Læsetid: 2 min.

Bulgarske borgerværn jagter flygtninge

Private flygtningejægere er gået sammen om at jage flygtninge, der krydser ind over grænsen fra Tyrkiet. Premierministeren roser de private grænseværn
23. april 2016

En række unge mænd med små rygsække ligger på jorden i et skovbryn i Bulgarien, tæt på den bulgarsk-tyrkiske grænse. Deres hænder er bundet sammen med gamle kabelrester og sorte plasticstrips, og de kigger enten direkte mod jorden eller hjælpeløst og angste op mod et vaklende kamera. Man ser kun fødderne af de mænd, der råber til flygtningene med pause mellem hvert af ordene: »Tag tilbage, til Tyrkiet, med det samme, afsted, afsted, Bulgarien er ikke for jer.«

Videoen er lagt ud på YouTube af den nu landskendte flygtningejæger Dinko Walew, en 29-årig skrothandler, der med en firehjulstrukken motorcykel patruljerer ved grænsen tæt på hjembyen Jambol. Han har sat sig i spidsen for den jagt, der ofte ender med vold mod flygtningene, har flere af flygtningene berettet i andre videoer, hvor de fremviser brækkede og ophovnede hænder.

Siden lukningen af balkanruten har Bulgarien set antallet af flygtninge, der går over grænsen, stige betydeligt. 30-40 flygtninge dagligt er blevet pågrebet af myndighederne.

Ros fra højeste sted

Dinko Walew har, siden han begyndte at jagte flygtningene, fået to medhjælpere og desuden anskaffet sig to brugte pansrede mandskabsvogne, og han behandles nærmest som en national helt. Om flygtningene har han til bulgarske medier sagt, at »disse mennesker har ikke noget at gøre her. De er farlige for samfundet og dræber mennesker med bomber i Belgien og i Ankara og begår mord i Paris. Jeg forstår ikke, hvorfor Europas regeringer ikke sender dem bort, det er onde mennesker«.

Premierminister Bojko Borisov roser de private initiativer:

»Enhver hjælp til politiet, grænsepolitiet og staten er velkommen. Man må bare ikke overskride sine beføjelser og lovene. Staten tilhører os alle. Enhver, der hjælper, fortjener en tak.«

Grænseværnene må derfor anmelde flygtningene, men hverken sende dem tilbage eller agere voldeligt over for dem. Derfor tilpasser flygtningejægerne deres udtalelser, så de ikke virker for anstødelige.

»Vi patruljerer ikke, vi udøver sport i skoven og hjælper myndighederne. Ser vi nogen, der krydser grænsen, så melder vi dem. For tiden er der mange, skoven er fuld af dem,« siger Bisser Russimov fra ’foreningen af forsvaret af de bulgarske borgere’ i Burgas, ifølge tyske Tagesschau.

Grænsehegnet mod Tyrkiet skal frem mod juni fordobles til 70 km, og på hele den 230 km bjergrige og ofte øde grænsestrækning støttes grænsepolitiet af et par hundrede soldater.

Nu er der imidlertid kommet skarp kritik fra Krassimir Kanev fra den bulgarske Helsinki-komite, der mener, at man går alt for hårdt frem over for flygtningene. Han siger, at man ikke kan forlange absolut beskyttelse.

»Den findes ikke, og i Bulgarien beskyttes grænserne bedre end i nabolandene, fordi vi har et hegn. Men også grænsepolitiet har et ry for at gå frem med endog meget brutale metoder over for flygtninge,« siger han til tyske Deutschlandfunk.

Tidligere er bulgarsk politi anklaget for at udøve grov vold mod flygtninge.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu