Læsetid: 2 min.

Mellemøsten: Vigtig arabisk avis lukningstruet

As-Safir, ’stemmen for de stumme’, der satte dagsordenen for den panarabiske venstrefløj, bukker under om et øjeblik Af Lasse Ellegaard
9. april 2016

Sidste nyhed fra Libanon var trist: Avisen As-Safir, et tårn i panarabisk presse, meddelte, at den lukker. Denne uge skrev chefredaktøren, Talal Salman, dog, at avisen udkommer i endnu en måned, men at udsigten til overlevelse er dyster. Årsagerne er de sædvanlige: et faldende oplag på grund af sociale medier og internettet, men også de specifikt arabiske: den politiske og økonomiske krise som følge af borgerkrigen i Syrien og det deraf følgende kaos i den arabiske verden.

Når der er grund til at hæfte sig ved As-Safirs vanskæbne, er det både, fordi dens krise spejler det sammenbrud i politisk og intellektuel debat, der indtil de arabiske revolter i 2011 gjorde Libanon unik i regionen. As-Safir – navnet betyder ’udsending’ i betydningen ambassadør – er (var) et af få alternativer til den saudiarabiske dominans af arabiske medier, og med dens motto – »stemmen for de stumme« – et forum for dissens. Stiftet i 1974 med finansiel støtte fra det palæstinensiske PLO har avisen ført en omtumlet økonomisk tilværelse – en eksistentiel nødvendighed, da ingen arabisk avis klarer sig uden sponsor.

På skift finansieret af Libyens Muammar Gaddafi, Iraks Saddam Hussein, Syriens Hafez al-Assad og de senere år holdt flydende af Hizbollah (og dermed af Iran), har avisen forsøgt at fastholde en linje med respekt for menneskerettigheder og talerør for demokrati og ytringsfrihed. Men avisen har selvsagt ikke været upåvirket af det pres, Libanons ellers relativt frie medier generelt er underlagt med den syriske borgerkrig – og som i As-Safir medførte en hældning til al-Assad-regimet, hvilket er en væsentlig grund til tabet af læsere.

Saudi-medier trækker sig

»Historisk var avisens mission at spejle den opposition til Libanons politiske højrefløj, der sad på magten i årene under og efter borgerkrigen,« siger forfatteren Iman Humaydan, der gennem årene jævnligt har skrevet til avisen kultursider.

»As-Safir repræsenterede et folkeligt svar til de mest magtfulde, og dengang var den meget vigtig. Lukker den, forsvinder en vigtig del af vores historie, eller om du vil vores intellektuelle arv. Men eftersom vi i dag ikke har nogen politisk debat i det offentlige rum – der er end ikke et folkevalgt parlament – har As-Safir selvfølgelig mistet betydning. Dens skæbne viser meget godt, hvad vi går igennem.«

Den libanesiske regering – reelt et forretningsministerium – har med brutaliseringen af den syriske borgerkrig haft vanskeligt ved at balancere i det parlamentariske tomrum, der lammer landet, men har militært og politisk tyngdepunkt i Hizbollah, den shiitiske milits, der kæmper på Bashar al-Assads side i Syrien. Det førte i marts til, at Saudi-Arabien, droppede tilskuddet til Libanons hær og sikkerhedstjeneste på fire milliarder dollars, ligesom saudierne lukkede tv-stationen al Arabiyas Beirut-redaktion og sendte 350 på gaden. Den saudiske indflydelse i Libanon synes således på retur, men alternativet er mindt lige så skræmmende. Også i det lys er As-Safirs vanskæbne illustrativ.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

As-Safir er ifølge Lasse Ellegaard på skift blevet finansieret af Libyens Muammar Gaddafi, Iraks Saddam Hussein, Syriens Hafez al-Assad og de senere år holdt flydende af Hizbollah (og dermed af Iran).

Okay, jeg ville heller ikke abonnere på den avis.