Læsetid: 3 min.

Hollandsk afstemning kan give EU gevaldig hovedpine

En vejledende folkeafstemning i Holland om EU’s associeringsaftale med Ukraine, som kun omkring en tredjedel siger, at de vil deltage i, kan give EU en hel stribe problemer
Ukrainske aktivister uden for den hollandske ambassade i Kiev. Aktivisterne opforder hollænderne til ikke at stole på Putins propaganda forud for den hollandske folkeafstemning om EU’s associeringsaftale med Ukraine.

Efrem Lukatsky

6. april 2016

Den er blevet kaldet ’den anden folkeafstemning’ – hvor Storbritanniens juni-afstemning er ’den første’ – og der er ikke skrevet mange linjer om den i medierne. Og på overfladen kan det da også være svært at se, hvorfor en ikke-bindende hollandsk folkeafstemning om en teknisk handelsaftale mellem EU og Ukraine skulle være værd at bekymre sig vitterligt om.

Men bekymre sig, det gør de – politikerne og rådgiverne rundt om i Europa. Og med god grund. For selv om kun omkring 33 procent af de 12,5 mio. stemmeberettigede hollændere tilkendegiver, at de er interesserede nok i emnet til med sikkerhed at ville stemme, så viser den seneste meningsmåling, at 47 procent af disse agter at stemme nej mod kun 36 procent for et ja. Selv om dette primært skyldes, at mange proeuropæere boykotter folkeafstemningen i håb om, at valgdeltagelsen vil falde under de krævede 30 procent, vil et ’nej’ give EU en hel stribe uvelkomne problemer:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

Et nej vil udstille hulheden i EU´s koldkrigspolitik overfor Rusland.
Og et nej vil være en naturlig fortsættelse af Hollands (og Frankrigs) nej til Forfatnings-traktaten i 2005.

Torben Lindegaard

@Mette Rodgers

Folkeafstemningen viser, hvor vakkelvoren EU er som partner.

Hvis Geert Wilders frihedsparti kommer til magten i 2017, visner beslutningskraften helt.

Vi har et ansvar overfor de 3 kaukasiske republikker samt Moldova & Ukraine, når vi lover dem guld og grønne skove i form af gunstige aftaler.
Der er 28 medlemslande omkring bordet i ministerrådet, alle skal stemme JA, hvis et forslag skal vedtages, og hvilken som helst beslutning kan blive taget som gidsel for hvad som helst.

Så Kommissionen må altid i forhandlinger tage forbehold overfor, at forhandlingsresultatet kan blive forkastet i Ministerrådet.

Hvad er så løsningen?

I hvert fald ikke flere kringlede folkeafstemninger om handelsaftaler med partnerlande eller Patentdomstole. Det kommer altid til at handle om al muligt andet - og det er næsten umuligt parlamentarisk at tolke det afgivne JA/NEJ.

Der er ikke noget, der tyder på, at stats- & regeringslederne vil afgive magten over EU, så en løsning skal vel findes i Ministerrådenes afstemningsregler. Flere politikområder bør overføres til flertalsbeslutninger, så er kvalificeret flertal kan stemme sin politik igennem.