Interview
Læsetid: 4 min.

Piratpartiet: Målet er ikke magt, men at skabe forandringer

Island er i parlamentarisk kaos, efter landets statsminister i går trak sig. Selv om Piratpartiet ifølge meningsmålinger står til at blive det klart største parti, ønsker de ikke nødvendigvis valg nu. Det er mere demokratisk, hvis koalitionsregeringen fortsætter, indtil et valg kan afholdes om et år, siger formand for partiets hovedbestyrelse, Erna Ýr Öldudóttir
Islands statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson trak sig i går som følge af lækagerne af Panama-dokumenterne. ’Jeg er overrasket over, at han først træder tilbage nu,’ siger Piratpartiets Erna Ýr Öldudóttir.

Islands statsminister Sigmundur Davíd Gunnlaugsson trak sig i går som følge af lækagerne af Panama-dokumenterne. ’Jeg er overrasket over, at han først træder tilbage nu,’ siger Piratpartiets Erna Ýr Öldudóttir.

Brynjar Gunnarsson/AP

Udland
6. april 2016

Efter store folkelige protester valgte den islandske statsminister, Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, i går eftermiddag at træde tilbage. Han tilbød også at opløse regeringen, men det har præsidenten indtil videre afvist.

(Opdatering: Islands statsminister har sent tirsdag aften oplyst at han ikke træder tilbage)

Ifølge Erna Ýr Öldudóttir, der er formand for Piratpartiets hovedbestyrelse, som styrer partiorganisationen, var det helt logisk, at statsministeren trådte tilbage som følge af skandalen om de såkaldte #PanamaPapers.

»Han skulle være trådt tilbage med det samme. Jeg er overrasket over, at det først skete nu,« siger hun og understreger hurtigt, at partiet har en flad struktur, og at hun derfor udtaler sig på egne vegne i situationen, der har udviklet sig dramatisk i løbet af meget kort tid.

Hun har selv deltaget aktivt i de massive protester, der har presset statsministeren til at træde tilbage, efter det kom frem, at han i 2007 sammen med sin kone købte et firma på De Britiske Jomfruøer gennem det panamanske advokatfirma Mossack Fonseca.

Hensigten var at investere penge, som hans kone havde tjent i et familieforetagende. I 2009 solgte Sigmundur Davíd Gunnlaugsson sin andel af parrets firma til sin kone for én dollar – dagen inden en ny lov ville have tvunget ham til som medlem af det islandske parlament at offentliggøre sit medejerskab af firmaet. I stedet fik offentligheden intet at vide.

Ønsker forfatningsændringer

»Han har løjet for os‚« siger Erna Ýr Öldudóttir.

»Det var korrupt, fordi han forhandlede på vegne af Island med de kollapsede banker og dermed var på begge sider af bordet, uden at nogen vidste det. Det er meget uærligt, for man kan ikke forhandle med sig selv. Det er helt ufatteligt, at det sker i et vestligt samfund«.

22.000 mennesker demonstrerede mandag foran det islandske parlament Althingi – flere end der var til de ellers store demonstrationer efter den internationale finanskrise ramte Island særligt hårdt i 2007.

»Det var en af de største demonstrationer i historien. 22.000 er syv procent af befolkningen på Island. Hvis du finder en demonstration et andet sted i verden, hvor syv procent af befolkningen dukker op, så vil jeg være imponeret,« siger Erna Ýr Öldudóttir.

Piratpartiet står ifølge en meningsmåling til at blive klart største parti, hvis der skulle blive udskrevet valg nu. I en måling fra Gallup, som det islandske stats-tv RUV offentliggjorde 31. marts, står partiet til 31,6 procent af stemmerne.

De andre større partier er Uafhængighedspartiet, der står til 23,2 procent, Fremskridtspartiet til 12,1 procent, de rød-grønne til 11 procent, mens Socialdemokraterne står til 9,5 procent. Højest på Piratpartiets dagsorden for et eventuelt kommende valg er ændringer i forfatningen, en folkeafstemning om hvorvidt man skal fortsætte med at have optagelsesforhandlinger med EU eller ej, samt selvfølgelig partiets mærkesag på spørgsmålet om øgede internetfriheder. Der er næsten 3000 registrerede medlemmer af partiet.

– Hvad er jeres forklaring på, at I ligger så højt i meningsmålingerne?

»Det er først og fremmest at folk er utilfredse med de gamle partier. De vender sig mod os, fordi de vil have noget nyt og ikke stoler på de gamle politikere længere. Vi har bragt nye perspektiver på tingene, og vi vil have en nødvendig demokratisk forbedring til at ske. Vi vil have mere ærlighed og gennemsigtighed. Borgerne skal have indsigt i, hvad regeringen foretager sig, og der skal bedre demokratiske strukturer til«

Klar til valg

– Går I efter statsministerposten, eller hvad kan det her potentielt blive til?

»Vi går ikke efter nogen poster. Det er ikke noget mål for os at få magt. Målet er at skabe forandringer og ikke nødvendigvis at være i kontrol. Det handler om at have en positiv indflydelse, og vi tænker ikke på ministerposter i øjeblikket,« siger Erna Ýr Öldudóttir, der på trods af at partiet fører så stort i meningsmålingerne, umiddelbart ikke er positivt stemt over for et hurtigt valg.

»Vi er klar til et valg, men det er meget kort tid til at have den nødvendige demokratiske proces. Min personlige holdning er, at hvis der kommer et valg, så er det bedst at have lidt mere tid. 45 dage er mindre end en tredjedel af, hvad der normalt bliver givet til at forberede et valg,« siger hun.

Ligesom resten af den islandske befolkning afventer partiet foreløbig situationen og ser om koalitionsregeringen formår at holde på magten.

»Regeringen har tabt befolkningens tillid, men måske vil befolkningen give regeringen en chance til, nu hvor statsministeren er trådt tilbage. Men spørgsmålet er, om de stadig har den nødvendige tillid. Hvis ikke, så er det nok bedst med et valg. Men det er ikke nødvendigvis det mest demokratiske, fordi nye partier ikke har tid til at forberede sig til at stille op. Det er ikke nødvendigvis det bedste for demokratiet.

– Men I fører jo stort i meningsmålingerne. Normalt ville et parti da sige: Det her er et perfekt tidspunkt for et valg?

»Vi er et parti, der vil støtte demokrati. Og derfor må vi også støtte, at tingene sker på den mest demokratiske måde i stedet for at fokusere på at få magt,« siger Erna Ýr Öldudóttir.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nå! Og når de nu får chancen, ønsker de den ikke....ligesom dansk folkeparti.

Det tror jeg heldigvis ikke du skal regne med Torben. Piratpartiet er en anden måde at føre politik end det vi er vant til her i Danmark.

Alan Strandbygaard

Torben Skov:

Jeg synes det er et godt tegn.

Der er et gammelt kinesisk ordsprog der lyder:

"Den bedste lærer, er den der gør sig selv overflødig."

På samme måde kan du måle om du har fat i en ægte socialist. Hvis han stemmer rødt for at få mere til sig selv, så er han ikke socialist, men en egoist.

Når Piratpartiet siger nej tak til et valg nu, så er det givetvis fordi de hellere vil have en ægte forandring, der er forankret i folkedybet, moralen og kulturen.

Jeg tager hatten af for mennesker, der ikke giver en døjt for magten i sig selv, men holder blikket fast på målet.

Magt giver jo ikke reel forandring. Magt giver... ja, magt.

Når vreden har fortaget sig og chancen for at "fjerne magten" er forpasset, kan man sidde tilbage og føle sig ååh så god. Hattedamepolitik!

Det er godt at du tydeligvis har sat dig ind i tingene.... Ironi kan forekomme i ovenstående indlæg