Nyhed
Læsetid: 2 min.

Asien: Vietnam viser ny attitude over for Kina

En uge efter Vietnams tilbageholdelse af en kinesisk båd og dens besætning er Kina stadig ikke kommet med en officiel reaktion
Udland
9. april 2016

En enkelt kort notits, der henviser til »udenlandske medier« er det eneste, der er at finde i kinesiske medier om Vietnams tilbageholdelse af et kinesisk fartøj og dets besætning i det Sydkinesiske Hav.

Efter en uge er der endnu ingen officiel reaktion fra det kinesiske udenrigsministerium og tilbageholdelsen er heller ikke blevet omtalt på det officielle kinesiske nyhedsbureau Xinhuas hjemmeside.

En kinesisk kaptajn og to sømænd er anklaget for ulovlig indtrængen i vietnamesisk farvand. De indrømmer i følge det vietnamesiske statsmedie Thanh Nien News, at de sejlede ind i farvandet ud for Hai Phong i den nordlige del af Vietnam for at optanke kinesiske fiskerbåde i området. Det kinesiske fartøj havde mere en 100.000 liter dieselolie ombord.

Ved nyheder af denne karakter afventer kinesiske medier altid enten det kinesiske udenrigsministeriums officielle reaktion eller dækning fra det statslige kinesiske nyhedsbureau Xinhua, fortæller en kinesisk journalist, der arbejder for et af Kinas største internetmedier:

»Kinesiske medier tør ikke at dække nyheder som denne. I Kina er der adgang forbudt til at dække en række tematiske ’landminer’ som minoritetspolitik, internationale nyheder, familieplanlægning og militære spørgsmål.«

En dans i lænker

»Det er som at danse med lænker på,« siger journalisten, der ønsker at være anonym, men hvis navn er redaktionen bekendt.

På det stærkt nationalistiske kinesiske medie Global Times, der er et spin off af partiavisen Folkets Dagblad med fokus på internationale nyheder, er tilbageholdelsen kun dækket med en kort notits.

Alligevel er der kommet godt 3.700 kommentarer fra kinesiske læsere, der tager skarp afstand fra tilbageholdelsen.

De vrede reaktioner viser, at det den kinesiske nationalisme er let antændelig. Det er muligvis det, Kina ønsker at undgå ved at begrænse mediedækningen.

En bruger med pseudonymet Liu Dada viser bekymring over Vietnams nye regerings attitude over for Kina. Vietnams nye præsident Tran Dai Quang blev valgt den 2. april:

»Vietnams nye ledere er kun lige trådt til og så begynder de en antikinesisk farce. Kina bør markere sig, når de skaber uro og problemer.«

En anden bruger med pseudonymet BDkpDO henviser til Kinas seneste indsats i forbindelse med tørke i Mekong-deltaet i det sydlige Vietnam:

»Vi har lige givet dem vand, og så vender de sig mod os. Lad dem tørste ihjel.«

Det Sydkinesiske Hav er verdens mest travle farvand for både fiskeri og søfart. Derudover formodes det at rumme store olie- og gasreserver.

Kina har uafklarede territoriale stridigheder med Vietnam, Malaysia, Brunei, og Filippinerne i det Sydkinesiske hav.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her