Nyhed
Læsetid: 1 min.

Great Barrier Reef tæt på blegningsdøden

Især den nordlige del af verdens største koralrev er hårdt ramt af den globale opvarmning
Den globale opvarmning går hårdt ud over Great Barrier Reef i Australien.

Iñaki Relanzon

Udland
23. april 2016

Efter omfattende undersøiske undersøgelser konkluderede forskere fra det australske James Cook University i denne uge, at kun syv procent af Great Barrier Reef er gået fri af den afblegning, som udløses af de varmere vandtemperaturer, der følger af den globale opvarmning.

»Vi har aldrig set så omfattende afblegning før. Vores estimat er, at tæt på 50 procent af alle koraller allerede er døde eller døende,« siger Terry Hughes, talsmand for den australske National Coral Bleaching Taskforce til nyhedsbureauet AFP.

Skaderne er knap så alvorlige i de sydlige områder, hvoraf flere forventes at komme sig på sigt, men bedømmes som kritiske på de nordlige, mest uberørte strækninger af det 2.300 km lange rev.

Terry Hughes oplyser til AFP, at ud af 911 individuelle undersøgte rev er kun de 68 – syv procent – undsluppet den massive blegning, der også har spredt sig sydpå til Sydney.

Skiller sig af med alger

Opvarmningen af havvand medfører, at korallerne stresses så meget, at de skiller sig af med de mikroskopiske alger, de lever sammen med. Derved mister de farven og dør af efterfølgende sult og solskoldning. Selv hvis påvirkningen ikke umiddelbart dræber korallen, bliver den svækket og modtagelig for sygdomme og går ofte til grunde.

Koralrev kan komme sig, hvis vandtemperaturen falder, og alger genbosætter sig på dem, men forskere advarede sidste år om, at opvarmningseffekten fra vejrfænomenet El Niño ville kunne resultere i »global masseblegning«.

»Det vil tage lang tid for de hårdt ramte rev – og det er mellem en tredjedel og halvdelen – at komme sig. Og igen er det store spørgsmål, hvor mange af disse blegningsbegivenheder revene kan klare yderligere. Jeg tror, at svaret er: ikke ret mange flere,« siger marinbiolog Andrew Baird fra Cooks University til AFP.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Philip B. Johnsen

Too little too late!

Helt ude på den yderste spids af Great Barrier Reef var der et område hvor den sære Pjaltefisk blev skabt.

Kom igen og sig, at mennesket er højt udviklet og "verdensherre"!

peter fonnesbech

Klimaforandringerne, der vil komme, vil nok kunne sætte en stopper for co2 udledningerne fremover.
Spørgsmålet er hvad prisen vil være i form af destabilisering af verdensøkonomien, fødevareproduktionen og mange andre faktorer.