Læsetid: 1 min.

Beslutning om Ukraine-aftale udskudt

Hollandske EU-kritikere raser, efter at nej i folkeafstemning ignoreres indtil efter den britiske afstemning
Udland
23. april 2016

Drøftelsen af, hvad der skal ske med associeringsaftalen mellem EU og Ukraine, efter at hollænderne afviste den i en folkeafstemning den 6. april, er blevet udskudt til efter den britiske folkeafstemning. 61 pct. af de fremmødte hollænderne stemte nej til aftalen, men valgdeltagelsen var kun på 32 pct.

I en tale i det hollandske parlament sagde premierminister Mark Rutte, at »vores politiske vurdering, baseret på de første signaler, vi har modtaget fra vores europæiske partnere, er, at de ønsker den (britiske folkeafstemning, red.) af vejen først«.

Ruttes regering har bedt om tid til at overveje resultatet og finde frem til et kompromis med de 27 EU-lande, som allerede har ratificeret aftalen med Ukraine.

Den hollandske udenrigsminister, Bert Koenders, vurderer ifølge Ukraine Today, at processen kan tage mindst seks måneder, mens Rutte har udtrykt håb om, at en aftale med de øvrige EU-lande kan indgås »inden sommeren«.

Udtalelserne har skabt vrede blandt de hollandske EU-modstandere, der ønskede, at regeringen trak ratificeringen tilbage: »Folket har talt. Folket talte klart. Folket sagde nej,« siger Geert Wilders, formand for Frihedspartiet.

Der er også vrede over forlydender om, at EU-Kommissionen i denne måned vil give Ukraine ret til visa-fri indrejse i EU på trods af det hollandske resultat. Det vil ske, fordi Ukraine nu lever op til en række krav tidligere stillet af EU.

I Holland har folkeafstemningen givet EU-kritikerne blod på tanden. Socialistpartiet har allerede indsamlet 100.000 ud af de 300.000 underskrifter, der skal til for at gennemtvinge en vejledende folkeafstemning – denne gang om TTIP-frihandelsaftalen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Mette Rodgers

Artiklen illustrerer til fulde, at EU er en utroværdig forhandlingspartner overfor ikke-medlemslande.

Ethvert forhandlingsresultat Kommissionen opnår, skal efterfølgende ratificeres i de 28 medlemslandes Parlamenter, Ministerrådet & EU-Parlamentet - naturligvis.

En hvilken som helst beslutning kan blive taget som gidsel for alt muligt andet i alle 3 Fora, og iblandt krydres beslutningsprocessen med en Folkeafstemning i et eller flere lande - og så ved kun Pokker, hvad det hele ender med.

Aftalen med Ukraine er godkendt i alle de 28 landes Parlamenter, Ministerrådet & EU-Parlamentet, men kan ikke ratificeres på grund af NEJ i den hollandske folkeafstemning.

Altså 27 lande kan godkende - 1 land kan ikke godkende aftalen, hvilket betyder, at aftalen ikke kan ratificeres. Det er godt nok en udemokratisk affære.

Hvad skal vi gøre ved det?

Flertalsafgørelser frem for konsensus ville være en mulighed; men det er næppe realiserbart - heller ikke Danmark vil acceptere at blive nedstemt.

Jeg har den sorteste samvittighed overfor Ukraine, der har vovet at trodse Rusland og tilnærme sig EU. Ukraine har allerede betalt en forfærdelig høj pris herfor i form af anneksion af Krim og oprør i Donbas med 8.000 dræbte og 1.5 mio flygtninge og økonomisk boycott fra russisk side.

Og nu giver vi dem en lang næse.

Majdan-kuppet var så tåbeligt, at lade sig forføre til antirussisk retorik, løftebrud, demokratisk svigt og lovgivning mod landets store russisktalende befolkning 20%. Måske skulle ukrainerne - med EU's hjælp - hellere havet fokuseret på korruption, oligarki og demokrati, fra starten.

Torben Lindegaard

@Bill Atkins

"Måske skulle ukrainerne - med EU's hjælp - hellere havet fokuseret på korruption, oligarki og demokrati, fra starten."

Jo måske - men nu står vi altså hér:
Krim annekteret, russisk støttet borgerkrig i Donbas med 8.000 dræbte, 1.5 mio flygtninge. Ukraine søger hjælp fra EU i form af økonomisk bistand og markedsadgang - og nu har vi lige harket et NEJ i hovedet på 40 mio ludfattige mennesker.

Vi bliver aldrig enige om dette, men jeg prøver alligevel:

Det var helt fint, at kleptrokraten Viktor Janukovitj blev sat fra bestillingen.

Jeg havde selvfølgelig gerne set, at det var den ukrainske version af bagmandspolitiet, der havde stillet Viktor Janukovitj for retten - á la Brasilien - men det er ikke muligt i et land som Ukraine at stille en siddende præsident for retten.

I stedet demonstrerede folket mod ham til han stak halen mellem benene og daffede af til Moskva med alle sine stjålne milliarder.

Du kalder det er kup - arh ja, det er nu noget hårdt formuleret.

Men under alle omstændighed flygtede Viktor Janukovitj ud af landet og Petro Porosjenko blev valgt - og hvad gør vi så?

Bare jeg vidste det - men vi skal i hvert fald ikke lege Kloge-Åge og fortælle dem om alle de forkerte ting, de gjorde for 2 år siden.

Livet ville være så meget nemmere for os EU-borgere, hvis Ukraine faldt til patten hos moder Rusland; men efter alle de russiske overgreb er det godt nok meget at bede alle de ikke-russisk orienterede ukrainere om.

På den anden side har vi lige svaret NEJ til deres anmodning om hjælp - og det bliver mere end kringlet at få redt trådene ud, hvis det overhovedet er muligt. Og det haster slet ikke med det, siger hollænderne.

Så Ukraine må finde sin egen vej, og hjælpe sig selv - der er ingen andre, der gør det.

Men afslutningsvis - det er godt nok i overkanten, at hollænderne forhindrer ukrainske produkters EU-markedsadgang grundet i en hel anden problemstilling.

Torben Lindegaard, som sædvanlig er dine betragtninger af den absolut overfladiske slags.

vi skal i hvert fald ikke lege Kloge-Åge og fortælle dem om alle de forkerte ting, de gjorde for 2 år siden.

Sætningen burde blot stå alene... ...men jeg kan oplyse dig om, at unge ukrainere kæmper ihærdigt for at rette op på fejltagelserne og hæmme den oligariske indflydelse på beslutningsprocesserne.

Hvorpå baserer du i øvrigt din antagelse om at EU's kapitalister skulle være bedre for Ukraine end Ruslands kapitalister, og er det ikke sådan at i Vest er det EU der er mest attraktiv, og Øst er det Rusland der er mest attraktiv handelspartner.

Torben Lindegaard

@Bill Atkins

"Hvorpå baserer du i øvrigt din antagelse om at EU's kapitalister skulle være bedre for Ukraine end Ruslands kapitalister"

Det valg skal vi overlade til ukrainerne selv.
Og de har valgt - nemlig en associeringsaftale med EU.

Problemet er så, at EU ikke kan få associeringsaftalen ratificeret i alle 28 medlemslande - og så ryger aftalen på gulvet.

Hvad gør vi så?

Ja, vi skal i hvert fald ikke forsøge at score points den hjemlige debat, med Kloge-Åge udsagn om alle de ting ukrainerne gjorde forkert for 2 år siden - det er situationen for Ukraine alt for alvorlig til.

Torben Lindegaard, jeg lader dig om at dømme i kampen mellem EU's kapitalister, Ruslands kapitalister og Ukraines Oligarker (Oligarker er kapitalister der har den reelle politiske magt).

Jeg støtter de kræfter i det ukrainske folk der forsøger at skabe en demokratisk struktur under det kup-regime, der blev indført for 2 år siden. Som en ukrainsk soldat på østfronten sagde til Matilde Kimer: "Denne krig er blevet en god forretning som alle, der deltager, tjener på"

PS. Jeg kan ved mine fulde fem ikke fatte hvad det er, der skulle gøre "2 år" til en cementering af ved kup indførte tiltag. Ren tågesnak.

Torben Lindegaard

@Bill Atkins

"PS. Jeg kan ved mine fulde fem ikke fatte hvad det er, der skulle gøre "2 år" til en cementering af ved kup indførte tiltag. Ren tågesnak."

Vil du rulle tiden 2 år tilbage og genindsætte Viktor Janukovitj som præsiden?
Det er en forrykt tanke.

Den tyvagtige Viktor Janukovitj blev jaget på porten - fint - så afholder ukrainerne et nyt valg og vælger Petro Porosjenko som ny præsident.

Så må vi tage den derfra.
Og der er rigtig meget at tage fat på i det ukrainske samfund.
Du har selv nævnt det meste: korruption, oligarker med egne hære og parlamentsmedlemmer, tabet af Krim, borgerkrig i Donbas, mafiavælde........listen er lang.

Vi gør det ikke lettere for ukrainerne ved at tvære rundt i Viktor Janukovitj's afgang.
Han stak halen mellem benene og tog helikopteren til Moskva med alle sine stjålne milliarder - ud med ham - og lad os gå videre derfra.

Niels Duus Nielsen

Torben Lindegaard: "Altså 27 lande kan godkende - 1 land kan ikke godkende aftalen, hvilket betyder, at aftalen ikke kan ratificeres. Det er godt nok en udemokratisk affære."

Nej, det er skam meget demokratisk, det kaldes konsensusdemokrati. Det er samme princip, som de følger på Christianias fællesmøder. Man kan synes, at det er en meget besværlig måde at udøve demokrati på, men det er decideret forkert at kalde det udemokratisk.

Torben Lindegaard, prøv at læs min kommentar 08:45 og frem, og find ud af, med dig selv, hvordan du kommer frem til, at genindsættelse af Janukovitj skulle være mit synspunkt. ...mest for din egen skyld. Din stråmandstaktik er simpelt hen for barnlig.

Torben Lindegaard

@Niels Nielsen

Du har ret - det er ikke udemokratisk, det er bare lidt bøvlet.

Men sådan er det bare.
Der er ikke - heller ikke i Danmark - stemning for at overføre flere områder til flertalsafgørelser.

Mine anfægtelser af den hollandske folkeafstemning går vel mere på, at GeenStijl -
satirebladet - ikke går noget særligt op i Ukraines associeringsaftale med EU;
målet er at give eliten en lærestreg.
Og måske i sidste ende at få hevet Holland helt ud af EU.

https://politiken.dk/udland/int_europa/ECE3145380/bizar-folkeafstemning-...

Hollænderne skal selvfølgelig have lige så meget ret til at give deres politikere en begmand, som vi danskere har. Men det kan godt nok blive nogle alvorlige konsekvenser for Ukraine.
Så man må da håbe, at det er det hele værd for GeenStijl.

Torben Lindegaard

@Bill Atkins

Fint - du vil ikke genindsætte Viktor Janukovitj; men hvad er det så lige du vil, når du til stadighed vender tilbage situationen før februar 2014?

Torben Lidegaard din debatteknik, som jeg - det skal du alligevel ha' - ofter møder ...men ganske vist sær hos højreorienterede, minder mig voldsomt om Monty Pytons, The Black Night...

The Black Knight ...selvfølgelig.
https://www.youtube.com/watch?v=2eMkth8FWno

Torben Lindegaard

@Bill Atkins

Det var så hverken de lyse nætter eller det modsatte.