Læsetid: 5 min.

Place de la Republique er besat på tredje uge

Protester i Paris mod en ny fransk arbejdsmarkedslov er blevet til en folkebevægelse, der på tredje uge besætter Place de la Republique, og som er dybt poetisk, men trues af voldelige elementer og højrefløjens protester
Den centrale parisiske plads Place de la Republique er blevet arena for mange natlige demonstrationer mod den franske regerings lovforslag om nye regler for arbejdsmarkedet.

Thibault Camus

21. april 2016

»Vi er her bare for at forsøge at finde hoved og hale på det hele. Faktisk aner vi ikke, om den nye lov er god eller ej.«

Suzanne på 23 er troppet op på Place de la Republique i Paris med to veninder, og det er den franske regerings lovforslag om nye regler for arbejdsmarkedet, El Khomri-loven, opkaldt efter arbejdsminister Myriam El Khomri, de tre veninder prøver at tage stilling til.

Det franske arbejdsmarked kendetegnes ved meget rigide arbejdskontrakter, der i høj grad beskytter de ansatte.

Det er næsten umuligt at fyre en person ansat på en CDI-kontrakt på ubestemt tid. Til gengæld er man ekstremt udsat, hvis man kun har en tidsbegrænset kontrakt. F.eks. kan man hverken opnå banklån eller kontrakt på en lejlighed. Hele det franske samfund er bygget op omkring meget faste ansættelser.

El Khomri-loven er den socialistiske regerings overraskende forsøg på at gøre det franske arbejdsmarked fleksibelt. Arbejdsgiverforeningen bifalder loven. Til gengæld har især studerende i mere end en måned aktioneret på gymnasier og universiteter. De unge føler, at deres fremtid er truet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jørgen Steen Andersen
  • Anne Eriksen
  • Kurt Nielsen
Jørgen Steen Andersen, Anne Eriksen og Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Herman Hansen

Samtidig sidder vi i Danmark alle sammen bekvemt hjemme i sofaen og glor, mens den blå svindler regering ødelægger det danske samfund og sammenhængskraften som det har taget over 100 år at opbygge.

...2015 har ifølge DA og DI and-so-on været et behageligt og roligt år. Det fortæller vel alt.

Kurt Nielsen, Leif Høybye, Jørgen Steen Andersen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

...Særligt Dansk Folkeparties vælgere synes, at nu er der da godt styr på det hele. Ha ha ha - Det bliver spændende den dag de (DF vælgere) vågner op fra deres realitets bedøvelse.

Nu er Margrete, Helle og Bjarne Corydong har ikke mere - hvorfor lade som om, at det kun er DF og vælgerne, der ikke kan finde ud af det?

Kurt Nielsen, Herman Hansen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar

Der var engang et arabisk forår - nu er det måske et europæisk forår, der er på vej. Jeg håber det. Spændende at se, hvad det udvikler sig til. Jeg er desværre 79 år og dårligt gående - ellers ville jeg gerne deltage, for den udvikling, vores samfund har gang i nu, skal stoppes.

Anne Eriksen, Kurt Nielsen, ingemaje lange og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Den forkerte kamp. Kun ved at gøre arbejde/arbejdsløshed til en udramatisk forskel - eller måske ligefrem gøre uafhængighed til den platform, fra hvilket man kan arbejde, fordi man er garanteret en social sikkerhed - slipper vi ud af dette unødvendige angreb på den sociale fred (jeg taler om "arbejdet", ikke reaktionerne på forværringerne).
Hollande gør nu, hvad Nyrup reelt gjorde i Danmark, og som vi har fortsat, og som har haft fuldkommen surrealistisk ødelæggende virkninger på økonomi, samfundets opretholdelse, udviklingen.
Men det er menneskers velbefindende og ikke en stadig voksende rigdom, det må komme an på i et demokratisk samfund.

Bestemmelserne på det stive og absurd regulerede franske arbejdsmarked er en væsentlig årsag til, at Frankrig er blevet et relativt fattigere samfund med få fremtidsmuligheder for de unge. Det er lidt svært for danskere at forstå hvor absurde reglerne er. En nyansat i et fast job kan på sin første arbejdsdag gå hjem med en forklaring om, at han ikke har det helt godt for aldrig nogensinde reelt at udføre en dags arbejde for firmaet, som ikke desto mindre er forpligtet til at udbetale fuld løn i en længere årrække. Det kræver kun et misbrug af denne slags for at knække halsen på et mindre firma.

Jeg har selv familie i Sydfrankrig, som driver erhvervsvirksomhed indenfor reparation af fiskebåde og biler. De kunne ikke drømme om at fastansætte nogen uden for den nære familie netop på grund af frygten for misbrug. I stedet benyttes korte kontraktansættelser i stort omfang.