Læsetid: 2 min.

Mellemøsten: Vigtig arabisk avis lukningstruet

As-Safir, ’stemmen for de stumme’, der satte dagsordenen for den panarabiske venstrefløj, bukker under om et øjeblik Af Lasse Ellegaard
9. april 2016

Sidste nyhed fra Libanon var trist: Avisen As-Safir, et tårn i panarabisk presse, meddelte, at den lukker. Denne uge skrev chefredaktøren, Talal Salman, dog, at avisen udkommer i endnu en måned, men at udsigten til overlevelse er dyster. Årsagerne er de sædvanlige: et faldende oplag på grund af sociale medier og internettet, men også de specifikt arabiske: den politiske og økonomiske krise som følge af borgerkrigen i Syrien og det deraf følgende kaos i den arabiske verden.

Når der er grund til at hæfte sig ved As-Safirs vanskæbne, er det både, fordi dens krise spejler det sammenbrud i politisk og intellektuel debat, der indtil de arabiske revolter i 2011 gjorde Libanon unik i regionen. As-Safir – navnet betyder ’udsending’ i betydningen ambassadør – er (var) et af få alternativer til den saudiarabiske dominans af arabiske medier, og med dens motto – »stemmen for de stumme« – et forum for dissens. Stiftet i 1974 med finansiel støtte fra det palæstinensiske PLO har avisen ført en omtumlet økonomisk tilværelse – en eksistentiel nødvendighed, da ingen arabisk avis klarer sig uden sponsor.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

As-Safir er ifølge Lasse Ellegaard på skift blevet finansieret af Libyens Muammar Gaddafi, Iraks Saddam Hussein, Syriens Hafez al-Assad og de senere år holdt flydende af Hizbollah (og dermed af Iran).

Okay, jeg ville heller ikke abonnere på den avis.