Nyhed
Læsetid: 2 min.

Udbrydergruppe fra pakistansk Taleban bag terroraktion i Lahore

Jamaat-ul-Ahrar har i to år søgt at markere sig som den mest voldelige og mest uforsonlige af Pakistans militante islamiske grupper
Udland
29. marts 2016

Bombeaktionen mod Lahores mest populære park søndag er det hidtil blodigste forsøg fra endnu en ekstremistisk islamisk fraktion på at etablere sig som den mest aggressive og voldelige blandt de mange lignende grupper, som opererer i Pakistan.

Målet for terroren var landets igennem lang tid hårdt trængte kristne samfund, hævder gruppen, der har påtaget sig ansvaret: Jamaat-ul-Ahrar. Gruppen blev grundlag for omkring to år siden efter en splittelse i den fragmenterede bevægelse, der kendes som Pakistani Taleban.

Imidlertid var der også adskillige muslimer blandt de snesevis af ofre, da en selvmordsbomber detonerede sit sømfyldte sprænglegeme tæt på en legeplads, hvilket dog næppe har afstedkommet skrupler hos gerningsmændene.

Ekstremistiske gejstlige har over de seneste årtier bestræbt sig vedholdende og systematisk på at finde teologisk retfærdiggørelse for sådanne massemordsaktioner, og selv om deres fortolkninger bestrides af Islams mainstreamteologer, bliver de prædiket i ekstremistiske moskeer og indterpet i mange religiøse skoler i Pakistan.

Jamaat-ul-Ahrar følger ligesom den bredere bevægelse Pakistani Taliban en ekstremistisk gren af den strengt konservative Deobandi-version af Islam, som sammen med lige så intolerante skoler, der er præget af tilsvarende fortolkninger i Golfen, har tiltaget sig betydelig indflydelse i Pakistan i de seneste år på bekostning af mere fordomsfri lokale traditioner.

Gruppen, der holder til i de urolige egne langs Pakistans grænse til Afghanistan, har stået bag en række angreb, ofte på repræsentanter for den pakistanske stat eller på religiøse mindretal, og har udtrykkeligt erklæret, at den fører krig imod »en vantro stat«.

Den gør krav på alene at repræsentere det »rigtige« Pakistani Taliban og vender sig imod den forhandlingsstrategi, som bevægelsens officielle ledelse anlagde efter et større angreb på dens højborg i 2014.

Etablering af netværk

Dette seneste angreb synes tiltænkt at skulle sende et klart budskab til lokale politikere og at spille med på den vrede, som synes delt af et betydeligt antal pakistanere efter henrettelsen tidligere i marts af en mand, der i 2011 skød og dræbte en ledende politiker, der havde søgt at beskytte kristne.

Flere end 100.000 mennesker deltog i begravelsen af Mumtaz Qadri, den førnævnte morder, i byen Rawalpindi 1. marts. Uropoliti måtte søndag bruge tåregas for at rydde konservative kræfters protestaktion mod henrettelsen.

Qadris offer var guvernør for Pakistans Punjab-provins og havde opfordret til at benåde en kristen kvinde, som var blevet idømt fængsel i henhold til landets barske blasfemilove. Jamaat-ul-Ahrar synes at være i gang med et fremstød i Punjab, Pakistans rigeste og mest folkerige provins, som også er magtbase for Nawaz Sharif, premierministeren.

Gruppen bombede også en populær ceremoni i grænsebyen Wagah i november 2014. Punjab har længe været base for adskillige islamistiske militante grupper, der har relationer til pakistanske sikkerhedstjenester og derfor normalt afholder sig fra aktioner i landet.

Men politiembedsmænd og andre myndigheder i Lahore har længe udtrykt bekymring for, at andre grupper, især dem, der er knyttet til Pakistan Taleban, skulle være ved at etablere netværk i byen.

»Vi ved, at de er her, men ved ikke, hvorfor de ikke har angrebet endnu,« sagde en højtstående politiofficer i 2013.

Det har de nu.

© The Guardian og Information.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her