Nyhed
Læsetid: 2 min.

Nyvalg i Spanien

Efter måneders forsøg på at danne en koalitionsregering i Spanien udløber fristen ved midnat på mandag. Forfatningen foreskriver nu et omvalg sidst i juni
Udland
30. april 2016

Spanien er stadig på politisk standby. For første gang siden Franco-styrets afvikling i 1970’erne gav parlamentsvalget i december ikke udslag i et de facto topartisystem med en klar vinder og en stabil regering, men derimod i et firpartisystem, som fordrer en koalitionsregering med to eller flere partier.

Således ender det også for første gang i det moderne spanske demokratis historie med et nyvalg, som Kong Felipe VI udskriver på tirsdag. Det sker efter en række forgæves forhandlingsrunder mellem partierne.

Den konservative Mariano Rajoys regering, som fortsat er fungerende, mistede sit absolutte flertal ved decembervalget, men Partido Popular (PP) er stadig det største parti.

Derfor skulle Rajoy formelt have det første forhandlingsmandat, men socialistpartiet PSOE havde på forhånd afvist en bred regeringsalliance med PP – et kompromis mellem de traditionelle magtpartier, som man under eurokrisen har set i blandt andet Tyskland og Italien.

Det ville udelukke de to nye kræfter i spansk politik, centrumpartiet Ciudadanos og venstrefløjspartiet Podemos.

Da PSOE’s leder, Pedro Sánchez, fik chancen, satsede han udelukkende på en regeringspagt med netop de to nye partier. Men den koalition afviste Podemos. Sánchez udelukkede på den ene side et samarbejde med centrumhøjrepartierne, PP og Ciudadanos, og forsøgte heller ikke at danne en ren venstrefløjsregering, der ville bestå af PSOE, Podemos, Izquierda Unida (IU) samt mandater fra de baskiske og catalanske nationalistpartier.

Derfor strandede forhandlingerne på gensidige vetoer, hvilket kan gentage sig efter nyvalget søndag den 26. juni, hvor der forventes en lavere valgdeltagelse.

Pres på PSOE

Siden valget er stadig større dele af PP blevet opslugt af korruptionsskandaler. Det er navnlig regeringspartiets eksponenter i Madrid, der er impliceret i sager om returkommissioner. Men også i mange lokale virkeligheder uden for hovedstaden er PP under retsligt pres.

I Valencia blev hele partiets lokale top arresteret kort efter valget. Ifølge de seneste meningsmålinger har skandalerne dog ikke ændret markant på opbakningen til det postfrankistiske parti, som har omkring syv millioner trofaste kernevælgere.

Opinionsinstitutterne spår en mindre vælgerbelønning til Ciudadanos for den mest åbne indstilling under regeringsforhandlingerne.

Magtbalancen på venstrefløjen kan derimod ændre sig. Her afhænger meget af, hvilke valgforbund Podemos vælger at indgå.

Ved decembervalget stillede det nye parti, der opstod i kølvandet på Los Indignados-bevægelsens store demonstrationer mod den europæiske krisepolitik i 2011, i flere regioner op i forbund med lokale lister, hvilket gav en del stemmer.

På den anden side mistede venstrefløjen samlet set en masse stemmer, fordi Podemos og IU ikke stillede op sammen.

Det er der nu ved at skabes basis for. I december fik IU en million stemmer, hvilket resulterede i blot to mandater.

Det spanske valgsystem medfører, at IU’s stemmer lagt sammen med Podemos’ ville give mange flere mandater, hvilket kunne gøre en venstrefløjsalliance større end PSOE.

Socialisterne må sandsynligvis bøde for Sánchez’ mislykkede forsøg på at danne regering. Den 44-årige socialistleders position internt i partiet er blevet svækket under forhandlingerne, hvor han har været genstand for hård kritik fra en række lokalformand og politiske koryfæer som tidligere premierminister Felipe González.

Hvis valget skaber bevægelse i situationen, vil en ny regering tidligst kunne indsættes sidst på sommeren efter mange måneders politisk lammelse.

Diskussionerne om Cataloniens selvstyre og centralmagtens forhold til en række lokale institutioner er sat i bero, indtil landet får en fuldt funktionsdygtig regering.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her