Læsetid: 6 min.

’Erdogan er blevet mediemogul’

Tyrkiets præsident lukker ikke medier, men overtager dem for at give kritikere mundkurv på. Men en af landets ældste aviser, Cumhuriyet, holder stadig stand – trods fængsling og retsforfølgelse af dens chefredaktør
’Jeg gør det, som er normalt: Jeg skriver om det, som befolkningen bør informeres om. Det gør mig ikke til nogen helt,’ siger Can Dündar, chefredaktør for det tyrkiske dagblad Cumhuriyet. Han har været fængslet i næsten tre måneder for at have skrevet en artikel om, at Tyrkiet har været involveret våbensmugling over grænsen til Syrien.

’Jeg gør det, som er normalt: Jeg skriver om det, som befolkningen bør informeres om. Det gør mig ikke til nogen helt,’ siger Can Dündar, chefredaktør for det tyrkiske dagblad Cumhuriyet. Han har været fængslet i næsten tre måneder for at have skrevet en artikel om, at Tyrkiet har været involveret våbensmugling over grænsen til Syrien.

27. april 2016

Jeg ankommer til det sidste frie af Tyrkiets landsdækkende dagblade, Cumhuriyet. Pigtrådsruller og bevæbnede vagter er det første, jeg må passere – og så en sikkerhedskontrol, herunder kropsvisitation foretaget af politifolk.

Jeg får først lov at komme ind i bygningen, da jeg har afleveret mit pas. Jeg tager elevatoren til 5. sal og kan omsider trykke chefredaktør Can Dündar i hånden.

Dündar er last man standing i et stadig mere autoritært og statskontrolleret Tyrkiet, hvor præsident Recep Tayyip Erdogan har taget kontrol med samtlige nationale tv-kanaler og næsten alle aviser.

– Can Dündar, hvorfor har Erdogan ikke rørt ved Cumhuriyet? I er velsagtens hans hårdeste kritikere?

»Måske troede han, at kunne han først få mig arresteret og fængslet, ville han let kunne lukke avisen siden hen,« siger Dündar og ler.

»Men nu gik det ikke, som præsidenten havde ønsket sig, for Forfatningsdomstolen (Tyrkiets højeste retsinstans, red.) erklærede min fængsling ugyldig. Men vi får se – han fortsætter jo med at køre sag mod mig.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anne Eriksen
  • Mark Thalmay
Anne Eriksen og Mark Thalmay anbefalede denne artikel

Kommentarer

Toke Andersen

Er det ikke her at samtlige politikere, journalister, meningsdannere, kunstnere, satirikere, almindelige borgere osv. med et perifert engagement i bærende frihedsrettigheder og grundlæggende humanisme, eller bare en flig af intelligens og integritet - på vejne af alle mennesker, alle steder, til alle tider, begynder en nådesløs kampagne mod Tayyib Erdogan og hele fløjen af højre-nationalister og islamister i Tyrkiet - med forenet og klar stemme fortæller sådan nogle små penis-misundelige fascistiske møg-fisser hvad vi tænker om dem og hvor lidt de kan gøre ved det ?

Op hvor solen aldrig skinner med NATO, flygtningekrise, Syrien, optagelse i EU osv osv.
Her gælder fundamentale forpligtelser, der ikke under nogen som helst omstændigheder, viger så meget som et splittet kussehår over for den slags - koste hvad det vil.

Eller måske vi skulle starte med at udskamme de samme typer der lever og trives - stort set uimodsagt, i Danmark. I ved hvem jeg mener: Samtlige medlemmer af Dansk folkeparti, Socialdemokraterne og Venstre og mange andre.

Lad dem føle kærligheden så de aldrig glemmer det igen !

Faktisk har Tyrkiet lige nu mere end 2.000 retssager i gang mod personer i ind og udland, som den selvbestaltede Storvisir mener, har fornærmet ham.

Og samtidig forsøger Tyrkiet helt åbent at påvirke, presse og true politikere og medier i udlandet, som det netop skete med Svenska TV-4.

Men selv om manden er en selvoptaget idiot, er han absolut god nok for Nato og EU, der også har lovet tyrkere fri adgang til Schengen-området uden visum.

www.svt.se/nyheter/utrikes/erdogan-hyllar-hitlertyskland
www.svt.se/nyheter/utrikes/erdogan-gor-oljeaffarer-med-is