Nyhed
Læsetid: 3 min.

Syriske flygtninge: ’Vi skal nok finde en vej’

Dem, der flygter fra krigen i Syrien, vil for alt i verden videre mod Europa. Og alt kan lade sig gøre, hvis bare man kan betale prisen
Udland
12. marts 2016

Syriske flygtninge reagerer med trods og forvirring over den foreslåede aftale mellem EU og Tyrkiet om, at asylansøgere kan sendes retur til Tyrkiet efter ankomsten i Grækenland.

Grækenland har gennem det seneste år været den primære indgang til Europa for flere hundredtusinder syrere, men nu kan en ny aftale teoretisk set lukke den dør. Syrere vil fremover kun få lov til at rejse videre mod Europa via en formel genhusningsprocedure, hvor en syrer genhuses i Europa for hver syrer, den tyrkiske regering accepterer at få sendt retur fra Grækenland.

I interviews med The Guardian siger syrere i Tyrkiet, at de fortsat vil forsøge at passere gennem Grækenland. Deres rejse er allerede juridisk besværlig, som det er. Andre siger, at deres landsmænd blot vil finde nye ruter, og stiller sig skeptiske over for Europas løfte om genhusning.

Nogle påpeger også, at det springende punkt i forhold til flygtningestrømmene mod Europa – nemlig krigen i Syrien og flygtningenes manglende adgang til arbejdsmarkedet i Tyrkiet og Jordan – endnu har til gode at blive løst.

Vil gennemføre rejsen

Den 23-årige syriske studerende Muna, som har forsøgt at komme til Grækenland via Tyrkiet i en uge, siger, at hun og andre stadig er opsat på at gennemføre rejsen.

»Den her rejse er allerede illegal, så jeg kan ikke se, hvad de nye regler skulle ændre,« siger Muna, der beder The Guardian om ikke at skrive hendes efternavn. »Som syrere er vi vant til at skulle finde vej rundt om reglerne.«

Muna siger, at hun ikke overvejer at rejse en anden vej, og at hun tvivler på, at den nye aftale vil forhindre syrere i at forsøge at nå Europa via Grækenland, selv hvis aftalen bliver fulgt op af deportationer.

»Jeg kommer til at skynde mig på grund af det her, bare i tilfælde af at de faktisk gør alvor af det,« siger Muna, der er fra Damaskus. »Men folk, som ikke er bange for at sætte sig op i en båd, er naturligvis heller ikke bange for de her nye regler.«

En anden syrer, der befinder sig i Tyrkiet, siger, at han slet ikke er interesseret i at nå Europa. »Jeg har intet at gøre der,« siger 18-årige Khalaf fra Hama, der bor i en flygtningelejr ved Tyrkiets sydlige grænse. »Jeg venter bare på at kunne vende hjem, jo før jo bedre,« siger han.

En syrer, som nåede til Grækenland med båd sidste år, Nasser Masoud, mener, at syrere vil finde andre veje, hvis det viser sig, at dem, der tilbagevises til Tyrkiet, ikke får adgang til genhusningsprogrammet.

»På den her måde er der ingen, der kommer til at tage til Grækenland med båd,« siger Masoud, der er kunstner og bor i Tyskland med sin kone og to små børn. »De vil ikke længere bruge Grækenland som indgang, men finde en anden vej til Europa.«

Nye veje

Blandt andre mulige ruter er båd via Libyen til Italien eller direkte fra Tyrkiet til Italien. Der er også landegrænsen til Bulgarien og bådrute til Ukraine og de østlige balkanstater via Det Sorte Hav.

Baz, en 27-årig syrisk journalist, der bor i det sydlige Tyrkiet, mener også, at smuglerne vil finde nye veje. Han forudser også en stigning i folk, der forsøger at nå Europa med fly og på falske papirer.»Bådene er den billigste transportform, men folk bruger mange forskellige metoder til at nå Europa,« siger Baz. »Det er bare et spørgsmål om, at prisen vil stige.«

Baz siger, at et hvilket som helst program, der kan genhuse de flygtninge, som lige nu befinder sig i tyrkiske flygtningelejre, er positivt. Men han tvivler på, at Europa vil holde sin del af aftalen.

»Der vil ske det samme som med planerne om at fordele flygtningene mellem de europæiske lande,« siger Baz, »det er stadig blot ord på papir.«

Mohamed Salah Ali, koordinator for ngo’en Association for Solidarity with Syrian Refugees er endnu mindre håbefuld omkring den nye aftale.

»Syrere er blevet en vare, som bliver købt og solgt på den internationale basar, men ingen har åbenbart tænkt sig at forholde sig til problemets rod,« siger Salih Ali.

»Alle er i stedet optagede af, hvordan de kan skubbe problemet over til de andre.«

© Guardian og Information. Oversat af Nina Trige Andersen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

De syriske flygtninge er mest "rigtige" flygtninge. De vil hjem til Syrien, når det er muligt.

Én af dagens glimrende radioudsendelser om Mahmouds strabadser.

http://www.dr.dk/radio/ondemand/p1-p2-klassisk/radiofortaellinger-2016-0...