Nyhed
Læsetid: 2 min.

Afrika: Hypotetisk leder går i land

Lederen for den nationale forsoningsregering i Libyen blev mødt med trusler fra de lokale militser, da han i denne uge ankom til Tripoli for at overtage magten
Udland
2. april 2016

Tirsdag ankom arkitekten Faiez Serraj, som af EU og USA er udset til at være ny regeringsleder i det borgerkrigshærgede Libyen, til Tripoli.

Serraj, som er blevet udpeget ved forhandlinger i Marokko mellem de stridende parter og FN’s særlige udsending, den tyske diplomat Martin Kobler, var nødt til at gøre sin entré i hovedstaden ad vandvejen.

Området omkring Tripolis lufthavn kontrolleres af den salafistiske Rada-milits, som modsætter sig et kompromis mellem parlamenterne i Tripoli og Tobruk, der skal starte en national forsoningsproces.

Efter Serrajs ankomst rykkede Rada-militsen som en magtdemonstration ind i hovedstadens centrum og tvang dermed den hypotetiske regeringsleder til at søge tilflugt på en flådebase.

Lederen for oprørsregeringen i Tripoli, Khalifa Ghwell, betegnede i en tv-tale Serrajs krav på magten som illegitimt og forlangte, at han straks skulle forlade byen. Jagerfly fra landets militære knudepunkt, Misurata, fløj derefter over Tripoli for at markere militærets vilje til at støtte Serraj.

Natten til fredag flygtede Ghwell så selv fra Tripoli til Misurata, hvor han stammer fra. En del af militserne i Misurata støtter Serraj, mens andre er i opposition til forsøget på at danne en national samlingsregering.

Brug for hjælp

Serraj har således foreløbig hovedkvarter på flådebasen Abu Settah, hvor han bl.a. har modtaget direktøren for landets centralbank, som er blandt de få institutioner, der har overlevet de seneste fem konfliktfyldte år i Libyen. Det betragtes som afgørende for Serrajs muligheder for at opnå legitimitet i libyernes øjne, at bankerne får mulighed for at distribuere kontanter.

Samtidig har EU indført sanktioner mod dem, der forhindrer Serraj i at overtage magten. Det drejer sig foruden Ghwell om formændene for de to parlamenter i landet, som endnu ikke har gennemført de tillidsafstemninger, der skal godkende den regering, som blev internationalt anerkendt med en FN-resolution i december.

Der er dog adskillige militsledere, der nødig vil give afkald på den magt, de har tilkæmpet sig i kølvandet på Muammar Gaddafis fald i 2011. Desuden er Islamisk Stat blot en blandt flere islamistiske grupperinger.

Serrajs landgang i Tripoli bliver modtaget som en god nyhed af Den Arabiske Liga, USA og EU, der lover libyerne humanitær hjælp. EU-landene er især bekymret for flygtningene, der sejler den modsatte vej.

Samtidig med EU’s forsøg på at bremse trafikken fra Tyrkiet til Grækenland oplever Italien nemlig nu en markant forøgelse af flygtningetilstrømningen fra Libyen. Hvis det lykkes Serraj at vinde fodfæste, kan det føre til en international intervention, som ifølge FN-resolutionen kræver en invitation fra Libyens regering:

»Vi får helt sikkert brug for hjælp,« udtaler en af Serrajs fire vicepremierministre, Ahmed Miitig, til den italienske avis Corriere della Sera, »til genopbygningen af institutionerne, økonomien og sikkerhedsforanstaltninger.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her