Læsetid: 2 min.

Nordamerika: USA slår til mod skattely efter Panama-læk

Obama-regeringen vil nu kræve bankoplysninger og navne på egentlige ejere af skuffeselskaber i seks amerikanske delstater, der virker som skattely
Obama-regeringen tog i denne uge et stort skridt i bekæmpelsen af skatteunddragelse og lyssky aktiviteter i amerikanske skattely.

Olivier Douliery

9. april 2016

Kort efter afsløringen af Panama-dokumenterne tog Obama-regeringen i denne uge et syvmileskridt i bekæmpelsen af skatteunddragelse og lyssky aktiviteter i amerikanske skattely.

Finans- og økonomiministeriet bebudede, at de eksisterende regler for amerikanske bankers pligt til at identificere kontoindehavere og investorer vil blive strammet til i fremtiden at omfatte skuffeselskaber i en håndfuld delstater, der specialiserer sig i at tilbyde indenlandske og udenlandske investorer anonymitet.

De eksisterende regler pålægger pengeinstitutter at oplyse kundernes identitet, men bankerne har udnyttet et smuthul – skuffeselskaber med anonyme ejere – til at omgå reglen, der trådte i kraft i 2010. Stramningen er rettet mod delstaterne Nevada og Wyoming, hvor det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca ifølge de lækkede dokumenter har kontorer samt Delaware, New York, South Dakota og Montana. Disse delstaters lovgivning tillader dannelsen af selskaber, der kan benyttes til at investere formuer i banker og investeringsfonde uden at oplyse bagmændenes navne.

Gennem flere år har amerikanske medier og ngo-grupper dokumenteret, at disse skattely ud over at tjene legitime formål virker som skalkeskjul for hvidvaskning af ulovlige indtægter, skattesnyd og kriminel leaktiviteter. Det er endda kommet frem, at penge hidrørende fra lande pålagt amerikanske sanktioner har fundet vej til amerikanske skattely.

Regeringens tiltag kommer et længe debatteret lovforslag fra USA’s kongres med det samme sigte i forkøbet.

Værre i Europa

Parallelt hermed slog Obama-regeringen også i denne uge ned på en udbredt praksis i store amerikanske erhvervsvirksomheder, der gennem fusioner med udenlandske selskaber flytter deres adresse til lande med lavere beskatning, altimens de bevarer produktions- og servicevirksomhed i USA. I sin essens medfører stramningen, at det fra et skattesynspunkt bliver mindre udbytterigt for amerikanske og udenlandske selskaber at indgå fusioner, hvis primære sigte er at sænke skattebyrden. I USA ligger selskabsskatten på 35 pct.

Den relativt høje selskabsskat er medvirkende til, at mange USA-selskaber ikke hjemfører indtjening fra udenlandsk virksomhed. Begge politiske partier agiterer for at repatriere meget store beløb parkeret i udlandet. Debatten går på på hvilke betingelser. Den franske økonom Gabriel Zucman vurderer i en ny bog, at skatteunddragelse i USA er mindre omfangsrig end i Europa. Ifølge hans beregninger skulle 4 pct. af USA’s rigdom være henlagt i skattely, mens det for Europa er 10 pct.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer