Nyhed
Læsetid: 1 min.

Uro i Honduras efter drab på miljøaktivist

Tusindvis af demonstranter samledes ved begravelsen af den myrdede miljøaktivist Bert Cáceres i Honduras.

Tusindvis af demonstranter samledes ved begravelsen af den myrdede miljøaktivist Bert Cáceres i Honduras.

EFE

Udland
7. marts 2016

Tusindvis af sørgende har i weekenden demonstreret i Honduras i forbindelse med begravelsen af den kendte miljø- og menneskerettighedsaktivist Berta Cáceres, som blev skudt ned og dræbt i sit hjem af ukendte drabsmænd.

Drabet på den 45-årige kvinde, der skete torsdag, førte til efterfølgende oprør i gaderne, hvor politi har anvendt tåregas mod demonstranter. Berta Cáceres var leder af af organisationen Copinh, som blandt andet har bekæmpet miljøskadelig minedrift i områder med urbefolkninger.

To maskerede mænd skød og dræbte Cáceres, da hun lå og sov i sit hjem i La Esperanza, der ligger 200 kilometer nordvest for hovedstaden Tegucigalpa. Hendes familie siger, at det var en likvidering.

Et andet medlem af miljøorganisationen, der befandt sig i et andet værelse, blev såret af skud ved attentatet.

Cáceres, der var mor til fire, havde modtaget en række dødstrusler, men fortsatte sin kamp for de indfødte – navnligt Lenca-folket. Hun fik sidste år miljøprisen Goldman for sin indsats mod byggeriet af en dæmning, som kunne have fordrevet flere hundrede medlemmer af Lenca-folket.

»Det feje drab på Berta er en tragedie. I årevis var hun offer for vedvarende chikane og trusler, som skulle få hende til at opgive sit forsvar for den oprindelige befolknings rettigheder,« siger Erika Guevara-Rosas, der er leder for Amnesty International i Sydamerika.

I Tegucigalpa fordømmer sikkerhedsminister Julian Pacheco drabet, som også bliver fordømt i FN, i Washington og af internationale miljøorganisationer.

Honduras har en af verdens højeste drabsrater.

Ritzau/AFP

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her