Nyhed
Læsetid: 2 min.

Nye drab på bangladeshiske aktivister

To homoaktivister blev i denne uge dræbt i Dhaka. Alene i 2016 er ni personer blevet slået ihjel for deres liberale holdninger til religion og seksualitet
Udland
30. april 2016

To homoaktivister blev mandag dræbt i det ene offers lejlighed i den bangladeshiske hovedstad Dhaka, hakket ihjel med machetter.

De to dræbte var aktive fortalere for homorettigheder. Den ene dræbte, Xulhaz Mannan, var redaktør for det bangladeshiske homomagasin Roopbaan, hvor vennen Tanay Mojumdar også arbejdede.

Forklædt som bude lykkedes det drabsmændene at trænge frem til Mannans lejlighed under påskud af at skulle levere en pakke, skriver The New York Times.

De dræbte var begge blandt initiativtagerne til den årlige ’Regnbue Samling’, der siden 2014 har været afholdt i Dhaka i april. I år blev arrangementet aflyst på grund af politiets sikkerhedsforanstaltninger, skriver BBC.

Den lokale militante islamiske gruppe Ansar al-Islam, der har forbindelse til al-Qaeda, har taget ansvaret for drabene. Gruppen begrunder drabene med ofrenes seksualitet og aktivisme:

»De var frontpersoner som udlevere af og fortalere for homoseksualitet i Bangladesh,« skriver gruppen ifølge the Diplomat.

Homoseksualitet er strafbart i Bangladesh. Det sydasiatiske land er officielt sekulært, men hovedparten af befolkningen er muslimer.

Seneste i en lang række drab

De to mænd deler skæbne med engelskprofessoren Rezaul Karim Siddique ved Rajshahi University i det nordlige Bangladesh og jurastuderende Nazimuddin Samad i hovedstaden Dhaka, der blev dræbt tidligere i april, skriver The New York Times.

Den 28-årige Samad havde tiltrukket sig opmærksomhed med sine sekulære ytringer på nettet. Derimod er det endnu uvist, hvorfor professor Siddique blev dræbt lørdag, men inden for de seneste år er tre andre professorer på universitetet blevet dræbt, skriver BBC.

Bangladesh har været plaget af en række drab på liberale forfattere, bloggere, professorer samt medlemmer af religiøse minoriteter. Alene i 2016 er ni personer blevet slået ihjel for deres liberale holdninger til religion og seksualitet, skriver Human Rights Watch.

I 2013 offentliggjorde islamiske grupper en dødsliste med navne på ’ateistiske bloggere’, skriver BBC. Listen blev oprindeligt sendt til den bangladeshiske regering med det mål at få bloggerne anholdt for blasfemi.

Kritik af myndighederne

Som reaktion på de seneste drab opfordrer flere menneskerettighedsorganisationer de bangladeshiske myndigheder til at forbedre beskyttelsen af aktivister. Amnesty International skriver på sin hjemmeside:

»Det er chokerende, at ingen er blevet stillet til ansvar for disse forfærdelige angreb, og at stort set ingen beskyttelse er blevet givet til truede medlemmer af civilsamfundet,« siger Champa Patel, direktør for Amnesty Internationals kontor i Sydasien på organisationens hjemmeside. »De bangladeshiske myndigheder har det juridiske ansvar for at beskytte og respektere retten til liv.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her