Baggrund
Læsetid: 5 min.

Sanders vinder støtte fra New Yorks klimabevægelse

Indtil videre har klimapolitik ikke spillet en vigtig rolle i Demokraternes primærvalg. Men det gør det i New Yorks primærvalg, hvor en folkelig bevægelse slutter op om Bernie Sanders’ krav om et landsdækkende forbud mod fracking
Bernie Sanders har bred opbakning i klimabevægelsen, blandt andet som følge af sin modstand mod fracking og den fossile energiindustri. Her møder den demokratiske præsidentkadidat vælgerne i Syracuse i staten New York, hvor der er primærvalg på tirsdag.

Mel Evans

Udland
15. april 2016

For fem år siden tydede alt på, at staten New York ville følge andre delstaters spor og give energiselskaber tilladelse til at udvinde naturgas fra skiferlag i den tidligere industriby Binghamton ved hjælp af den kontroversielle og potentielt meget miljøskadende teknik fracking.

Den lokale klimaaktivist Adam Flint havde sammen med flere andre i Binghamton netop startet nonprofitgruppen Southern Tier Solar Works, der havde til formål at fremme grønne energikilder og økologisk landbrug.

»Vi forstod straks, at fracking i denne naturskønne del af New York ville indebære en stor risiko for forurening af grundvandet og luften og andre ting som gaseksplosioner. Så vi lagde vores planer på is og begyndte at bekæmpe fracking,« fortæller Flint.

Nogle få aktivisters modstand mod fracking udviklede sig i løbet af kort tid til en folkelig bevægelse af ’fractivister’ i hele det nordvestlige hjørne af delstaten New York, der strækker sig fra Pennsylvania i syd til grænsen mod Canada i nord.

Bevægelsen blev ført an af aktivisten Walter Hang, hvis gruppe, Toxics Targeting, i årevis havde bragt de statslige myndigheders manglende sikring mod forgiftning af grundvand og andre typer industriforurening for dagens lys.

»Vi kunne dokumentere en lang række eksempler gennem årene på, at hverken de politiske myndigheder eller de ansvarlige i industrien havde gjort tilstrækkeligt for at stoppe forurening og rydde op bagefter,« beretter Walter Hang på sit kontor i universitetsbyen Ithaca.

Udviklingen af naturgas fra Marcellus-skiferlaget i dette hjørne af New York ville med sikkerhed føre til mere forurening og flere industriuheld.

Efter nogle år scorede bevægelsen af ’fractivister’ en kæmpe sejr. Guvernør Andrew Cuomo erklærede i en tale 17. december 2014, at han i en forordning ville udstede et forbud mod fracking for hele delstaten.

Et nationalt forbud

Det var første og indtil videre eneste gang, at en amerikansk delstat har nedlagt et forbud mod fracking. I resten af USA er fracking tilladt. I det nordlige Pennsylvania – en times bilkørsel fra Binghamton – findes der 7.000 borehuller. Mange af dem er i dag ubenyttede, fordi prisen på naturgas er faldet brat det seneste års tid.

Adam Flint husker den dag, hvor guvernør Cuomo meddelte sin beslutning. »Det var ufatteligt, at vi havde vundet,« siger han.

Flint fortæller sin historie, kort efter at senator Bernie Sanders har talt til 5.000 mennesker i et indendørs stadion mandag formiddag i Binghamton.

Den demokratiske præsidentkandidat bliver modtaget med en øredøvende hilsen, der kunne få taget til at løfte sig over sportshallen. Den næststørste klapsalve gives til Sanders’ løfte om, at han som præsident vil udstede en forordning, der forbyder fracking i alle USA’s 50 delstater.

Den demokratiske socialist, der jævnligt tordner mod den fossile energiindustri og matadorer på Wall Street-børsen, har i sin modstand mod fracking fundet et emne, der vækker en folkelig bevægelse til dåd i denne del af New York.

Meningsmålinger viser, at Sanders godt nok er bagud i forhold til Hillary Clinton i New York City og omegn, men at han står lige med hende i den nordlige del af staten, der også kaldes Upstate New York.

Men i ’upstate’ findes kun en tredjedel af de demokratiske vælgere, så med mindre Sanders’ mest trofaste vælgergruppe, de unge amerikanere, i meget stort tal strømmer til valgurnerne i metropolen ved primærvalget tirsdag i næste uge, bliver det umuligt for ham at slå Clinton.

New York er en stat, Sanders skal vinde, hvis han skal have en chance for at indhente Clintons føring i delegerede til partikongressen i juli.

Det er derfor, Sanders i begyndelsen af denne uge holdt vælgermøder i Upstate New York, hvor han i tre storbyer tiltrak 10-15.000 mennesker. De sidste par dage har han og Clinton tilbragt i New York City. Onsdag aften mødte 27.000 vælgere op til et møde med Sanders i Washington Square Park på Manhattan – en rekord.

I samme park ved New York University havde Barack Obama 20.000 tilskuere under valgkampen i 2008. Clintons vælgermøder omfatter sjældent flere end et par tusinde mennesker.

Clintons styrke

Selv i Binghamton er det langtfra givet, at Sanders vil vinde. Byen har gennem flere årtier mistet tusinder af job i industri, der er flyttet til sydstaterne og senere til Mexico og Asien. Ledigheden og fattigdom – især blandt sorte familier – er stadig højere end gennemsnittet for New York.

»Hillary står ret stærkt i denne del af New York, fordi mange demokrater er af ret moderat observans, og hendes støtte fra sorte vælgere er stor. Hun gjorde, hvad der var muligt politisk set for at forbedre vores økonomi, da hun var New Yorks senator fra 2001 til 2009,« siger Binghamtons tidligere demokratiske borgmester Matt Ryan.

Trods det er Ryan selv en ivrig tilhænger af senator Sanders.

Som borgmester for Binghamton indtil 2013 tilsluttede Ryan sig helt uventet den folkelige bevægelse mod fracking med stor risiko for sin politiske karriere.

»Men efter at have informeret vores byborgere grundigt om faren ved fracking lykkedes det os ifølge meningsmålinger at få halvdelen over på vores side. Vi kunne bl.a. pege på, hvor ødelæggende fracking har været for miljøet i Pennsylvania i de seneste fem år,« fortæller eksborgmesteren.

Det måske afgørende politiske gennembrud for bevægelsen mod fracking kom i 2014, da den ukendte juraprofessor Zephyr Teachout fra Fordham University i New York City stillede op mod guvernør Cuomo i de demokratiske primærvalg og vandt 33 pct. af stemmerne.

»Det var et chok for guvernøren. Han vandt 1 mio. færre stemmer i Upstate New York i forhold til primærvalget i 2010. En stor del af Zephyr Teachouts vælgere var demokrater, der sympatiserede med bevægelsen mod fracking,« siger Walter Hang fra Toxics Targeting.

Brev til kandidaterne

Den overraskende støtte til en ukendt demokrat, der var oppe imod en relativt populær guvernør, kan forklares med Teachouts beslutning om at bakke op om bevægelsen krav om et forbud mod fracking.

»I begyndelsen af valgkampen vidste hun kun lidt om de miljømæssige følger af fracking involveret i udvinding af naturgas i skiferlag. Men vi underviste hende i emnet og arrangerede masser af vælgermøder. Det bar frugt,« fortæller Hang.

I forbindelse med primærvalgkampen i New York har Toxics Targetting i et brev anmodet alle præsidentkandidater om et tilsagn om at støtte et landsdækkende forbud mod fracking. Indtil videre har ingen svaret.

»Det bekræfter, at hverken Clinton eller Sanders er villige til at gå så langt. Hvad vi hører fra Sanders er bare politiksnak,« mener Walter Hang.

Men der er en vigtig forskel mellem de to demokratiske præsidentkandidater. I løbet af valgkampen er Clintons klimapolitiske synspunkter blevet mere progressive.

Hun har vendt sig mod olierørledningen Keystone XL og olieboringer nær USA’s kyst og sagt, at hun som præsident vil stramme reguleringen af frackingteknikken i en sådan grad, at »fracking kun vil forekomme få steder i USA«.

Sanders har derimod uden betingelse velsignet den amerikanske klimabevægelses krav om en afvikling af den fossile energiindustri i USA. Klimaaktivister stoler derfor på ham. Det gør de derimod ikke på Clinton.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

NU kommer primærvalgene til de store stater ved østkysten, og så bliver det spændende at se, om Clinton kan klare sig overfor Sanders. Heldigvis har hun ikke flere oplagte stater tilbage, så mon ikke Sanders ender med at kunne true hendes kandidatur for alvor.
En så opportunistisk person som Clinton, er heller ikke hvad der er brug for - heller ikke selvom der er en del angivelige feminister, der er så naive at tro det. Clinton er i samme skuffe som Golda Meir, Thatcher og Indira Ghandi: krigerisk ad helvede til ....nå, det må jeg vist ikke skrive?

Troels Brøgger, Tom Clark, Torben Jørgensen, Anders Barfod, Steffen Gliese, Kurt Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Anders Barfod

Elizabeth Warren derimod er i mine öjne meget mere sympatisk end Hillary.. Og er vi ikke lidt trätte af de små politiske "kongefamilier" som Clinton og Bush...

Thomas Barfod og Ulrik Nykjær Jeppesen anbefalede denne kommentar