Nyhed
Læsetid: 4 min.

EU-politikere tvivler på Tyrkiet-aftalen

EU-politikere kritiserer EU’s aftale med Tyrkiet. Men aftalen blev kun nødvendig, fordi EU-landene ikke har udvist intern solidaritet, sagde Jean-Claude Juncker under en debat i Europa-Parlamentet
Udland
14. april 2016

Sælger Europa ud af sine værdier, for at tækkes den tyrkiske præsident Recep Erdogan?

Holdningerne var temmelig delte, da Europa-Parlamentet i Strasbourg i går debatterede den flygtningeaftale, som EU har indgået med Tyrkiet.

Aftalen kritiseres ikke mindst for ikke at kunne garantere flygtningene sikkerhed i Tyrkiet. Der er samtidig omfattende problemer med at gennemføre de enkelte delplaner, der udgør den samlede EU-Tyrkiet-aftale, og som det fremgik af Information i går truer med at gå i opløsning, hvis ikke Tyrkiet får sine krav opfyldt.

»Det er en farlig illusion at tro, at der findes en ideel og 100 procent effektiv løsning,« sagde EU-rådspræsident Donald Tusk, der roste Tyrkiet-aftalen og tilføjede, at »for at være sande europæere, må vi være åbne og tolerante og samtidig hårde og effektive.«

EU-Kommissionens præsident Jean-Claude Juncker henviste til, at aftalen med Tyrkiet blev nødvendig, fordi landene inden for EU indbyrdes ikke ville yde hinanden den fornødne solidaritet inden for asyl- og flygtningepolitikken.

Juncker understregede, at der findes mange emner, hvor EU og Tyrkiet ikke deler holdninger.

I Europa-Parlamentet er der stor bekymring for den tyrkiske regerings forhold til pressefriheden. Især efter at en tysk tv-satiriker Jan Böhmermann netop er blevet meldt til tysk politi af Tyrkiets præsident Erdogan for at have skrevet et smædedigt, han læste højt i et satireprogram.

Læs også: ’EU svigter sin egen flygtningeaftale’

Indslaget er siden taget af nettet, satirikeren har fået trusler, og næste udsendelse er aflyst. En tysk paragraf, der muliggør at retsforfølge satirikeren for fornærmelse af et udenlandsk statsoverhoved, kan give op til tre års fængsel.

Den tyske satiresag blev taget op af adskillige talere i Europa-Parlamentet i går, da manglen på tyrkisk pressefrihed var et særligt omdrejningspunkt i debatten, der dog også kom ind på de store mangler, som EU-Tyrkiet-aftalen lider under.

Afhængighed af Erdogan

Formanden for den liberale gruppe, Guy Verhofstadt var skarpest i sin kritik.

»Når man leger med ilden, må man regne med at brænde sig, det er sådan jeg ser på Tyrkiet-aftalen. Vi har allerede givet ham (Erdogan, red.) nøglerne til Europas porte, og nu risikerer vi at overlade ham nøglerne til vore nyhedsmedier. Det overrasker mig ikke, for dette vil bare være begyndelsen til, hvad jeg mener er tyrkisk basarpolitik. For Erdogan har jo allerede sagt i det tyrkiske parlament, at han ønsker at ophæve aftalen, hvis ikke Tyrkiet får sine visumfriheder, uanset om Tyrkiet selv lever op til aftalens indhold. Vi har gjort os selv afhængige af Erdogans politik.«

Guy Verhofstadt langede også ud efter EU-toppen for ikke at undersøge, om tyrkerne ulovligt tilbagesender syrere til Syrien i tusindtal, sådan som Amnesty International dokumenterede i sidste uge. Men også den halvhjertede tilgang, som EU-landene lægger for dagen i forhold til at sende hjælp til Grækenland og Italien, angreb Guy Verhofstadt heftigt.

»Af de ønskede 400 oversættere, er der kommet 37. EU-Kommissionen har bedt om 472 asylsagsbehandlere. Indtil videre er der kommet 31. Af 1.500 sikkerhedsofficerer er kommet 339. Så ud af de i alt 2.300 ønskede folk, er der kun kommet omkring 400 personer. Er det en aftale, der virker?«

Guy Verhofstadt mener, at indførslen af en fælleseuropæisk kystbevogtning, en reform af asylreglerne, så de løftes fra nationalstaterne til et fælleseuropæisk niveau samt indførslen af et program for legal indvandring er det eneste svar på de udfordringer, som Europa er stillet over for.

Læs også: Fattige tyrkere betaler prisen for syriske flygtninge

Talskvinden for gruppen af rød-grønne i Europa-Parlamentet, Gabriele Zimmer mener, at Grækenland slet ikke støttes nok af EU-partnerne.

»Vi har i månedsvis truet Grækenland med at blive smidt ud af Schengen-samarbejdet, samtidig med at vi nu kræver, at landet i hver eneste tilfælde skal efterprøve, om den enkelte flygtning bliver forfulgt i Tyrkiet. Det hænger ikke sammen, idet vi tvinger Grækenland til at sænke standarderne til et absolut minimum.

Hvordan kan vi se til?

Gabriele Zimmer siger, at De Rød-Grønne vil kæmpe hårdt imod at give Tyrkiet status af sikkert tredjeland for flygtninge.

»Der er ved den tyrkiske grænse mod Syrien blevet skudt på syriske flygtninge. Hvordan kan vi stiltiende se til,« spurgte Gabriele Zimmer.

Formanden for den konservative gruppe i EU-Parlamentet, Manfred Weber, mener, at der ikke er noget alternativ til Tyrkiet-aftalen.

Han mener, at partnerskabet med Tyrkiet i det store hele fungerer, men han vedkender sig, at »omfordelingen af flygtninge dog ikke fungerer, men at flere lande er parate til at overtage deres andel«, som han skriver til Information gennem sin pressetalsmand. At flygtningene i Grækenland ikke kan søge om omfordeling, tilskriver han de enkelte EU-lande:

»Vi oplever altid det samme: at ministre fra EU-landene laver aftaler, hvor de ikke leverer det aftalte. Det er ikke acceptabelt.«

Manfred Weber er dog samtidig ikke i tvivl om, at Europa vil indfri sine løfter over for Tyrkiet.

»Tyrkiet har lige så meget brug for Europa som omvendt. Vi giver ikke nogen flygtningerabat til Tyrkiet. Vores gruppe (i Europa-Parlamentet, red.) har også gjort det klart, at vi ikke ønsker Tyrkiet som fuldgyldigt EU-medlem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Lasse Soll Sunde

"Guy Verhofstadt mener, at indførslen af en fælleseuropæisk kystbevogtning, en reform af asylreglerne, så de løftes fra nationalstaterne til et fælleseuropæisk niveau samt indførslen af et program for legal indvandring er det eneste svar på de udfordringer, som Europa er stillet over for."

Guy Verhofstadts forslag er indlysende rigtigt; men hvad er chancen for, at det nogensinde bliver gennemført?......................0,00%.

Allerede fordi Danmark ikke kan være med pga vores selvfede retsforbehold.

Men der er flere snubletråde, Visegradlandene vil ikke være med, ej heller Storbritannien.

Men hvad sagde vores danske EU-Parlamentsmedlemmer i debatten?

Rina Ronja Kari & Morten Messerschmidt er forventeligt imod hvad som helst; men hvad med de de 8 resterende?