Nyhed
Læsetid: 4 min.

Verdens største kulselskab er ved at gå fallit

På ét år har Peabody Energy, den største private kulproducent i verden, tabt 98 pct. af sin markedsværdi og er nu ikke mere i stand til at betale renterne på sin milliardgæld. Om mindre end en måned kan det være slut
Ifølge finansmediet Bloomberg er den samlede markedsværdi af amerikanske kulmineselskaber faldet til mindre end en tiendedel de seneste fem år, kulprisen er styrtdykket med 75 pct., og hundreder af miner i USA er lukket.

Ifølge finansmediet Bloomberg er den samlede markedsværdi af amerikanske kulmineselskaber faldet til mindre end en tiendedel de seneste fem år, kulprisen er styrtdykket med 75 pct., og hundreder af miner i USA er lukket.

Seth Perlman

Udland
21. marts 2016

De tager ikke telefonen i Peabody Energys afdeling for investorrelationer. Ved en opringing torsdag bliver man mødt af en kvindelig telefonsvarerstemme, der melder, at »som følge af igangværende aktiviteter vedrørende vore finansielle mål tager Peabody ikke imod opkald på nuværende tidspunkt«.

Sagen er, at Peabody Energy, verdens største private kulselskab, er i færd med at gå fallit. Efter at have mistet 98 pct. af sin aktieværdi på ét år, udsendte selskabet onsdag en advarsel til investorer, kreditorer, kunder og myndigheder om, at »vi muligvis ikke har tilstrækkelig likviditet til at opretholde aktiviteterne og fortsætte som igangværende virksomhed«.

»Det kan blive nødvendigt for os frivilligt at søge beskyttelse under kapitel 11 i den amerikanske konkurslov,« tilføjede selskabet med henvisning til lovens mulighed for at søge rekonstruktion af virksomheden for at undgå bankerot.

Peabody Energy, der ejer hundreder af kulminer i USA og Australien og i 2014 solgte 250 millioner ton kul til kraftværker og industrier verden over, skriver, at man »som følge af driftstab og en negativ kapitalstrøm fra aktiviteterne« har været nødt til at udskyde betaling af 500 mio. kr. i forfaldne renter på en del af selskabets gæld.

Peabodys samlede gæld er vokset til over 44 milliarder kr., og hvis man ikke inden for en måned finder veje til at betale de forfaldne renter, bliver man erklæret konkurs.

»Vores nuværende finansielle kurs er muligvis ikke holdbar året igennem, med mindre der sker markante forbedringer, frasalg af værdier og/eller andre gunstige ændringer,« hed det i en pressemeddelelse fra Peabody onsdag.

Meddelelsen blev fulgt af en øjeblikkelig halvering af aktiekursen på børsen i New York.

Kulgigantens nedtur afspejler begyndelsen til enden på kulæraen. Ifølge finansmediet Bloomberg er den samlede markedsværdi af amerikanske kulmineselskaber faldet til mindre end en tiendedel de seneste fem år, kulprisen er styrtdykket med 75 pct., og hundreder af miner i USA er lukket.

Årsagen er en kombination af USA’s skift fra kul til skifergas, skærpede miljøkrav, der gør amerikanske kulkraftværker dyrere og stagnation i den globale efterspørgsel som udtryk for dels økonomisk afmatning, dels øget momentum til den grønne omstilling mod større energieffektivitet og mere vedvarende energi.

For industrien er der tale om en ond cirkel, når mere vedvarende energi i elsystemet betyder kortere drifttid for kulkraftværker og dermed stadig ringere driftsøkonomi, hvilket tilskynder elselskaberne til hurtigst muligt at skille sig af med kullene som brændsel.

»Efter mere end et årtis aggressiv vækst er den globale kulefterspørgsel gået i stå,« skrev Det Internationale Agentur, IEA, i sin årlige statusrapport for kulmarkedet i december.

Et begyndende fald i 2014 og 2015 i kulforbruget i Kina – hidtil set som et lovende vækstmarked af Peabody – fik IEA til i sin femårsprognose at nedskrive det globale kulforbrugs udvikling med mere end 500 mio. ton.

»Vi vurderer, at kullenes andel af den samlede primære energiforsyning vil falde fra 29 pct. til 27 pct. i perioden 2014-2020,« skrev energiagenturet.

Det betyder overkapacitet og overproduktion i kulindustrien og dermed fortsat faldende kulpriser og indtjening. Klimatruslen og klimaaftalen fra Paris tilskynder samtidig investorer til at vende sig bort fra kulindustrien. Kulinvesteringer giver dårlig omtale og ligner en stedse ringere forretning.

Læs også: Efter Paris bliver vi lagt for had, siger kul-lobby

Den globale investeringsbank JPMorgan Chase meddelte i forrige uge, at man ikke længere vil finansiere nye kulminer noget sted i verden og samtidig stoppe sin finansiering af nye kulkraftværker i OECD-landene – en konsekvens af, hvad banken kalder »kuls nedtur som energikilde«.

Dermed er JPMorgan Chase den seneste af en lang række investorer – pensionskasser, banker, kommuner, universiteter og institutioner – der har besluttet at afhænde deres kulinvesteringer og dermed langsomt trække tæppet væk under selskaber som Peabody Energy.

For hvilke investorer kan i den aktuelle situation se det økonomiske perspektiv i at polstre kulgiganten via aktiekøb eller nye lån, når alt peger på fortsat nedtur? Peabodys manglende held med at tiltrække ny kapital understreger ifølge Bloomberg »Wall Streets svindende interesse i at redde kulselskabernes liv«.

Overlevelseskampen

Peabody har endnu en kort frist. For de amerikanske kulselskaber Arch Coal – næststørst efter Peabody – Alpha Natural Resources, Patriot Coal og Walter Energy er det allerede for sent – de har alle inden for det seneste år måttet erklære sig konkurs.

»Denne engang så mægtige industri er dømt til at skrumpe i betydning og reelt forsvinde som en sektor, det er værd at investere i,« sagde for nylig Margie Patel, værdipapirforvalter hos selskabet Wells Fargo Asset Management, til Bloomberg.

Det er ikke fordi, Peabody Energy ikke har kæmpet for sin sag. I 2014 hyrede man verdens største pr-firma Burson-Marsteller til at udforme en storstilet kampagne rettet mod bl.a. Afrika med titlen Advanced Energy for Life og med bl.a. budskabet, at »kul er nøglen til menneskelig sundhed og et rent miljø«.

»Rent kul er en made-in-America løsning på energiforsyningssikkerhed, økonomisk stimulans og miljømæssige fremskridt,« lyder budskabet fra selskabets bestyrelsesformand, Greg Boyce, på en fortsat tilgængelig video på Peabodys hjemmeside.

 

Samme Greg Boyce, som iøvrigt selv har haft en årsløn hos Peabody på 77 mio. kr, har været en ledende kraft i forsøget på via de amerikanske domstole at få bremset præsident Obamas nye regler for CO2-udledning fra USA’s kulkraftværker. Reglerne er »latterlige«, siger Boyce – ligesom han har forsøgt at miskreditere klimaforskningen.

»Det største problem, som vi står over for, er ikke en miljøkrise forudsagt af fejlbehæftede computermodeller, men en humanitær krise, som vi til fulde har midlerne til at løse,« sagde Boyce sidste år i en pressemeddelelse.

Han har tilsvarende sagt, at FN’s klimapanel IPCC er upålideligt, og at den amerikanske miljøstyrelse i sine klimamodeller forsømmer at betone, at CO2 er godt som føde for planter.

Lige lidt har det hjulpet. Greg Boyce og Peabody Energy har nu 25 dage tilbage til at overbevise kapitalmarkedet om, at kul er fremtiden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kim Houmøller

Så mangler vi bare at se Koch brødrene blive smidt på gaden!

Allan Stampe Kristiansen, Alan Strandbygaard, Torben Selch, Anders Graae, Torben K L Jensen, Søren Johannesen, Bill Atkins, peter fonnesbech, Torben Bruhn Andersen, John Andersen, Torben Skov, Rasmus With, Jens Kofoed og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
erik mørk thomsen

Mon ikke, at det her, er mere et udslag af finanskrisen, end en reel omstilling til "grøn" energi?

Niels Duus Nielsen

"Rent kul". Runde firkanter.

Allan Stampe Kristiansen, Per Klüver, Torben K L Jensen, John Andersen, Torben Skov og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Henrik Petersen

For 77 mio. kroner om året ville jeg måske også kunne overtales til at blive klimafornægter :-)

Per Klüver, ingemaje lange, Henrik Bjerre og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Steen Andersen

Det er den samme samvittighedsløse, kostbare sang som i Danmark:

"Kul er nøglen til menneskelig sundhed og et rent miljø."
Og kul kaldes for "rent kul."

"Grøn realisme." og "Bæredygtigt landbrug."

"For hvilke investorer kan i den aktuelle situation se det økonomiske perspektiv i at polstre kulgiganten via aktiekøb eller nye lån, når alt peger på fortsat nedtur?"

Mon ikke potentielle investorer i det danske landbrug begynder at tænke sig om en ekstra gang, når de kan se, hvad vej vinden blæser, uanset hvilke kortsigtede politiske interesser et lille parti som venstre har.

Allan Stampe Kristiansen, Alan Strandbygaard, Helene Kristensen, Hans Larsen, peter fonnesbech, Philip B. Johnsen, Anne Eriksen, John Andersen, Kim Houmøller, Torben Skov, Kim Strøh, erik mørk thomsen og Lars Bo Jensen anbefalede denne kommentar
Henning Lögun

@erik mørk thomsen
Jo, det er lige hvad det er. Olie har været igennem samme nedsmeltning og er en klar indikation på en verdensøkonomi der er ved at gå i stå.

Henning Egholk

Det faktum at de er ved at gå fallit kommer jeg ikke til at græde mange sorte tårer over. Stop kulproduktionen world-wide.

Philip B. Johnsen

I dag er det afvikling af kulindustrien, så kommer tiden til olieindustrien og derefter gas industrien, men politikkerne har tilsyneladende ikke forstået, hvad det er der foregår, politikkerne tror tydeligvis klimaforandringer er en krise, der hvis man ikke taler om den, forsvinder af sig selv.

På baggrund af den påbegyndte afvikling af fossilindustrien og nu også faldende oliepriser, ser det ud til at vores visionsforladte finansminister Claus Hjort Frederiksen alvorligt trænger til en tudekiks, men desværre har alvoren bag afviklingen af fossilindustrien, der jo er klimaforandringerne, for finansminister Claus Hjort Frederiksen tilsyneladende umådelig vanskeligt ved at udmønte sig til handlekraft på udfordringen, Claus Hjort Frederiksen er begyndt at skabe nye ord, som økonomisk omfordelingsbidrag fra kommune til stat, men så stopper visionerne for handling også helt op.

"Claus Hjort: Lave oliepriser presser dansk økonomi"
Link: http://nyheder.tv2.dk/politik/2016-03-10-claus-hjort-lave-oliepriser-pre...

Hvad dælen har de brugt de penge til, som de har tjent på kul? Dem tjente de da rigelige mængder af. Hvorfor har de nu en kæmpegæld?

john andy houbo Pedersen

Man kan forudse at klimaforandrings nægtere drukner, men ak det bliver ikke dem, de har altid deres på det tørre.

Anthony Barrett

Ved forbindelse med den famøse COP 15 brugte Obama begrebet: "Green Carbon Energy!"

Anthony Barrett

Ved forbindelse med den famøse COP 15 brugte Obama begrebet: "Green Carbon Energy!"

Ja dansk "bæredygtig landbrug" går samme vej - engang var det religion for og imod økologisk/reel bæredygtig landbrug- Men nu kommer realiteterne - Thise Mejeri jubler og Arla sukker. MEN kære traditionelle landmænd og Lars Løkke - kom IKKE og sig I ikke var advaret.

Danmark har fantastiske ingeniører og dygtige forretningsfolk - havde man istedet smidt tonsvis af milliarder ind i forskning af Vedvarende Energi - kunne vi ha været verdens førende. Vestas er jo et glimrende eksempel.

Alan Strandbygaard

Jeg tror at det dalende kulsalg er et sikkert tegn på omstilling til alternative energiformer. Logikken siger jo, at hvis der er et marked, så er det kun et spørgsmål om pris.

Gad vide om kulsalget ville stige hvis de halverede prisen? Jeg tror det ikke.

Thomas Barfod

Efter min opfattelse har der på globalt plan været en kraftig stigning i forbruget af kul fra ca. 2000 til 2015. Dette kan se af flere grafer, hvor især Kina har sat fart på forbruget af kul. Visse markeder som i Europa og til dels USA de sidste 3-4 år er forbruget faldet. I indien fortsætter forbruget endnu, mens det i Kina i 2015 er set tegn på en afmatning af forbruget, og ikke mindst af import af kul. Baltic dry index som er et prisindeks for tørlast har været faldende de seneste 4 år, og bulk shipping branchen tjener ikke nogen penge i øjeblikket. Problemet er vel bare, at mange af disse mine og kul firmaer, har fortsat udbygning af miner, og shippingbranchen har indkøbt massevis af nye skibe de seneste 3-4 år. Udbuddet overskygger efterspørgslen og dette har presset markedet og indtjeningen. De kan ikke sætte prisen yderligere ned, da de så ville gå konkurs, og så ville alle kreditorerne miste deres investeret kapital. Vi mangler en analyse der sporer hvor al den kapital der er placeret i disse muligvis stranded asset er kommet fra. Vi taler jo om investeringer for flere milliarder muligvis trillioner af dollars. Her tænkes ikke kun på Peabody Energy men også mini firmaer som Glencore, BHP billiton, Rio Tinto, Vale og China Shenhua Energy. Man kan håbe, at fra 2016 så falder verdens samlede forbrug af kul og dette vil mærkes i hele branchen. Urentable miner vil forsvinde.

Det er da en god handel !
Giv mr. Boyce 77 millioner, og få en gæld på 44 milliarder.
Aktionærer....^^ ! 'Kollektiv intelligens' er nu engang lavere end individuel.