Læsetid: 2 min.

Mellemøsten: Vigtig arabisk avis lukningstruet

As-Safir, ’stemmen for de stumme’, der satte dagsordenen for den panarabiske venstrefløj, bukker under om et øjeblik Af Lasse Ellegaard
9. april 2016

Sidste nyhed fra Libanon var trist: Avisen As-Safir, et tårn i panarabisk presse, meddelte, at den lukker. Denne uge skrev chefredaktøren, Talal Salman, dog, at avisen udkommer i endnu en måned, men at udsigten til overlevelse er dyster. Årsagerne er de sædvanlige: et faldende oplag på grund af sociale medier og internettet, men også de specifikt arabiske: den politiske og økonomiske krise som følge af borgerkrigen i Syrien og det deraf følgende kaos i den arabiske verden.

Når der er grund til at hæfte sig ved As-Safirs vanskæbne, er det både, fordi dens krise spejler det sammenbrud i politisk og intellektuel debat, der indtil de arabiske revolter i 2011 gjorde Libanon unik i regionen. As-Safir – navnet betyder ’udsending’ i betydningen ambassadør – er (var) et af få alternativer til den saudiarabiske dominans af arabiske medier, og med dens motto – »stemmen for de stumme« – et forum for dissens. Stiftet i 1974 med finansiel støtte fra det palæstinensiske PLO har avisen ført en omtumlet økonomisk tilværelse – en eksistentiel nødvendighed, da ingen arabisk avis klarer sig uden sponsor.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

As-Safir er ifølge Lasse Ellegaard på skift blevet finansieret af Libyens Muammar Gaddafi, Iraks Saddam Hussein, Syriens Hafez al-Assad og de senere år holdt flydende af Hizbollah (og dermed af Iran).

Okay, jeg ville heller ikke abonnere på den avis.