Læsetid: 4 min.

I Kina slår de kvinder

Over hver fjerde gifte kvinde i Kina lever i et voldeligt forhold. Mange sager om vold mod kvinder er svære at løfte i retten, fordi der mangler beviser og vidner. Ny lov skal øge fokus på problemet og gøre det lettere at blive skilt
En mor kysser sit barn i ventehallen på Hefei-togstationen i Anhui-provinsen. En ny lov skal dæmme op for den vold, som hver fjerde gifte kinesiske kvinde ifølge det nationale kinesiske Kvindeforbund oplever

En mor kysser sit barn i ventehallen på Hefei-togstationen i Anhui-provinsen. En ny lov skal dæmme op for den vold, som hver fjerde gifte kinesiske kvinde ifølge det nationale kinesiske Kvindeforbund oplever

Du Yu

12. april 2016

Vold i hjemmet er så udbredt et problem i Kina, at flere end hver fjerde gifte kinesiske kvinde lever i et voldeligt ægteskab. Statistik fra det nationale kinesiske Kvindeforbund viser ifølge nyhedsbureauet Xinhua, at ud af 270 millioner familier har 30 procent gifte kvinder oplevet vold i hjemmet.

Kvindeforbundet vurderer samtidig, at mellem 40.000 og 50.000 sager ender i retten, men langt flere lever med volden.

Siden vedtagelsen af Kinas ægteskabslov i 2001 har vold i hjemmet været strafbart ved lov. Ægteskabsloven blev siden fulgt op med en specialiseret lovgivning om beskyttelse af kvinder og børns rettigheder. Men først i år har Kina vedtaget en lov, der specifikt har til hensigt, at »forebygge og stoppe vold i hjemme, beskytte familiemedlemmernes juridiske rettigheder og forsvare et ligestillet, harmonisk og civiliseret familieforhold«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anne Eriksen
Anne Eriksen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steen Nielsen

Tillad mig at komme med en rettelse: I Danmark begår mænd vold mod kvinder, og kvinder begår vold mod mænd. Færdig.

Jeg kan se, at der er fart over feltet, og at du allerede fra start af ønsker at afspore emnet fra at handle om vold mod kvinder i Kina til at handle om vold mod mænd i Danmark.
Den afsporingsplade bliver sgu sat på, HVER gang en artikel omhandler specifikke problemstillinger for kvinder. "Hvad med mændene?! Denne artikel der handler om kvinder, hvorfor handler den ikke om mænd!? ......og hvis den handler om mænd så husk nu: IKKE ALLE MÆND."

Hvorfor dog ikke bare gå all in med afsporingen og i stedet afspore med problematikker helt uden for relation til artiklen? Jeg skal f.eks. til frisør på fredag, og jeg kan simpelthen ikke bestemme mig for, om jeg skal have lavet lyse striber eller ej. Nogen input?

Steen Nielsen:

Jeg vil da helst ikke tro, at du antyder, at mænd ikke begår vold mod kvinder i Danmark? Hvis det er tilfældet, så er jeg sgu ikke sikker på, at vi bor i det samme land.

Morten Jespersen

Hvis kvindeforbundet har målt på samme måde som man plejer indenfor området, så er tallet imponerende lavt.

Henrik L Nielsen

Problemet er garanteret større end 1 ud af 4. Især hvis man benytter den dansk målestok for hvornår der er tale om vold i hjemmet. Det er ligesom med den europæiske måling, der viste at Danmark havde et forholdsvist stort problem, fordi danskere inkluderer mere i definitionen end andre landes befolkninger gør.
Jeg ser mange ting her i Kina som jeg ville kalde vold men som de lokale ikke anser for at være det.
Dernæst er der et problem i forhold til privatlivets fred samt at tabe ansigt. Langt de færreste vil nogensinde vidne og langt færre vil gribe ind, ligesom de færreste ofre er klar til at søge hjælp da det ikke er noget man blander andre ind i.
Der skal desværre en rigtig stor kulturændring til før lovtiltagene får nogen betydelig indvirkning på problemet.
De 40-50.000 sager kan være en begyndelse, men når ofrene taber i så store tal som de gør nu og skal betale sagsomkostningerne i de civile sager om skilsmisser og erstatning, så vil det nok nærmere afholde mange fra at søge hjælp.

Mads Jakobsen

Hvorfor bliver vold mod mænd sammenlignet med vold mod kvinder i disse ligestillingsdebatter? Er det afsporing?

Ja og nej.

For nogle betyder ligestilling at mænd og kvinder bliver stillet lige. For dem er det relevant at påpege f.eks. at der er mere vold mod mænd eller der er flere mænd der begår selvmord, og at vold mod kvinder eller kvinders selvmord derfor nok kan være et (relativt mindre) problem, men at det ikke er et LIGEstillings problem.

For andre betyder ligestilling at der ikke må ske noget ondt mod kvinder og at det er samfundets pligt at sørge for det. For dem er det en afsporing, et forsøg på at undslå sig mænds beskytterrolle, når mænd sammenligner deres forhold med kvinders.