Nyhed
Læsetid: 4 min.

Præsident for ny asiatisk investeringsbank på charmeoffensiv i Danmark

Den kinesiske investeringbank AIIB tolererer ikke korruption. Den skal lave grønne investeringer og undgå unødigt bureaukrati – men vigtigst af alt er det ikke bare en ny kinesisk national bank, forsikrer bankens præsident på sit besøg i Danmark i denne uge
Den nyetablerede asiatiske investeringsbank AIIB håber at lære af Danmarks måde at styre økonomi på. Danmark er det første nordiske land, der har søgt optagelse i banken. I går gæstede AIIB’s præsident CBS i København

Den nyetablerede asiatiske investeringsbank AIIB håber at lære af Danmarks måde at styre økonomi på. Danmark er det første nordiske land, der har søgt optagelse i banken. I går gæstede AIIB’s præsident CBS i København

Justin Jin

Udland
3. marts 2016

Den Asiatiske Infrastruktur Investeringsbank (AIIB) skal være »ubureaukratisk, ren og grøn«. Det er visionen, og det lyder rigtig godt på engelsk: »lean, clean and green«.

Det lyder så godt, at Danmarks Udenrigsminister, Kristian Jensen (V), og den kinesiske præsident for Asian Infrastructure Investment Bank, Jin Liqun, kom til at sige det i kor – som i begejstring over, hvor godt det faktisk kan blive, hvis hurtigtvoksende asiatiske økonomier samarbejder med europæiske lande med gode regeringsmetoder.

Med det velklingende budskab kom de også forventede kritiske spørgsmål i forkøbet. Siden Kina i efteråret 2014 tog initiativ til forhandlinger om etableringen af Den Asiatiske Infrastruktur Investeringsbank, er udviklingsbanken blevet mødt med uforbeholden skepsis.

Med Kina som både initiativtager og den største investor er frygten, at AIIB bare er en forlænget arm for Kinas udenrigspolitik i regionen, og at udviklingsbanken ikke vil stille samme krav til gennemsigtighed.

Den kritik afviser AIIB’s præsident Jin Liqun.

»AIIB er ikke en ny kinesisk national bank,« understregede han, da han onsdag gæstede Copenhagen Business School. På pressemødet gentog han Kinas præsident Xi Jinpings budskab i en tale til AIIB’s åbningsmøde den 16. januar i Beijing:

»Bålet brænder bedre, når flere lægger brænde på,« sagde præsident Xi Jinping og opfordrede flere lande til at søge optagelse.

AIIB tæller i dag 57 lande, men yderlige 50 lande har søgt om medlemskab. Der er ikke nogen egentlig garanti for, at Kina ikke vil udnytte sin magtposition som udviklingsbankens største investor, men fordi flere lande er gået med i banken, er Kinas ejerandel blevet mindre, end man frygtede fra starten, siger Udenrigsminister Kristian Jensen på dagens pressemøde:

»Kina står i dag i en situation, hvor de ikke længere har en magtposition til at blokere, hvis et flertal uden om Kina vælger at gå i en anden retning.«

Korruption tolereres ikke

»Fra nu af har du to lommer, min dreng«, sagde Jin Liquns bedstemor, da han i 1980’erne blev ansat i Verdensbanken. »Du må aldrig glemme, at du ikke må tage penge fra den offentlige lomme og putte dem i din private lomme.«

Bedstemorens livskloge ord har fulgt Jin Liqun siden, det kinesiske finansministerium i 1981 sendte ham til Washington for at arbejde i Verdensbanken.

Gennemsigtighed er altafgørende, siger Jin Liqun: »Vi arbejder ved dagslys.«Hvis en ansat tager i mod bestikkelse, så ryger han ud på røv og albuer:

»Vi har en nultolerancepolitik over for korruption. Der er ingen sniksnak. Man ryger ud næste dag.«

Med en placering i toppen af Transparency Internationals internationale korruptionsindeks og med et positivt omdømme som en grøn økonomi, der siden 1970’erne har formået at skabe økonomisk vækst uden at øge CO2-udledningen, er Danmark en oplagt rollemodel, siger Jin Liqun:

»Vi kan lære af jer. Af jeres måde at styre økonomien. Jeres regering er ren og jeres befolkning bakker op. Jeg tror, der er meget, som denne bank kan lære af jer. I er en god rollemodel for mange asiatiske lande.

»Jeg tror, vi kan gøre et godt job med jeres opbakning og vejledning.«

Som et af de stiftende lande, og det første nordiske land, der har søgt optagelse i AIIB, kan Danmark være med til at påvirke organisationen i den retning, vi ønsker, siger udenrigsminister Kristian Jensen.

En kinesisk gentleman

I september sidste år blev Jin Liqun valgt som bankens første præsident. I de forgangne to år har han ifølge eget udsagn arbejdet fuldtid på at etablere AIIB. I disse dage gæster han Danmark og Finland.

Jin Liqun livshistorie følger i store træk det moderne Kinas udvikling. Han blev født i den østkinesiske Jiangsu-provins i september 1949, knap to måneder før Mao Zedong d. 1. oktober officielt etablerede Folkerepublikken Kina.

Kort efter sin studentereksamen blev han sammen med andre kinesiske unge sendt på landet for at lære af de kinesiske bønder. Her blev han i ti år. Først efter at universiteterne genåbnede i 1978 blev Jin Liqun optaget på Beijing Foreign Languages University og fik en kandidat i engelsk sprog og litteratur.

Jin Liquns engelskkundskaber bliver fremhævet både i vestlige og kinesiske medier. Udover at tjene ham i hans professionelle virke har Jin Liqun også på hobbyplan brugt sine sprogkundskaber til oversættelse af en engelsk digtsamling med digte af bl.a. John Keats, Seamus Heaney og Dylan Thomas.

Mens Kinas økonomiske reformer tog fart, og landet åbnede op for vestlige investeringer, steg Jin Liqun i graderne i Kinas Finansministerium og blev i 1998 udnævnt til vicefinansminister – en stilling han havde indtil 2003.

Siden har Jin Liqun været involveret i international økonomi og udviklingssamarbejde med stillinger som vicepræsident i den japanskstyrede Asian Development Bank (2003-2008), formand for China Investment Corporation’s (CIC) tilsynsråd fra 2008 til 2013 samt formand for Kinas første investeringsbank China International Capital Corporation Limited fra 2013 til 2014.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Billedet: I går gæstede AIIB’s præsident CBS i København Hold da op! ...men det ér også længe siden jeg har været omkring Solbjerg Plads på Frederiksberg.

Michael Kongstad Nielsen

Endelig et godt udenrigspolitisk træk af Danmark.