Note
Læsetid: 2 min.

Gigantisk læk afslører bankers og verdenslederes brug af skattely

Et enormt læk afslører rigmænd, banker og verdensledere i brug af skattely
Meget peger på, at Putin er en af de involverede ifølge de lækkede såkaldte Panama papirer

Meget peger på, at Putin er en af de involverede ifølge de lækkede såkaldte Panama papirer

AP Photo

Udland
4. april 2016

Vladimir Putin, den islandske premierminister, Sigmundur Gunnlaugsson, og Lionel Messi er blandt de prominente personer, der ifølge et enormt læk af dokumenter har haft mange millioner af kroner i skattely.

Det skriver DR, der sammen med mere end 100 andre medier verden over har gennemgået et læk på 11,5 millioner dokumenter fra en virksomhed i Panama, der arbejder med skattelyløsninger. Lækket blev søndag aften afsløret i en koordineret indsats af de mange medier.

Blandt dokumenternes største nyheder er, at et netværk af nære venner og bekendte af Ruslands præsident Vladimir Putin i hemmelighed har flyttet mere end 13 milliarder kroner i skattely gennem forskellige selskaber og banker, skriver DR.

Selv om præsidentens navn ikke vises i dokumenterne, viser de ifølge The Guardian afslører et mønster, hvor store dele af hans inderkreds er indblandet. Ifølge avisen antyder dokumenterne, at Putins familie har nydt godt af dette.

Dokumenterne afslører ifølge The Guardian desuden, at den islandske premierminister, Sigmundur Gunnlaugsson, har haft investeringer for millioner af kroner i et selskab i skattely. Premierministeren har ikke oplyst det islandske parlament om investeringerne, og det er ifølge DR ulovligt.

Nordea indblandet

Dokumenterne afslører desuden, at danske virksomheder, banker og velhavere også har modtaget rådgivning og har samarbejdet med den panamanske virksomhed, Mossack Fonseca, som det enorme læk stammer fra. Ifølge DR viser dokumenterne, at danske banker, heriblandt Nordea, praktisk rådgiver kunder i skattely og -spekulation.

»De plejer ikke bare formuens investering. Det virker til, at de spiller en meget aktiv rolle med at placere formuen steder, hvor der er nogle gunstige skattemæssige vilkår,« siger Thomas Rønfeldt, der er lektor i skatteret ved Aalborg Universitet, til DR.

Nordeas chef for Private Banking, danskeren Thorben Sander, erkender overfor DR Nyheder, at det var en fejl at bede om tilbagedateringen:

»Det ligger helt fast, at det er fuldstændig uacceptabelt. Det må ikke finde sted.«

Men han afviser, at Nordea hjælper sine kunder med at undgå at betale skat:

»Vi hjælper ikke vores kunder med at undgå skat. Vi kan ikke acceptere, at vores bank bliver brugt som platform for skattesnyd. Vi hjælper vores kunder med at betale den skat, som de skal betale,« siger han til DR Nyheder.

Via stråmænd

Ifølge dokumenterne foregår meget af skattespekulationen via stråmænd, der slører, hvem der egentlig ejer hvilke formuer. Ejeren sidder tilbage med en hemmelig fuldmagt, som gør det svært for skattemyndigheder i for eksempel Danmark at opdage, hvis ejeren er dansker.

Socialdemokraterne meldte søndag aften ud, at man nu kalder skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd om bankernes rolle i sagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lennart Kampmann

Av, der er vist en kommunikationsmedarbejder eller to, der bliver kaldt på overarbejde allerede i aften...

Med venlig hilsen
Lennart

Sup Aya Laya, erik mørk thomsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

DONG´s salg til Goldman Sachs i skattely viste vejen for danskerne.

Anne-Marie Krogsbøll, Sup Aya Laya, Jørgen Steen Andersen, Flemming Berger, Jan Pedersen, Ivan Breinholt Leth, Per Torbensen, Lise Lotte Rahbek, Holger Madsen, Thomas Kristensen, John Andersen, Shafi M., Torben Jørgensen, Ervin Lazar, Hans Larsen, Estermarie Mandelquist, Torben Lindegaard, Bjarne Andersen, Torben Skov, Carsten Svendsen, peter fonnesbech og Dan Johannesson anbefalede denne kommentar
Dan Johannesson

Hele SYSTEMET er gennem RÅDNET. Og i mens skal vi i fuld alvor lytte til en korrupt klovn som Lars Lykke og hans forbryderkollegaer, om hvordan der ikke er råd til at give de fattigste i Danmark et minimum af værdighed i deres dagligdag. Hvorfor? Og at "det skal kunne betale sig at arbejde". Moralsk Korrupte folkeforførere - hver og en af de neoliberale rø...., vi ser på skærmen, manipulerer og lyver os op i fjæset hver eneste dag, i mens de fattigeste bukker under!

Tv er en illusion, politikerne er moralsk korrupte og ofte kriminelle og der STJÆLES fra landets svageste, samt arbejder og middelklassen, sådan at de aller rigeste kan blive endnu rigere. DE stjæler din TID, de stjæler din evne til at tænke selvstændigt, de stjæler din arbejdskraft, din handlekraft, din realitets-sans og for mange endda også dit helbred. "De farlige fremmede" er i den sammenhæng et til lejligheden konstrueret TRICK, designet til at holde alle idioterne / befolkningen AFLEDT.

Blokeringen for forandring er i denne sammenhæng, et større gennembrud i danskernes kollektive bevidsthed. Alt ovenstående skal erkendes, dybt og inderligt, før forandring er muligt. Men alligevel, ser jeg igen og igen, selv rutinerede debatører også på disse sider, sige, "ja det er rigtigt, det hele er en illusion", blot for 5 minutter efter igen at tage en af de mange illosoriske debatter eller politikere for gode varer. Det er som om at dybden og bredden i omfanget af dette globale optiske bedrag, simpelthen ikke vil erkendes.

Det vi ser er avanceret, global massehypnose, men selv de største fingerknips ser ud til at være helt uden effekt. Hvad gør vi? For der vil ikke kunne opnås forandring, uden et skred i bevidstheden først, ægte og definitivt, finder sted.

Dagmar Christiandottir, Sup Aya Laya, Michal Bagger, Anne Eriksen, Jacob Jensen, Michael Kragh Rosenkilde, Tom Andreæ, Peter Jensen, Jørgen Steen Andersen, Flemming Berger, Torben Selch, Ivan Breinholt Leth, Jan Pedersen, Bill Atkins, Per Torbensen, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek, Anders Graae, John Andersen, Thomas Barfod, Anders Barfod, Lillian Redam, Torben Jørgensen, Shafi M., Hans Larsen, Estermarie Mandelquist, Theo Askov, Peter Owen, Bjarne Andersen, Carsten Søndergaard, Kurt Nielsen, Torben Skov, Bodil Waldstrøm, Herman Hansen, Jette M. Abildgaard, Lars Peter Simonsen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar

Nordea's medarbejder fra dokumentaren har næppe sit job i morgen tidlig. Han fik fremstillet Nordea i et endnu værre lys, ved at lege 'politiker, med forud defineret standardsvar'. What a f***in' brick..

Hvad der er værre er, at skatteministeren overhovedet ikke var overrasket. Han vidste da udmærket at dette foregik og stadig foregår (det er vel også hans venner og bekendtskaber der er fedtet ind i det her). Og afsløringerne er - mig bekendt - kun for det ene snollede advokatfirma i Panama. Guderne må vide hvor meget lort der ligger begravet i andre skattely.

Jeg har slebet min høtyv til perfektion og det kribler i mine fingre for at få lov til at komme og prikke de korrupte sataner i røven. Planken ud til magteliten.

Det er hermed bevist, at jo flere penge du har, jo dummere et svin er du.

Som Kim Larsen så rigtigt sagde: " samfundet er for de svage, for de stærke (læs: rige) skal nok klare sig". Nu har vi allesammen fået et kig ned i maskinrummet, hvordan svinene rager til sig med bankernes hjælp.

Er det virkelig det her, såkaldte samfund, vi ønsker?

Det bliver uden min deltagelse (lige bortset fra 'leg med høtyv'; dét vil være mig en udsøgt fornøjelse at deltage i)

Michal Bagger, Anne Eriksen, Gustav Alexander, Jørgen Steen Andersen, René Petersen, Flemming Berger, Ivan Breinholt Leth, Jan Pedersen, John Andersen, Ervin Lazar, Lillian Redam, Torben Jørgensen, Shafi M., Hans Larsen, Estermarie Mandelquist, Søren Fosberg, Benta Victoria Gunnlögsson, Arne Lund, Peter Owen, Helene Kristensen, Kurt Nielsen, Torben Skov, Lars Peter Simonsen og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

" Det skal kunne betale sig for mine penge at arbejde uden at nogen kommer og blander sig ".

Philip B. Johnsen

Skattely er en tilvalgt politisk beslutning i Danmark.

"Skattely brugt i DONG salget til Goldman Sachs, er den virkelighed vi i Danmark må leve med, sådan fungere det internationale marked, hvis handlen ikke gennemføres vil EU give bøder, for uretmæssig forhaling af handelen"
Citat Bjarne Corydon.

Folketinget fyrede alle Skat's bedste folk, helt bevist, det er en idelogisk beslutning, der besynderligt nok udlægges, som det var en fejl!

Folketinget fyrede alle Skat's bedste folk, helt bevist før EDB systemet kunne overtage deres arbejde, efterfølgende har Folketinget systematisk sikret sig, at det fortsat ikke var muligt at ansætte kvalificeret personale, på trods af Folketinget var velvidende om, at der var meget store gevinster for samfundet ved, at ansætte skattefolk.

På denne måde fik liberale og neo-liberale indført New Public Management og neo-liberalismens konkurrencestat.
Gælden til SKAT udgør pt mere end DKK 77 milliarder.
Fra link:

Ifølge Bagge og Bygholm er Skat blevet sparet i stykker, efter at staten overtog opgaven fra kommunerne i 2005.

En storstilet omlægning, der blev gennemført, af den daværende VK-regering, men som med Bygholms ord blev baseret på en:

»'Religiøs' politisk fokusering på besparelser«.

Selv om den daværende departementschef, Peter Loft, og den daværende skatteminister, Kristian Jensen (V), ikke mener, at Skat er sparet i stykker, erkender de, at omlægningen ikke blev som forventet.

Ingen vej tilbage
De budgetterede besparelser blev fastholdt, selv om forudsætningerne skred. Det lykkedes aldrig at få helt styr på de it-løsninger, der skulle overtage arbejdet fra de fyrede skattefolk. Og mange af de dygtigste medarbejdere valgte at blive i kommunerne frem for at følge med over i den nye statslige skattevirksomhed. Alligevel blev spareplanen ikke justeret undervejs:

»Det er svært at stoppe processen midt i vadestedet, opgaven var flyttet væk fra kommunerne, der var ingen vej tilbage«, siger Kristian JensenLink: http://politiken.dk/oekonomi/ECE2388338/svag-kontrol-faar-firmaer-til-at...

Denne politiske beslutning neo-liberalisme og konkurrencestats princippets indførsel, igennem udfasning af Skat, skal ses i lyset af den samlede politiske strukturændring, fra tidligere tiders politik, bygget på langsigtede bæredygtige mål, på fremtidssikret og realistisk politisk vision og politisk veldefineret strategi for realisering, til den nye politiske stredregi, der danner fundamentet under den liberale og neo-liberale indført New Public Management og neo-liberalismens konkurrencestat.

'Nødvendighedens politik'

Fra link: statsrevisorernes Beretning om Skatteministeriets økonomistyring 3/2015

3/2015 "Statsrevisorerne kritiserer skarpt, at Skatteministeriet ikke har sikret rammer og grundlag for en tilfredsstillende opgaveløsning i SKAT. SKATs drift og sty- ring er ikke tilstrækkelig effektiv og sikker.

Beretning om
Skatteministeriets økonomistyring

KONKLUSION

Siden fusionen af den kommunale og statslige skatteforvaltning i 2005 har Skattemi- nisteriet gennemgået en lang række omfattende organisatoriske forandringer, lige- som principperne for den faglige og økonomiske styring løbende har været under for- andring. Gennem de senere år har Skatteministeriet og SKAT haft vanskeligt ved at opfylde de krav og forventninger, der stilles til service, effektivitet, kvalitet og retssik- kerhed i opgavevaretagelsen. Særligt har fremkomsten af en række problemsager, som vedrører mange skatteydere, understreget, at Skatteministeriet står over for be- tydelige udfordringer i forhold til at sikre den fornødne effektivitet og kvalitet i vareta- gelsen af kerneopgaverne. Bl.a. har der været problemer i forhold til ejendomsvurde- ringen, ejendomsskatter, inddrivelsen af restancer, kvaliteten i SKATs kontrolarbej- de og i forhold til at sikre ensartet og korrekt behandling af borgere og virksomheder.

Skatteministeriet erkendte i 2013 de store problemer og har som konsekvens heraf – særligt fra 2014 – iværksat en række initiativer for at forbedre SKATs økonomisty- ring. Departementet har bl.a. iværksat en omfattende strategisk plan med turnusana- lyser for at sikre en mere effektiv drift i SKAT og har indført en ny styringsmodel i SKAT i 2014. Den strategiske plan har et langsigtet perspektiv og har derfor ikke på nuværende tidspunkt løst de problemer, som SKAT står over for.

Rigsrevisionens undersøgelse viser, at Skatteministeriets økonomistyring i perioden 2011-2013 har været utilfredsstillende. SKAT har bl.a. ikke haft et sammenhængende målstyringssystem, og der har ikke været en klar ansvarsfordeling i forhold til de op- stillede mål. Rigsrevisionen kan konstatere, at der er sket visse forbedringer i SKATs mål- og resultatstyring i 2014. SKATs aktivitets- og resursestyring har fungeret util- fredsstillende i hele undersøgelsesperioden. SKATs nye styringsmodel skal forbed- re aktivitets- og resursestyringen, så der skabes et bedre grundlag for at fordele og prioritere resurserne og en bedre sammenhæng mellem de overordnede mål og de mål, som anvendes i det daglige arbejde.

SKAT har i undersøgelsesperioden overholdt bevillingerne, men har haft betydelige problemer med at nå målene for kerneopgaverne – særligt inddrivelsesområdet har været problemfyldt. Rigsrevisionen kan konstatere, at SKATs økonomiske ramme er reduceret i undersøgelsesperioden. Dette er udmøntet i en reduktion af omkostnin- gerne til kerneproduktionen, mens SKAT har øget omkostningerne til hjælpefunktio- ner (inkl. it), generel ledelse og administration i samme periode.

Det var en forudsætning ved fusionen, at SKAT skulle opretholde opgavevaretagel- sen gennem omfattende effektiviseringer. De planlagte effektiviseringer var i vid ud- strækning baseret på nye digitale løsninger. SKAT har imidlertid haft betydelige van- skeligheder med at styre de forudsatte effektiviseringer og gennemføre de planlagte it-projekter inden for aftalt tid, pris og kvalitet, ligesom problemer i SKATs nuværen- de it-driftsmiljø påvirker medarbejdernes varetagelse af kerneopgaverne. Derfor har SKAT i stort set hele undersøgelsesperioden haft vanskeligt ved at realisere de for- udsatte effektiviseringer. Efter nedlukningen af EFI og DMI er det ikke længere mu- ligt at nå de planlagte effektiviseringer.

Rigsrevisionen vurderer, at SKAT ikke i tilstrækkelig grad har sikret retssikkerhed og kvalitet i opgavevaretagelsen. SKAT har en række forretningsgange og kontrolmeka- nismer, der har fokus på at sikre rammer for retssikkerhed og kvalitet i opgavevareta- gelsen. På trods heraf kan Rigsrevisionen konstatere, at der har været en række sa- ger, som viser problemer i forhold til at sikre en god kvalitet i sagsbehandlingen og en ensartet og korrekt behandling af borgere og virksomheder. Nogle af sagerne skyl- des, at retssikkerhed og kvalitet ikke i tilstrækkeligt omfang indgår i SKATs it-system- løsninger, mens andre sager er konsekvensen af ledelsesmæssige beslutninger el- ler mangel på resurser. Skatteministeriet har taget initiativ til, at borger- og retssikker- hedschefen har gennemført undersøgelser, som viser, at der blandt medarbejderne på indsatsområdet mangler tilstrækkeligt kendskab til regler og retningslinjer. SKAT har iværksat initiativer som opfølgning herpå.

Rigsrevisionen vurderer, at departementets tilsyn med SKAT i 2013 og 2014 har væ- ret fragmenteret og ikke tilstrækkeligt tæt i forhold til de risici, der er på området. Til- synet har været under opbygning i perioden, og der har derfor ikke eksisteret et fuld- stændigt styringsgrundlag. Departementet har ikke stillet tilstrækkelige krav til, hvil- ke sager departementet ønsker at følge tæt. Tilsynet er kun sparsomt dokumenteret. Bl.a. foreligger der ikke referater fra kvartalsmøderne, som er det centrale forum, hvor departementets og SKATs topledelser mødes. For at få afdækket og løst pro- blemerne i SKAT har departementet taget initiativ til at gennemføre en række turnus- analyser af alle centrale funktioner i SKAT. Der er efter Rigsrevisionens vurdering ta- le om et ganske ambitiøst, men velbegrundet initiativ. Initiativet er særdeles omfatten- de og har en lang tidshorisont."

Link: http://www.ft.dk/Statsrevisorerne/Nyheder/2015/11/~/media/Statsrevisorer...økonomistyring.pdf.ashx

Keine hexerei nur behendigkeit.

Anne-Marie Krogsbøll, Niels Møller Jensen, Sup Aya Laya, Michal Bagger, Anne Eriksen, Tom Andreæ, Jørgen Steen Andersen, Flemming Berger, Ivan Breinholt Leth, Dan Johannesson, Jan Pedersen, Bill Atkins, peter fonnesbech, Janus Agerbo, Mathias Wulff, Ervin Lazar, Lars Jørgensen, Torben Jørgensen, Estermarie Mandelquist, Søren Fosberg, Niels Duus Nielsen, Torben Lindegaard, Kurt Nielsen, Torben Skov, Carsten Svendsen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar
Jes Enevoldsen

Nu behøver Liberal Alliance vel ikke mere stå så fast på at sænke topskatten? Gutterne har jo selv sørget for det.

Anne Eriksen, Jørgen Steen Andersen, René Petersen, Nille Torsen, Torben Selch, Bill Atkins, peter fonnesbech, Lise Lotte Rahbek, Holger Madsen, John Andersen, Thomas Barfod, Troels Larsen, Torben Jørgensen, Shafi M., Estermarie Mandelquist, Helene Kristensen, erik mørk thomsen, Kurt Nielsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Nogen burde skubbe en solid korkprop op i rø*** på hele den latterlige såkaldt liberale politik, som både fordre og fremmer denne deregulerede finanssvindel verden, hvis eneste formål er at udbytte og gøre almindelige mennesker til slaver.

...Politikerlede er forlængst ved at være overhalet af foragt og vrede.

Niels Møller Jensen, Anne Eriksen, Tom Andreæ, Jørgen Steen Andersen, Ivan Breinholt Leth, Nille Torsen, Dan Johannesson, Jan Pedersen, Bill Atkins, Steffen Gliese, John Andersen, Thomas Barfod, Anders Barfod, Lillian Redam, Shafi M., Estermarie Mandelquist, Benta Victoria Gunnlögsson, Helene Kristensen, Kurt Nielsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Vi er vel efterhånden nødt til at få de banditter smidt på porten og så selv sørge for, at holde røven oppe på bamle mor Danmark.

Måske skulle vi også se at få indført et formueloft som supplement til kontanthjælpsloftet.

Sup Aya Laya, Anne Eriksen, Jørgen Steen Andersen, Ivan Breinholt Leth, Jan Pedersen, Steffen Gliese, Lise Lotte Rahbek, Lillian Redam, Shafi M., Estermarie Mandelquist, Søren Fosberg og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Helene Kristensen

Og alle er forargede, alle råber op, alle kræver der skal ske - et eller andet. Og om et par dage er alt glemt, for det er sq for uoverskueligt og bøvlet for almindelige mennesker. Journalisterne/medierne får en luns offerkød, og i overmorgen fortsætter pengene med at rulle ind i skattely.

Sup Aya Laya, Anne Eriksen, Kurt Nielsen, Jørgen Steen Andersen, Dan Johannesson, Lise Lotte Rahbek, Arne Thomsen, Anders Barfod, Lars Jørgensen, Lillian Redam, Shafi M., Estermarie Mandelquist og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar

Liberal Alliances Ole Birk Olesen m.fl. vil ti ovenstående sige, at det blot er udtryk for alm. foretagsomhed og virketrang, og at det er selvforskyldt for det danske samfund. for hvis ikke det var fordi skatten var så høj, så ville driftige mennesker heller ikke være nødsaget til at sikre sig et lille overskud, af deres surt tjente penge, og forhindre skattefar i at konfiskere det hele.

Men lad os nu få navnene frem for skatteundragerne, både på de medvirkende banker og finansielle institutioner, men også på hver enkelte, der har sendt penge til Panama og andre steder.

At EU ikke ønsker, at stoppe den skatteflugt, der finder sted internt i EU til Cypern, Luxembourg, Holland, Østrig m.fl. kan næppe undre - henset til, at det arkitekten bag Luxembourgs skattesvindel, der sidder som chef for EU-Kommissionen.

Kommer til at tænke på Brechts Dreigroschen Oper, hvor forbrydere og storkapital sidder bænket om det samme bord, og deler rovet. Sørgelig aktuel.

Sup Aya Laya, Michal Bagger, Anne Eriksen, Ole Henriksen, Kurt Nielsen, Jørgen Steen Andersen, Finn Bendixen, Herman Hansen, Jan Pedersen, Bill Atkins, peter fonnesbech, John Andersen, Steffen Gliese, Arne Thomsen, Anders Barfod, Holger Madsen, Estermarie Mandelquist, Søren Fosberg og Helene Kristensen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Helene Kristensen kl. 6:04

"Og om et par dage er alt glemt, for det er sq for uoverskueligt og bøvlet for almindelige mennesker. "

Hvor har du dog ret.

Og Putins korruption bliver afsløret, og det er noget så ubekvemt for en stor del af Informations læsere.

Det danske Parnas - det er nogle svindlere, det ved vi - men det russiske, nix.

Putin er ren!

Peter Nielsen

Disse afsløringer kan da ikke overraske nogen som helst. De superrige har haft, og vil altid have, mulighederne for at tænke i skatteunddragelse. Alle andre betaler, og især alm. Virksomheder, der drives hæderligt, bliver endnu en gang slået i hartkorn med svindlerne. Hvem betaler – det gør alle andre der har rent mel i posen, som sædvanligt fristes man til at sige.
Hvem er så disse svindlere, det er jo interessant at vide. Vi ved nu at der er tale om en hotelejer fra Marienlyst der har efterladt Danmark med en skattegæld på ca. 100 mio., Vi ved at også den islandske statsminister har lavet konefinten. Jo der skal nok komme flere skeletter ud af skabene. Vi har åbenbart at gøre med to grupper af svindlere; erhvervsledere og statsledere. Erhvervsledernes identiteter skal snart komme for dagen, men vi må nok forvente at statslederne er urørlige. Fælles for disse er at de udlevere den våde drøm om totalitær magt. Vi har set det adskillige gange før, Panamas Noriega, Filippinernes Marcos, Zimbabwes Mugabe, Iraks Hussein, Libyens Ghadaffi, Ukraines Yanokovych, Hvideruslands Lukasjenko osv. osv. Nu ser det ud til at Putin, via en ukendt klassisk musiker, også er fedtet ind i svindel på højt plan. Sandheden om Putin skaber nok ikke det helt store røre i Rusland da Putin jo har fuld kontrol over mediernes dækning. RT skriver naturligvis om svindlen, men i denne artikel er påstanden om Putin nærmest en parentes. At en statsleder for Rusland ikke bliver bestormet af journalister vil snart vise hvor lidt modspil der er til Putin i Rusland, og hvilken magt han reelt besidder.
Er Putin så værre end så mange andre? Øjensynligt ikke, men for de mange andre er der et fællestræk – de er alle enten tidligere statsledere eller statsledere der hænger i en tynd tråd. Hvad mon den russiske befolkning nu gør? Tænker de at han jo bare gør hvad alle andre gør, og derfor er han stadig deres mand?

Anne Eriksen, Torben Lindegaard og Ervin Lazar anbefalede denne kommentar

Mon ikke denne form for samfundsundergravende virksomhed er en større trussel for velfærdsstaten end terrorisme?

Men politikerne ofrer ikke en brøkdel af ressourcerne, som de anvender på anti-terror, på at forebygge, opklare og straffe skatteunddragelse.

Hvorfor mon ikke?

Kurt Nielsen, Sup Aya Laya, Anne Eriksen, Ole Henriksen, Jørgen Steen Andersen, Nille Torsen, John Andersen, Holger Madsen, Janus Agerbo, Lise Lotte Rahbek, Niels Duus Nielsen, Arne Thomsen, Anders Barfod, Shafi M. og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Søren Fosberg

Nej - man kan ikke være forbavset over at der spekulere i skattely selvom formatet måske overgår enhver forventning. Men at Nordea er involveret kommer bag på mig ligesom at den stiller op med sådan et fjog til direktør. Men jeg er nu også så naiv. Hvor skal jeg nu gå hen med min pensionsopsparing. Findes der hæderlige banker?

Kurt Nielsen, Sup Aya Laya, Anne Eriksen, Jørgen Steen Andersen, Nille Torsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Det er jo øjensynligt ikke forbrydelser i juridisk forstand. Ellers ville ordensmagten allerede være i gang med at ransage Nordea.

Peter Nielsen

Lars Hansen, skatteundragelse ved at spekulere i det "huller" der er i de respektive landes lovgivninger er formentlig ikke ulovlige i bogstaveligste forstand. Det er vel snarere et moralsk problem som myndighederne bør få lovgivet omkring, så man i hvert fald kan stoppe denne form for spekulation.
Problemet er også relevant ved eks. vis tildeling af offentlige kontrakter hvor selskaber der byder ind er registreret i lande hvor pengestrømmene ikke kan spores. Moralsk set bør man stoppe al samarbejde med personer og virksomheder der har virksomheder med registrering i lande hvor der er bankhemmeligheder og hvor landenes skattemyndigheder ikke er helt på niveau med hvad vi bør forvente.
Oftest handler det offentlige ud fra at investeringer skal være billige. Det betyder at der er "fornuft" i at spekulere i at minimere sine omkostninger for at skabe profit og for at kunne konkurrere på pris. man er derfor med til at anspore i skattetænkning.

Morten Balling

Jeg står op om mornen
og går hen på mit job
og jeg laver noget
og jeg får min løn.
Men det jeg laver
er mere værd
end det jeg får.
Hvordan sku nogen
mensker ellers
blive rige
udn at lave noet?

Nogen er mere værd
end det de får
andre bruger mere
end de er værd.
Penge alene skaber
ingen værdier
penge skaber penge
papir papir.

Syng med allesammen! :)

Btw. Er der nogen som har set tomrumsforlængeren?

Søren Fosberg, Kurt Nielsen, Michal Bagger, Jørgen Steen Andersen, Finn Bendixen, Odin Rasmussen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Peter Nielsen

Det samme må jo så gøre sig gældende for eks. vis Messi - det er jo hans far der står nævnt og ikke Messi selv.
Det er ikke forbudt at undre sig over at eks. vis en ukendt klassisk musiker som har tætte bånd til Putin ligger har milliarder gemt i Panama. Sædet bliver en lille smule varmere under Putin. man skal være mere end naiv for at lade tvivlen komme Putin og Messi til gode.

Odin Rasmussen

Til info, så står Putin selv ikke på et eneste af de 11,5 mio dokumenter, men Poroshenko oprettede et skattely's selskab i september 2014 et par måneder efter han blev valgt. Kyiv Post's ejer er også på Panama listen. Dejligt at Putin er rigere end Poroshenko... eller altså at Putins ven er rigere end Poroshenko. hahaha...

Peter Nielsen

For mig handler det ikke om hvem der er rigere end hvem, men om de pågældende på listen har begået noget strafbart, der vel at mærke kan bevises. Selve det faktum at der kanaliseres penge derhen hvor skatten er mindst er jo ikke ny, men nu har man en unik chance for at sammenligne de pågældende personers økonomiske forhold og i sidste ende opbygget sager mod dem, i det omfang det er muligt at føre beviser.
Vores formodninger og tanker er i sagens natur irrelevante når det kommer til fremtidige retssager, der skal beviserne jo understøtte sagerne.

Mathias Wulff

Det er interessant at se hvad Information vælger at fokusere på.

Selv om den Putin relaterede del af det lækkede materiale kun udgør få procent (for ikke at tale om den stort set minimale andel relateret til Islands præsident) så vælger man at bringe det som hovedbudskab.

Heldigvis lader det til at Information selv er opmærksomme på at det ikke er hele historien: "Det skriver DR" prøver man at rede sig selv med - så teknisk set sender man stafetten videre til DR for det redaktionelle valg.

Hvad med at skrive om hvordan godt halvdelen af de involverede virksomheder holder til i England?

Måske en ændring af "Udvalgt information" vil være mere retvisende hvis tendensen fortsætter...

Peter Nielsen

det er interessant at Putin har tråde til de implicerede Russere fordi Putin hidtil har opgivet sin indtægt som præsident som relativt beskeden. Putin viser gennem denne beskedenhed en side af sig selv han gerne ser udbredt i offentligheden, nemlig at han arbejder for Rusland og ikke for sin egen bankbog. Det er interessant at disse oplysninger muligvis kan understøtte uafhængige russiske mediers påstande om at Putin er endog særdeles velhavende og at Putin sørger for at holde hans støtter i et "loyalt" greb ved at sørge for lukrative indkomster til selvsamme støtter.
Hvis Putin ikke har noget at gøre med de russiske rigfolk, som har skjulte formuer, så vil det være forventeligt at Putin benægter og eventuelt også sørger for at de personer der omtales bliver efterforsket. Det vil jo være i rette ånd ift. Putins ønskeimage.
det er interessant at vide hvordan en klassisk musiker er kommet til en formue af den størrelse der nævnes i dokumenterne.
Er det en smædekampagne mod Putin? Jeg ved det ikke, men jeg synes det er interessant at sammenholde de forhold med dyrkelsen af Putin. Jeg tror dog ikke at Putin så let lader sig ryste, og hvis der er noget om det, så bliver det sikkert forsøgt skjult for den russiske befolkning, i den udstrækning det lader sig gøre gennem kontrollerede medier.
Hvis det bider fast på Putin kommer vi nok til at se en meget stærk og effektiv mediekampagne i Rusland for at underminere dokumenternes troværdighed, og for at styrke Putins image. Det bliver spændende.

Søren Fosberg og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar

Formuerne i Panamas selskaber er vel skabt på forskellig vis, f eks
- ved skattesnyd
- ved korruption/bestikkelse,-
- ved diverse berigelsesforbrydelser (bedrageri, underslæb,tyveri m v),
- ved narkokriminalitet
- ved afpresning, gidseltagning
o s v.

"Klienterne" i Panama tæller nok en meget bred vifte af folk lige fra simple skattesnydere til korrupte statsledere , terrorister , mafia-grupper o s v.

Det kan gå hen og blive dette årti's største skandale - og med alle de journalister, der er involveret, så er det vist glædeligvis helt umuligt for "stærke magthavere" at "lukke sagen" ( - det er plat umuligt at eliminere eller miskreditere flere hundrede journalister på en gang).

Torben Lindegaard

Al det hurlumhej kommer af, at siger og skriver ét - 1 - advokatselskab i Panama får lækket sine dokumenter.

Hvor mange advokatselskaber mon der findes i Panama??

Og på Cayman Island & Bahamas................??
Fortsæt selv listen.

Kurt Nielsen, Sup Aya Laya og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar

Jeg synes da klart at Putin er interessant i den her sammenhæng, og det må være op til det russiske folk og domstole at gå i dybden med det.
Men altså... hvad med at vi lige fik fejet foran egen dør først, der ligger vist skidt nok ser det ud til :)

Lise Lotte Rahbek, Kurt Nielsen, Anne Eriksen, Torben Jørgensen, Jørgen Steen Andersen, Flemming Berger, Holger Madsen, Dan Johannesson og Peter Nielsen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Ja, ifølge Liberal Alliances Ole Birk Olesen skal vi bare alle sammen skrue lidt her og der og swupti ender vi alle sammen som LA's Guru Seier i de schweiziske alper.

...Det er da nemt nok. Som at kaste med kugler.

Havde været noget nemmere at styre såfremt virksomheds skat skulle indberettes hver måned og ud fra omsætningen og ikke de fikundikke regler for fradrag, hensættelser og køb af "egne" varer fra udlandet til alt for høje priser.
Et kontinent som afrika er ved at synke i grus på den konto.
Sammen med virksomhedens selvangivelse og årsregnskab bør der være en påtegning af virksomhedens objektive vurderings værdi - således den ikke kan sælges for 1 krone - uden alarmklokkerne ringer et sted.

Man fik det også lidt på fornemmelsen?

"This 'leak' will be only Western propaganda for their corporate owners
"What do you expect? The leak is being managed by the grandly but laughably named “International Consortium of Investigative Journalists”, which is funded and organised entirely by the USA’s Center for Public Integrity. Their funders include: Ford Foundation - Carnegie Endowment - Rockefeller Family Fund - W K Kellogg Foundation - Open Society Foundation (Soros) - among many others.
Do not expect a genuine expose of western capitalism. The dirty secrets of western corporations will remain unpublished."
Wikilpedia: "Craig Murray former British ambassador to Uzbekistan, and was the Rector of the University of Dundee (2007–10)."

https://www.craigmurray.org.uk/archives/2016/04/corporate-media-gatekeep...

Kurt Nielsen, Jacob Jensen, Hanne Victoria Robinson, Jørgen Steen Andersen og Lars Jørgensen anbefalede denne kommentar

Jeg mener det var Bertolt Brecht, der i sin tid udtalte: "What is a bigger crime; to rob a bank..or owning one ?"

Endnu en gang har vi fået bekræftet sidstnævnte.

Ivan Breinholt Leth

Torben Lindegaard
04. april, 2016 - 06:07
Alt det der Putin noget er bare en bevidst "decoy". Dvs afledningsmanøvre. Jeg vil vædde på, at hele det engelske, tyske, franske etc. parnads er involveret op over ørerne.
Vågn dog op Torben!

Ivan Breinholt Leth

Peter Nielsen
04. april, 2016 - 08:51
At flytte penge til udlandet er ulovligt for så vidt, som det kan bevises, at det primære formål med transaktionen er skatteunddragelse. Det er også ulovligt at medvirke i eller at rådgive om sådanne transaktioner. Det fremgår rimeligt klart af DR dokumentaren, at det primære formål med de omtalte transaktioner var skatteunddragelse.

Flemming Berger og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar

@Ivan

Det er ikke helt så enkelt. Der er masser af måder at unddrage sig skat på - der er både legale og illegale skatteundragelser (og en hel masse gråzoner). Udfordringen er måske allerstørst med de steder hvor der er gråzoner - fordi uigennemsigtigheden slører både formål, legalitet og mulighederne for en evt. indsats.

Ivan Breinholt Leth

Pia Madsen
Putin, Gunnlaufsson og Messi er fremragende afledningsmanøvrer. Og når Nordea og Jyske Bank om formentlig nogle uger har fyret nogle 'brådne kar', kan man føje disse navne til listen, og det hele vil fremstå som et resultat af nogle få moralsk anløbne personers virke. Glemt er den bevidste udsultning af skattevæsenet og fyring af kompetent personale - glimrende beskrevt af Philip B. Johnsen ovenover. Glemt er også, at allerede under Holger K. Nielsen offentliggjorde hans ministerium, at man skønnede at danske virksomheder havde gemt ca. 300 mia kr væk i udenlandske skattely. Eller at Danmarks Statistik registrerer alle kapitalbevægelser ud og ind ad landet, hvorfor disse transaktioner faktisk er nemme at spore, hvis den politiske vilje er til stede. Det skulle jo nødig fremstå som om, at de politiske magthavere har vidst dette hele tiden. Eller at det måske endda er en bevidst politisk neo-liberal strategi, at lade de 'drifttige og foretagsomme' støtter af den bestående orden slippe for at betale skat - til vores alles bedste forstås. Skat er Fandens opfindelse ifølge den herskende neo-liberale ideologi.

Kurt Nielsen, Sup Aya Laya, Anne Eriksen, Flemming Berger og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Pia Madsen
04. april, 2016 - 15:29
Det er korrekt. Men de tilfælde, som er beskrevet i DR doklumentaren er ikke gråzoner. Ifølge de eksperter som udtaler sig i dokumentaren, er der tale om klokkeklare ulovligheder.

Anne Eriksen, Flemming Berger og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Jørgen Steen Andersen

Jeg vil tillade mig at konkludere, at hvis ikke udenlandske skattely bliver gjort ulovlige og hvis ikke de involverede i alle led bliver gjort ansvarlige og skal betale den unddragne skat og bøder, så er der i det mindste tale om en international politisk accept af de bestående tilstande.
Hvis det er tilfældet er det i allerhøjeste grad uacceptabelt, især når man betænker at problematiken absolut ikke er ny.

Sup Aya Laya, Calle Hansen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Peter Nielsen

Ivan Breinholdt Leth, det er jeg med på, men det er heller ikke ulovligt at registrere en virksomhed i udlandet, hvad enten det er Panama eller Tyskland, så længe man ikke undlader at oplyse det penge man trækker ud til sig selv eller flytter mellem virksomhederne. Hvis man oplyser alt hvad man gør, så er der ikke noget at komme efter rent lovmæssigt. Jeg vil også mene at det er omsonst at ulovliggøre etablering af virksomheder i udlandet som nogen gerne ser. Hvis man opfører sig ordentligt ifm loven så er det op til politikerne at vurdere om een gældende lov er uhensigtsmæssig. Du kan ikke bare flytte overskud ud af en dansk virksomhed, og du står også til ansvar rent juridisk for transfer pricing i Danmark.

Ivan Breinholt Leth

Peter Nielsen. Mig bekendt har ingen påstået, at det er ulovligt, at registrere en virksomhed i udlandet. Jeg har heller intet kendskab til politikere eller økonomer, som mener, at man skal forbyde registreringen af virksomheder i udlandet. (F.eks. har Piketty blot foreslået et internationalt register over skat og formuer.) Jeg henholder mig udelukkende til de tilfælde, som er omtalt i DR dokumentaren. De personer, som står bag disse virksomheder, har jo netop ikke 'oplyst alt' til de relevante myndigheder. Tværtimod har de forsøgt at skjule sig bag udenlandske stråmænd for at undgå at betale skat. Ingen af de medvirkede eksperter i dokumentaren var tilsyneladende i tvivl om, at der er tale om bevidst skatteunddragelse - altså ulovligheder.
Mig bekendt er transfer pricing ikke ulovligt i noget land.

@Ivan

Hvis der alene var tale om Messi, Putin og Gunnlaufsson, så ja. Men listen indeholder ping'er fra såvel Vesten som fra masser af de Vest-støttede regimer i Mellemøsten også. (Udover Kina, Afrika etc). Og dertil hele striben af vestlige banker som aktører. Man skal have mere end almindeligt paranoide briller på for at se dette som en "afledningsmanøvre".

Det kunne Vladimir aldrig finde på!

Hvis de finder et videoklip, hvor han underskriver et oprettelsen af en skattelykonto, får samme dokument i hånden og påviser hans DNA på dokumentet vil jeg som alle andre troende putinister afvise det som et Bilderberg komplot.

@Ivan

"Det er korrekt. Men de tilfælde, som er beskrevet i DR doklumentaren er ikke gråzoner. Ifølge de eksperter som udtaler sig i dokumentaren, er der tale om klokkeklare ulovligheder."

Måske, men det ved vi ret beset ikke før der er faldet dom. Personligt er jeg overbevist om at der er ganske mange ulovligheder afsløret i lækagen.....

Ivan Breinholt Leth

Pia Madsen. Og man skal være mere end almindelig naiv, hvis man tror, at alle disse navne plus navnene på en række bankfolk som formentlig vil blive fyret ikke vil blive brugt som en afledningsmanøvre i den forstand, at det vil fremstå som om, at nu er problemet løst: De magtflulde personer, som man ikke kan rokke ved er sat i gabestok, og resten er blevet fyret. Videre til næste politiske dagsorden - f.eks. islamisternes undergravende virke i de demokratiske samfund.

Ivan Breinholt Leth

Jo Pia, man kan godt have en eksakt viden om, at en konkret handling er ulovlig, før der er faldet en dom. Det er jo ikke selve dommen, som bevirker, at vi kan skelne mellem ulovligt og lovligt. Hvis det var, ville vi leve i et anarki.

Peter Nielsen

Så kom Putins kraftige afvisning. Han påstår det er CIA og journalister med en skjult dagsorden.... Like a clock work.

Michael Kongstad Nielsen

Hvorfor skriver Information, at Vladimir Putin er involveret i skattelysagen, når hans navn ikke fremgår af de lækkede dokumenter?

@Ivan

Ja, jeg er ikke i tvivl om at der vil være forsøg på at bruge afledningsmanøvrer, men der er intet i det offentliggjorte materiale der underbygger andet end problemets globale omfang.

Peter Nielsen

Michael Kongstad Nielsen, at Putin nævnes i information og i mange andre medier skyldes ene og alene at han har forbindelser til en del af de nævnte personer, herunder en ukendt musiker. Bortset fra det, så hat Putin jo netop benægtet at have del i skjulte penge og påpeger at det er CIA der står bag. En påstand som CIA sikkert er uenig i, da de vist ikke står nævnt nogen steder. Vi ved jo alle at så længe dit navn ikke direkte kan forbindes med ulovligheder så er du uskyldigt anklaget, ligesom Putin.

Michael Kongstad Nielsen

At han har forbindelser til til personer, der er nævnt i de lækkede dokumenter, er ikke nok til at skrive, som Information gør: "Vladimir Putin, den islandske premierminister, Sigmundur Gunnlaugsson, og Lionel Messi er blandt de prominente personer, der ifølge et enormt læk af dokumenter har haft mange millioner af kroner i skattely."

Det er simpelthen forkert.

Peter Nielsen

Naturligvis, men hans omgangskreds kan give et indtryk af at Putin er involveret, men indtil da kan vi andre godt stille os til tåls med at overskriften kunne omformuleres til at Putin kan have forbindelse til panmanske dokumenter. Det gør ikke den store forskel for os som hele tiden har anset Putin for at være en intelligent kriminel diktator.

Michael Kongstad Nielsen

"hans omgangskreds kan give et indtryk af at Putin er involveret, ... "
Det er efter min mening dårlig journalistik, at basere en artikels hovedbudskab på formodninger, antagelser, antydninger og et udokumenteret "mønster, hvor store dele af hans (Putins) inderkreds er indblandet".

Det er simpelt hen for tyndt.

Hvad ved Information om Putins "inderkreds"? Hvis det er folk, han arbejdede sammen med i tiden som embedsmand i Sankt Petersborg, kan de jo være forsvundet ud af omgangskredsen for længe siden. Ingen behøver at fastholde de samme venner altid, og hvorfor skal man belastes af eventuelle gamle venners eventuelle kriminalitet eller moralsk anstødelige adfærd? Måske er de ikke venner mere - det ved Information ikke noget om.

Sider