Nyhed
Læsetid: 4 min.

Ny vaccineskandale vækker mistillid blandt kinesiske forældre

Landsdækkende problemer med salg af for gamle og forkert opbevarede vacciner skaber igen bekymring for sikkerheden i det kinesiske sundhedssystem. På et hospital i Beijing frygter forældre for, hvordan de kan sikre deres børn
Udland
4. april 2016

En ny kinesisk vaccineskandale er blevet afsløret i Kina. I forrige uge kom det frem, at 24 kinesiske provinser er involveret i en sag om salg af for gamle og forkert opbevarede vacciner.

De problemramte vacciner inkluderer fåresyge, rabies og leverbetændelse. Det er vaccinationer, som ikke er en del af statens vaccinationsprogram, og som forældrene derfor selv skal betale for.

De kinesiske myndigheder har kendt til sagen siden april sidste år, men ventede knap et år med at inddrage offentligheden. På nettet eskalerede kritikken, efter det kom frem, at en dreng fra Shandong-provinsen i det østlige Kina er død efter at være blevet vaccineret.

Dagbladet Information har besøgt Kina-Japan-Venskabshospitalet i Beijing for at høre kinesiske forældres reaktion på skandalen.

Bekymrede forældre

Det vækker alvorlig bekymring blandt kinesiske forældre, at de ikke kan stole på, at vaccinerne beskytter deres børn.

Susanna Wang fra regionen Indre Mongoliet er på Kina-Japan-Venskabshospitalet i Beijing for behandling af sin seksårige datters brandsår.

»Det er først i dag, jeg hører om problemerne med vaccination i Kina. De fleste af os stoler på, at staten sørger for, at vaccinerne er i orden.«

I Kina er de fleste vacciner under statens vaccinationsprogram. Kina har i mange år prioriteret at sætte ind over for spredningen af børnesygdomme og tilbyder derfor en del vacciner gratis.

»Det er forfærdeligt, at der er problemer med vaccinerne. Som forældre har vi jo ikke mulighed for at tjekke, at vaccinen er i orden. Vi er nødt til at stole på, at det børnene får, faktisk virker og ikke skader dem,« siger Susanna Wang.

»Forældrene har været i god tro og haft tillid til, at deres barn var vaccineret. Det er frygteligt, at børn er blevet syge, fordi vaccinen ikke virkede.«

»Min datter har allerede fået sine vacciner, men når jeg hører sådan noget som det her, bliver jeg bekymret for, om jeg kan stole på, at hun er dækket.«

Bekymringerne slutter ikke, når børnene bliver voksne, fortæller hr. Yan på 53 år. Hans datter venter hans første barnebarn, og han er allerede begyndt at tænke på, hvordan familien kan garantere barnets sundhed:

»Mælkepulver kan vi importere fra udlandet, men vi kan jo ikke rejse, hver gang barnet skal vaccineres«, siger han.

Problemerne med falske vacciner og andre produkter skyldes ifølge hr. Yan, at der ikke gribes hårdt nok ind over for dem i den kinesiske administration, der burde føre kontrol:

»Det er tydeligt, at de bare tørrer ansvaret af på nogle få bagmænd«, siger han:

»De skal nok sørge for, at alle kadrernes børn får ordentlige vacciner. Problemet er, at Partiet dybest set er lige glade med almindelige mennesker.«

Det er kritik som denne, Kinas premierminister Li Keqiang forsøger at dæmme op for i en en officiel udtalelse sent tirsdag aften. Her opfordrede han til en tilbundsgående undersøgelse:

»Sagen med vaccinesikkerheden har skabt dyb bekymring i den kinesiske befolkning og blotlagt adskillige huller i administrationen,« står der på statsadministrationens hjemmeside.

Ubehagelige minder

Ikke alle er bekymrede. En far midt i 30’erne med sin toårige dreng i klapvognen er også på Kina-Japan Venskabshospitalet i Beijing til et rutinemæssigt sundhedstjek. Han stoler generelt på den information, han får på hospitalet og ser ingen grund til alarm:

»Vi har hørt om sagen, men der er ingen i vores omgangskreds, der er berørt. Vi stoler på statens vaccinationsprogram. De vacciner, der er problemer med, er dem, man selv skal betale form« siger faderen med det engelske navn Adam.

Problemerne med vacciner solgt i Kina vækker ubehagelige minder om en tidligere vaccineskandale. I 2010 dokumenterede den undersøgende journalist Wang Keqin, at sjusket omgang med vacciner og manglende nedkøling havde fået dødelig udgang for fire børn samt forårsaget alvorlige sygdomme for mindst 74 andre i Shanxi-provinsen.

For at berolige forældre i Beijing har de lokale sundhedsklinikker, der administrerer det lokale vaccinationsprogram, udsendt beskeder via bl.a. de sociale medier. Her skriver de, at forældrene roligt kan stole på den vaccine, der bliver givet.

Fra sundhedsklinikken i området omkring Dongsi i centrum af Beijing lyder:

»Vores vacciner bliver alle sendt samlet direkte til klinikken fra Beijings Center for Vaccination, Forebyggelse og Kontrol. Hele vejen igennem bliver temperaturen noteret, og der bliver ført logbog over tilsyn og kontrol«.

Svindel for millioner

På nettet cirkulerer en liste over hospitaler og klinikker i Beijing, der angiveligt skulle have brugt vaccinen. Listens oprindelse er ukendt og berører torsdag kun steder i det østlige Beijing. Det endelige omfang af dårlige vacciner i hovedstaden kendes ikke.

Mens myndighederne kæmper for at redde det tilliden til det kinesiske sundhedssystem, diskuteres sagen ivrigt på nettet.

En kinesisk debattør med brugernavnet Laogong Tongxue skriver på sin WeChat-konto:

»Kinesiske børn er verdens stærkeste børn«. Kommentaren indeholder en god portion galgenhumor, der indrammer sagens tragedie:

»Fra de er små drikker kinesiske børn giftigt mælkepulver, de vokser op midt i smoggen, spiser affaldsolie, får giftige vacciner, er hele tiden under risiko for at blive bortført, og så skal de være gode i skolen, arbejde for fædrelandet.«

Ifølge kinesiske medier har politiets efterforskere afdækket en kriminel gruppe af vaccinesælgere, som har opereret siden 2011. Gruppen skulle efter sigende bestå af mere end 100 personer, der har solgt både for gamle og forkert opbevarede vacciner landet over.

Salget af ulovlige vacciner beløber sig til omkring 585 millioner kroner.

De to største bagmænd har opkøbt vacciner fra både lovlige og ulovlige forhandlere og solgt dem videre til både uautoriserede agenter og lokale vaccinationssteder, skriver det kinesiske nyhedsbureau. De skulle efter sigende være mor og datter.

Onsdag i sidste uge blev 37 personer anholdt i det østlige Kina, skriver Xinhua.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her