Baggrund
Læsetid: 5 min.

’Jeg nåede ikke at fatte, hvad der skete, før han slog ...’

Det tog tre år for Gao Jiaojiao at blive skilt fra sin voldelige mand. Ligesom hver fjerde gifte kvinde i Kina måtte hun leve med de tæsk, hun fik
Udland
12. april 2016

De mødte hinanden i hans hjemby i Hunan-provinsen. Hun var midt i tyverne. Ny i byen. Eftertragtet. Han var god ved hende. En stærk mand, der viste hende, at hun var den, han ville have. Gao Jiaojiao var hans prinsesse. De blev gift i 2011, og han arbejdede hårdt for at tjene penge til et godt liv for deres lille familie.

Men tre måneder efter hun havde født deres søn, ændrede alt sig. Han kom hjem med et ansigt som forstenet, slæbende på en lang arbejdsdags strabadser og lod sin vrede få afløb på hendes krop.

»Han kommanderede mig til at lægge barnet i vuggen. Jeg nåede ikke at fatte, hvad der skete, før han slog mig så kraftigt, at jeg væltede ned på sengen,« fortæller Gao Jiaojiao, der er 31 år i dag.

Mens hun forsøgte at berolige sit grædende spædbarn, besluttede hun, at hun ikke ville se ham vokse op i sådan en familie. Hun ville væk.

Næste dag fik hun naboerne til at se efter barnet, mens hun og hendes mand tog til kontoret for civile anliggender for at søge om skilsmisse.

Hun havde besluttet sig. Havde modet og viljestyrken til at sige fra.

Først da hun stod foran kontorfunktionæren, opdagede hun, at det var lettere sagt end gjort at forlade en voldelig mand, der ikke ville give slip på sin kontrol over hende.

I funktionærens øjne var de bare et par, der var kommet op at skændes. De skulle gå hjem og tale sammen. Arbejde på at rumme hinandens fejl. For med et barn på under to år kunne de ikke blive skilt, fik de at vide. Da hendes mand mærkede, at andre tog hans parti, vendte han rundt og gik sin vej.

Jiaojiao vidste godt, at der ikke var noget i kinesisk lovgivning, der kunne forhindre en skilsmisse i deres situation, men så længe hendes mand ikke ville skrive under, var hun nødt til at gå rettens vej.

Gyldne løfter

Jiaojiaos mand var overbevist om, at hun ikke ville have modet til at gå fra ham, eftersom hun stod med et lille spædbarn på armen og var langt væk fra sine forældre.

Han tog fejl. Jiaojiao opsøgte en skilsmisseadvokat og indledte en tre år lang kamp for at få den fulde forældremyndighed over deres barn og økonomisk kompensation.

I retten angrede han foran dommeren — forklarede, at han aldrig havde begået noget kriminelt før, at deres barn stadig var lille, at han ville give hende alt. Han ville bare ikke skilles.

Advokaten trak Jiaojiao til side. De måtte skifte taktik. Uden bevis for, at han havde været voldelig, ville hun stå dårligt i en skilsmissesag. I stedet hjalp advokaten hende med at forfatte en kontrakt.

Læs også: Over hver fjerde gifte kvinde i Kina lever i et voldeligt forhold

I retten skrev han under på, at hvis han var voldelig igen, ikke betalte penge til husførelsen, var hende utro eller gjorde andet, der kunne ødelægge familien, ville han ikke kunne modsætte sig skilsmisse. Hun ville få den fulde forældremyndighed, størstedelen af deres fælleseje, og derudover skulle han betale 5.000 RMB om måneden i børnepenge.

Han sagde, at han ville gøre alt for at undgå skilsmisse. Han ville ændre sig og aldrig lægge hånd på hende igen. Jiaojiao troede ham. Det måtte være, fordi han oprigtigt elskede hende og barnet, når han turde skrive under. Han ville jo miste alt, hvis han gjorde det igen, tænkte hun. »Jeg blev meget rørt og begyndte at tro på vores ægteskab igen.«

Med den genvundne tillid besøgte de hendes familie i Liaoning-provinsen for at fejre det kinesiske nytår. Han undskyldte over for hendes forældre og lovede aldrig at slå igen.

Et spørgsmål om beviser

Kort efter nytår samlede de alle deres sparepenge og købte en lejlighed i Hunan-provinsen. Endelig havde de et hjem, de kunne kalde deres. Et rummeligt hjem, fuldt af håb, husker Jiaojiao.

Men inden lejligheden var istandsat, og de kunne flytte ind, kammede hans vrede imidlertid endnu en gang over. Det var noget med nogle penge til låsesmeden, husker Jiaojiao. Hun havde ikke flere penge på sig og opsøgte ham på arbejdet.

Da hun var på vej til at sætte sig tilbage i bilen, fik hun en lussing og så et slag med knyttet næve. Da hun forsøgte at søge ly i bilen, smækkede han bildøren i hovedet på hende. Med bilnøglen forsøgte hun at gennembore hans hoved. Hun ønskede at slå ham ihjel. Han tiggede hende om at stoppe, mens blodet piblede fra den flænge, hun havde lavet med nøglen, og endelig fik hun låst døren.

Politiet kom. Tog dem med på stationen. Dagen efter kom hendes advokat for at indsamle beviser til en retssag. Og denne gang havde hun tilstrækkelig dokumentation, og retten godkendte skilsmissen med det samme.

Jiaojiao fik den fulde forældremyndighed over deres søn og flyttede hjem til byen Fuxin i Liaoning-provinsen. Dermed sluttede mere end tre års kamp for at komme ud af et voldeligt forhold.

I dag arbejder hun som lærer i en mellemstor by i det nordvestlige Liaoning. Det er stabilt og rart, og vigtigst af alt har hun selv styringen over sit liv og er fri for frygt og trusler.

»Hvis jeg ikke havde gjort modstand, men bare tilladt ham at tyrannisere mig, så er jeg sikker på, at han gradvist ville have respekteret mig endnu mindre, at han ville slå endnu hårdere, at han ville få min søn og mig til at leve i en undertrykkende familie uden retfærdighed.«

Når Jiaojiao i dag tænker tilbage på tiden med sin eksmand, føles det, som om det altid regnede udenfor. At lejligheden altid lå henlagt i mørke. Det var frygten, der styrede hendes liv. Frygten for om han var i dårligt humør, frygten for om han ville slå. Frygten for at det aldrig ville stoppe.

For at hjælpe andre kvinder deler hun i dag sine erfaringer på søgemaskinen Baidus debatsider. Hun er et forbillede for andre, der overvejer at gå fra deres voldelige partnere.

Om skilsmissen har været det bedste for hendes mand, vil hun ikke tænke på. Hun ønsker bare at glemme det hele, lade det være en drøm, der fordufter som en røgsky.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her