Nyhed
Læsetid: 2 min.

Mexicos myndigheder undskylder brug af tortur

Mexicos indenrigsministerium erkender, at enkelte elementer i politi og militær fortsat anvender tortur. Men nu skal det være slut, lover myndighederne
Udland
23. april 2016

En knap fire minutter lang video optaget på mobiltelefon, der viser mexicansk politi og militær anvende tortur, har den seneste uge bragt sindene i kog i Mexico.

På videoen ses en ung kvinde, der med et geværløb trykket ind mod hovedbunden, bliver sparket og revet i håret, inden hun får en plasticpose trukket ned over ansigtet: »Hvem er denne skide Maria,« spørger en kvindelig politibetjent og truer med at kvæle kvinden, hvis ikke hun taler.

Efter at videoen i slutningen af sidste uge blev delt på de sociale medier og endte som tophistorie i flere mexicanske medier, har de mexicanske myndigheder gentagne gange måttet undskylde over for den mexicanske offentlighed.

Lørdag måtte landets forsvarsminister og leder af de væbnede styrker i Mexico, general Salvador Cienfuegos Zepeda, stille op til interview med en undskyldning og garanti om, at tortur på ingen måder kan accepteres. Han lovede derfor at »tage alle nødvendige midler i brug for at undgå gentagelser«.

I mandags var det så henholdsvis den mexicanske regerings ansvarlige for menneskerettigheder, Roberto Campa Cifrián, der er ansat under det mexicanske indenrigsministerium, og Mexicos nationale sikkerhedschef, Renato Sales, der foran 26.000 sikkerhedsstyrker på politiakademiet i delstaten San Luis Potosí, undskyldte på de væbnede styrkers vegne. Det skriver det mexicanske dagblad La Jornada.

»Det er på høje tid at sige endegyldigt stop over for denne praksis – til helt at gøre op med tortur. For selv om der har været forbedringer, er vi nødt til at anerkende, at det åbenlyst ikke er lykkedes helt at eliminere denne uskik,« sagde Cifrián mandag i San Luis Potosí.

Pres virker

Episoden har igen bragt overtrædelser af menneskerettighederne højt på dagsordenen i Mexico, der i løbet af de seneste år har oplevet stadigt større problemer med manglende sikkerhed, mens flere afsløringer af de mexicanske myndigheders magtmisbrug har øget mistilliden til især den nuværende regering ledet af præsident Enrique Peña Nieto.

Ikke mindst sagen om de 43 studerende, der på den lokale borgmesters bestilling sidste år blev kidnappet og likvideret i Iguala i delstaten Guerrero, har vakt international opsigt og lagt pres på de statslige institutioner, der varetager og overvåger brud på menneskerettighederne i Mexico. Og det er både nødvendigt og har en positiv effekt, mener Roberto Campa Cifrián.

»Den erkendelse, vi må nå til i dag, er ikke kun baseret på de internationale organisationers anbefalinger til Mexico, men er også et resultat af det arbejde, vores nationale institutioner som Den Nationale Kommission for Menneskerettigheder eller Kommissionen for Ofre udfører.«

De to militær- og tre politiansatte, der på videoen med den unge kvinde udfører tortur, er identificeret og afventer nu en retssag.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her