Læsetid: 3 min.

Trump optrapper anti-muslimsk linje efter terror

Den republikanske spidskandidat prøver at score politiske point inden gårsdagens primærvalg i Arizona og Utah ved at gentage sin hårde retorik mod muslimske immigranter og opfordringen til tortere terrormistænkte
Donald Trumps præsidentvalgkampagne er blevet mødt af antiracistiske protester fra ikke mindst muslimske borgere, der er oprørte over hans forslag om øget grænsekontrol særligt rettet mod muslimer. Efter bombeangrebene i Bruxelles i går har Trump relanceret sin antimuslimske retorik.

Wilfredo Lee

23. marts 2016

Den republikanske spidskandidat i den amerikanske præsidentvalgkamp, Donald Trump, var ikke sen til at benytte Islamisk Stats terrorangreb i Bruxelles i går som en kærkommen anledning til at gentage sine kontroversielle paroler om muslimer og tortur.

Trump var den første præsidentkandidat, der kommenterede attentaterne i Belgien. Senere fulgte den anden republikaner, Ted Cruz, og demokraten Hillary Clinton.

Fra Havana fordømte præsident Barack Obama terrorangrebet, men han valgte at fortsætte sit besøg på Cuba, hvorfra han i går rejste videre til Argentina. Det udløste heftig kritik fra republikanske politikere. I mellemtiden blev alarmberedskabet i New Yorks lufthavne og undergrundsbane skærpet.

Tidligere i år beskyldte Clinton Donald Trump for at udgøre et rekrutteringsredskab for potentielle terrorister med sine nedladende udtalelser om muslimer og sin opfordring til tortur af terrormistænkte fanger.

Efter terrorangrebet i Paris i november vakte Donald Trump bestyrtelse verden over, da han gjorde sig til talsmand for at lukke USA’s grænser for muslimer og bemyndige brug af torturmetoder, som waterboarding, mod terrormistænkte.

I går morges gentog Trump disse to pointer i tv-interviews, om end han i denne omgang undlod at sigte direkte mod personer af den islamiske tro.

»Som præsident vil jeg være langt mere hårdhændet i håndhævelsen af vores grænsesikkerhed, og jeg vil ikke lade visse personer rejse ind i dette land uden den mest muligt pålidelige dokumentation,« sagde Trump på tv-stationen NCB Today.

Interessant nok afveg præsidentkandidaten denne gang fra at sætte »muslimer« i bås med terrorister. Dog lagde han skylden for terrorangreb på en manglende »assimilering« af muslimske immigranter.

»De foretrækker sharialove frem for vores love – og på et eller andet tidspunkt må man spørge sig selv, hvor langt hen ad vejen vi kan acceptere det,« sagde Trump til CBS News tirsdag.

Trump i videofilm

I samme åndedrag gentog han sin plan om at stramme amerikansk forhørsteknik til at omfatte waterboarding, der blev anvendt i George W. Bushs præsidenttid mod tilfangetagne medlemmer af al-Qaeda-netværket.

Denne type tortur forbød Barack Obama på sin første dag som præsident i 2009.

Men igen modificerede Trump sin tidligere kompromisløse udtalelse om tortur ved at tilføje, at anvendelse af waterboarding og »endnu hårdere forhørsmetoder« først ville kræve en ændring af USA’s straffelovgivning.

Den republikanske spidskandidats racistiske udtalelser udløste i december en heftig kritik fra Hillary Clinton, der hævdede, at »terrorgrupper benytter Trump som en rekrutteringsmekanisme i deres videofilm«.

Trump kaldte Clinton en »løgnhals«, men det viser sig rent faktisk, at den somaliske terrorgruppe Al-Shabab for nylig har brugt Trump i en video. Her ser man Anwar al-Awlaki, der var leder af al-Qaeda på den Arabiske Halvø, indtil han blev dræbt i 2011, kalde USA for landet med »slaveri, raceadskillelse, lynchninger og Ku Klux Klan«.

Anwar al-Awlaki, der var født i USA, tilføjer i videoen: »I morgen vil det blive et land med forskelsbehandling af andre religioner og koncentrationslejre.«

Herefter vises et videoklip af Donald Trump, hvori han erklærer, at han som præsident vil forbyde muslimer indrejse i USA. Hertil sagde terroreksperten William Nance, forfatter til bogen Defeating ISIS, i går til tv-stationen MSNBC:

»Donald Trump bekræfter med sine udtalelser præcist det syn på Amerika, som terrorledere videregiver til deres celler: at USA er et racistisk, xenofobisk, antimuslimsk land, og at det er derfor, de bør angribe amerikanere. Det er uansvarligt; han bør holde inde.«

Set fra en valgpolitisk vinkel kan Trumps krav om at skærpe bevogtningen af USA’s grænser med særligt fokus på muslimske immigranter styrke hans chancer for at vinde gårsdagens primærvalg i delstaterne Arizona og Utah.

I grænsestaten Arizona er det overvejende flertal af republikanere fjendtligt indstillet over for immigranter, hvoraf staten har flest fra Mexico og resten af Sydamerika.

Det er i den sammenhæng, man skal se den republikanske præsidentkandidat Ted Cruz’ heftige kritik af Trumps udtalelse i et interview med The Washington Post mandag, hvor Trump havde sagt, at »USA ikke længere har råd til at være medlem af NATO«.

»NATO koster os en formue, og ja, det er rigtigt, at vi beskytter Europa, men vi bruger også en hel masse penge,« sagde Trump.

Det synspunkt blev straks grebet af senator Ted Cruz.

»Hvordan kan Trump opfordre til at svække NATO, at trække sig ud af NATO, som har hovedkvarter i Bruxelles, der netop er blevet angrebet af yderliggående islamiske terrorister,« sagde Cruz tirsdag.

»Donald Trump tager fejl, når han siger, at vi skal isolere os fra omverdenen og svigte vores allierede. Hvis USA gør det, forærer vi Vladimir Putin og Islamisk Stat en sejr.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu