Læsetid: 1 min.

Islands præsident afviser at opløse parlamentet

Islands statsminister har bedt landets præsident om at opløse parlamentet, men præsidenten sætter sig imod
Over 20.000 mennesker var sent mandag mødt op på torvet foran Islands parlament, Altinget, i centrum af hovedstaden Reykjavik. De fremmødte krævede, at statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson trækker sig, efter at dokumentlæk har vist, at hans familie angiveligt har store beløb i skattely

Over 20.000 mennesker var sent mandag mødt op på torvet foran Islands parlament, Altinget, i centrum af hovedstaden Reykjavik. De fremmødte krævede, at statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson trækker sig, efter at dokumentlæk har vist, at hans familie angiveligt har store beløb i skattely

Polfoto

Udland
5. april 2016

Islands statsminister, Sigmundur David Gunnlaugsson, vil opløse landets parlament, Altinget, og udskrive nyvalg.

Men landets præsident, Ólafur Ragnar Grímsson, vil foreløbig ikke efterkomme dette ønske, bekræfter Grímsson ifølge det norske nyhedsbureau NTB.

Han oplyser, at han først ønsker at rådføre sig med de øvrige partiledere.

Ifølge centrale kilder i statsministerens eget parti, Framsóknarflokkurinn, orienterede Gunnlaugsson dem ikke, før han tirsdag opsøgte præsident Grímsson og bad ham udskrive nyvalg.

Gunnlaugsson åbnede tidligere på dagen op for, at han ville udskrive nyvalg, hvis han ikke fik støtte fra koalitionspartnerne i Selvstændighedspartiet.

Statsministeren skriver på sin Facebook-side, at han har orienteret Selvstændighedspartiets leder, finansminister Bjarni Benediktsson.

Benediktsson har ikke kommenteret Gunnlaugssons Facebook-melding.

For første gang i Islands historie afviste præsidenten derfor en statsministers opfordring til at udskrive nyvalg.

Presset på Gunnlaugsson har været enormt, siden en historisk lækage har vist, at han – blandt mange andre – har haft forbindelse til et advokatfirma i Panama, der hjælper med skattesvindel.

De lækkede papirer viser angiveligt, at Gunnlagusson med advokatfirmaet Mossack Fonsecas hjælp og i al hemmelighed købte et selskab ved navn Wintris i 2007. Det undlod han at informere Altinget om, og i 2009 overdrog han selskabet til sin kone for én dollar.

Siden da skal millioner af dollar være ført gennem selskabet frem til 2015, alt imens Island årene forinden var faretruende tæt på en statsbankerot.

Mandag valgte oppositionen i Altinget at fremsætte et mistillidsvotum mod statsministeren efter afsløringerne i de såkaldte Panamapapirer.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har Sigmundur David Gunnlaugsson brugt det meste af tirsdagen i møder med lederen af Uafhængighedspartiet, Bjarni Benediktsson.

»Jeg drøftede med lederen af Uafhængighedspartiet, at hvis partiets parlamentsmedlemmer ikke støtter regeringen, så vil jeg opløse parlamentet og udskrive nyvalg så hurtigt som muligt,« skriver statsministeren på sin Facebook-profil.

Læs også: Utilfredse islændinge: Skattesky statsminister må gå af

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En bliver helt varm om hjertet ved taenken om vores egen lille "underbuksetrold" ... eller hvad ?