Nyhed
Læsetid: 1 min.

Protestparti spænder ben for Sydkoreas præsident

Efter 16 år med flertal taber præsident Parks parti, Saenuri, afgørende mandater ved parlamentsvalget. Protestpartiet Folkets Parti gør indhug i den historiske magtdeling mellem to partier
Forretningsmanden Ahn Cheol-soo med protestpartiet Folkets Parti udgør en alvorlig politisk trussel mod Sydkoreas regerende parti Saenuri, der har haft flertal i parlamentet siden 2000.

Suh Myong-gon

Udland
16. april 2016

Protestpartiet Folkets Parti ledet af it-entreprenøren Ahn Cheol-soo løsner med sin fremgang op for det historiske topartisystem. Folkets Parti vinder 38 mandater og bliver dermed tungen på vægtskålen, når Sydkoreas to største partier fremover skal kæmpe om stemmerne i det nye parlament.

I valgkampen har Ahns parti fokuseret på et brud med den fasttømrede magtfordeling mellem præsident Parks parti Saenuri og det liberale oppositionsparti Minjoo. Det står endnu uklart, hvad Folkets Parti kan tilbyde politisk, skriver the Diplomat.

Valgresultatet kommer bag på regeringspartiet. Selvom centrumhøjrepartiet i den sidste valgperiode har klamret sig til magten med et lille flertal, har meningsmålingerne op til valgdagen peget i retning af et flertal, skriver BBC.

Partiet går 30 mandater tilbage og sidder nu på 122 af 300 pladser i parlamentet. Dermed må præsident Parks parti også nedjustere forventerningerne til, at det kan fastholde magten ved præsidentvalget næste år.

Folket er skuffet

Oppositionspartiet Minjoo bliver parlamentets største parti med 127 mandater. Minjoo tiltrak i februar verdens opmærksomhed ved en 192 timer lang protesttale fra parlamentets talerstol – et forsøg på at trække tiden ud for at undgå afstemning om en antiterrorlov, som de mente ville begrænse den individuelle frihed.

Dette års valgkamp har stået i skyggen af udfordringer i den eksportdominerede sydkoreanske økonomi. I marts faldt eksporten for 15. måned i træk.

Ungdomsarbejdsløshed, privat gæld og dårlig beskyttelse af arbejdstagerrettigerheder har domineret debatten. Det er problemstillinger som Saenuri partiet ikke har formået at løse i sin regeringsperiode, skriver the Diplomat. Efter onsdagens valgnederlag erkender regeringspartiet, at det ikke har levet op til vælgernes forventninger:

»Folket er dybt skuffet over os, men vi har ikke formået at læse deres tanker,« siger Saenuri-partiets talsmand Ahn Hyung-Hwan ifølge BBC.

I alt 58 procent af vælgerne afgav deres stemme ved onsdagens valg. Der er en stigning på 3,8 procent i forhold til sidste valg i 2012.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her