede med sten, og så var vi jo også nødt til det. Hvis du fanger mit billede.

Og så mener jeg i øvrigt, at de palæstinensere, som vil kaste Israel i havet, lider af en vildfarelse: Israel er kommet for at blive, og at nedlægge en stat og fjerne befolkningen er ikke bare noget, man sådan lige gør.

Fuldstændig ligesom den ekstreme højrefløj i Danmark bliver nødt til at indse, at indvandrerne er her for at blive. Der er ingen fremtid i at smide folk, der er født og opvokset i et land, ud af landet. En gang imellem er det mest retfærdige et kompromis.

Lennart Kampmann

@Niels Nielsen
Så vi skal boycutte varer fra vestbredden så Israel kan mærke det økonomisk, hvorved palæstinenserne får tabet at mærke? Det der virkede mod Sydafrika for 40 år siden, er ikke nødvendigvis vejen frem i dag. Se hvordan sanktioner har virket i Irak, Iran, etc....
Måske skulle man tæppebombe området med penge og bestillinger på varer, så der kom fremgang og folk glemte deres gamle had.
Intet skaber fred som sikkerhed, socialt sikkerhedsnet, uddannelse og arbejdspladser. I det lys er Israel et foregangsland, og alle de arabiske nabolande har meget at leve op til. Landet blev da grundlagt gennem hårdt fælles arbejde og folk sad ikke på hænderne.

Arbejderbørn i Danmark var sikret bedre end palæstinensiske unge i dag. De kastede med sten af andre grunde. (kedsomhed)

Det du betegner højrefløjen har fat helt over til SF. Indvandring er ikke et problem. Regningen for adgang til offentlige ydelser er kimen til miseren. Indvandrere er jo ikke en homogen gruppe, og der er himmelvid forskel på erhvervsfrekvens og indkomstniveau. Det er ikke en nettogevinst for den lavere del af arbejderklassen at grænsen er åben for migranter, der kan løntrykke. Den øvre middelklasse, derimod, er godt tilfreds, så længe migranterne ikke fylder for meget i gadebilledet.

Med venlig hilsen
Lennart

Troels Brøgger

Kære Lennart
Jeg kan nu se at du IKKE er en trold hvilket glæder mig, men du mangler altså seriøst indlevelsesevne i andre menneskers situation nå du kan tale om "score" med hensyn til menneskeliv. Det virker fuldstændig verdensfjernt. Jeg har ikke været i de besatte områder eller Israel, har du ?
Jeg bilder mig ind til en vis grad at sætte mig i mine medmenneskers sted og jeg har både medlidenhed med de ramte almindelige israelere og palestinensere, så på den måde kan du godt have ret i at jeg påberåber mig et højere moralsk stade.
Den israelske stat hader jeg på grund af dens morderiske og psykopatiske optræden overfor almindelig palestinensere som IKKE er en del af HAMAS eller nogensomhelst andre militære grupperinger men bare prøver at leve deres liv ligesom alle os andre.

Lennart Kampmann

@ Troels Brøgger <-- neutral markør, ikke kære.
Du har vist ikke været udsat for sarkasme før eller hvad? Blot fordi man magter en nøgtern analyse, betyder det jo ikke at empati er væk.
Det er jo netop tilgangen med mange dræbte palæstinensere holdt op mod få døde israelere, som du bragte på banen, der er kimen til at tale om score. At det går hen over hovedet på dig, er ikke mit ansvar.

Jeg hæfter mig oså ved at du bruger "kære" som tiltaleform. Det får mig til at konkludere at du vil overbevise mig med følelser i stedet for argumenter. Skal jeg så tituleres "søde" næste gang ? I min verden er "kære" en tiltaleform forbeholdt familiemedlemmer og særligt udvalgte.

Lad venligst være med at projicere dit personlige had til staten Israel over på mine analyser af samme.

med venlig hilsen <-- formel tone, ikke "kærlig hilsen"
Lennart

Troels Brøgger

Det der med "Kære" Lennart har du selv inspireret med din evindelige vane med at aflevere en virkelig sur sarkastisk svada for derefter at slutte med "venlig hilsen Lennart".
Jeg tænkte du ville have godt af at smage din egen medicin.
Og der er ikke tale om had i forhold til dine indlæg, den har du fået galt i halsen, der er tale om en let sur afsmag, hvilket ikke kommer tilnærmelsesvis på højde med had.

Lennart Kampmann

'ammen altså.....Du bringer selv scoren på banen og bliver stødt over at jeg nævner den.
Så skal jeg lige belæres med hvor humanistisk du er......
Og når det ikke virker , titulerer du mig med "kære"

Virkelig?

Med venlig hilsen
Lennart

Troels Brøgger

Så bruger du det ord igen ! Jeg bragte ikke "scoren" på banen det gjorde du. Jeg talte om menneskelige lidelser du lader som det er en ishockeykamp. Og du skulle snakke med dit evindelige "venlig hilsen"......

Lennart Kampmann

@ Troels Brøgger
Prøv at læse dine poster, så kan du se at du bragte tallene på banen. Du gjorde det for at sympatien skal falde en bestemt vej.
I den daglige propagandakamp (fra begge sider) fremhæves scoren konstant for at opnå politiske fordele. Hvorfor skulle det være et problem at tale om? Din følsomhed for ord deles ikke af alle.

Med venlig hilsen <-- evindeligt
Lennart