Baggrund
Læsetid: 5 min.

Sjælden kappestrid i New Yorks smeltedigel

Donald Trump skal vinde over 50 procent af stemmerne for at holde kursen mod nomineringen. Bernie Sanders skal slå Hillary Clinton for at bevare sin chance. Et nederlag til Clinton vil skabe tvivl om hendes valgbarhed. Meget står på spil i dagens primærvalg
Demonstranter protesterede uden for Hotel Grand Hyatt, mens Donald Trump indenfor underholdt de republikanske donatorer om, hvordan han i sin tid havde bygget hotellet.

Allan Tannenbaum

Udland
19. april 2016

Kontrasten mellem Donald Trumps Amerika og Bernie Sanders’ Amerika var ikke til at tage fejl af, da tilhængere af de to præsidentkandidater for en kort stund stødte sammen på Manhattan nogle få dage før New Yorks primærvalg, der finder sted i dag.

Indenfor i Hotel Grand Hyatts festsal stod en selvtilfreds Trump på talerstolen torsdag aften under en gallamiddag for republikanske donorer og pralede af de prægtige bygninger, han har opført gennem de sidste 35 år i New York.

»Dette hotel var mit første værk. Se derop på alle de dekorative elementer,« sagde den stolte byggematador, idet han pegede op i loftet.

Gæsterne fik en udførlig og detaljeret forklaring på, hvad Trump havde beordret sine arbejdere til at gøre under renoveringen af hotelbygningen i 1980. Hans hukommelse fejler intet.

Politik? »Ah, det er kedeligt. Det skal vi ikke snakke om i aften,« sagde Trump.

Udenfor på den evigt pulserende 42. gade ved metrostationen Grand Central var de flere hundrede unge og støjende demonstranter uenige. De ville snakke om politik og om historie.

»Trump kalder mexicanske immigranter for voldtægtsforbrydere. Han glemmer, at det var de hvide, der erobrede Amerika fra de indfødte. Det var dem, der voldtog kvinderne,« sagde Hector Romero, en immigrant fra Argentina, der er frivillig ved Bernie Sanders’ kampagne i New York.

Romero tilføjede sarkastisk: »Han glemmer også, at store dele af det sydvestlige USA engang var en del af Mexico.«

Louise Johnson, studerende ved Pratt Institute i Brooklyn, var dukket op for at protestere mod Trumps syn på amerikanske kvinder.

»Jeg fatter ikke, at kvinder kan støtte ham, efter at de har hørt alle hans hadefulde udtalelser om kvinder. Det skræmmer mig. Det ville være frygteligt for os kvinder at få Trump som præsident.«

Demokratiets fremtid

Alec Ewig, der arbejder for en jødisk organisation i New York, var kommet for at give luft for sin bekymring om demokratiets fremtid i USA.

»Vores system er så domineret af nogle få velhavere, at jævne menneskers stemmer ikke længere bliver hørt. Og nu har vi en autokrat som Trump, der repræsenterer nogle af de værste sider af vort samfund. Det er oprørende.«

Demonstrationen var til gene for forbipasserende, der skulle hjem fra arbejde med metroen. Men mange af dem stoppede op og hev deres smartphones frem for at mindes en for New York højst usædvanlig scene – en reel kappestrid mellem præsidentkandidater. I ’normale’ valgår er vinderne allerede kendt, når New York afvikler primærvalg.

Så dette valg er langt fra at være en tam affære. Atmosfæren er anspændt. Der bliver kæmpet om hver en stemme, og New Yorks krigeriske medier animerer kandidaterne til at skrue yderligere op for polemikken og retorikken.

Trump raser mod Ted Cruz’ forbløffende talent for at vinde delegerede over på sin side i allerede afviklede primærvalg, hvor byggematadoren vandt flest stemmer. Her ser han et uigennemskueligt rænkespil anført af partispidser, der for alt i verden vil stoppe Trump, inden det er for sent.

»Det er udemokratisk, at partiledelsen lader Cruz manipulere mine delegerede,« tordner Trump på sine vælgermøder.

Ejendomsmatadoren skal helst vinde over 50 procent af stemmerne i sin hjemstat for at holde kursen rettet mod den eftertragtede kåring som partiets præsidentkandidat på partikongressen i juli. Det er også, hvad meningsmålingerne forudsiger.

I den demokratiske lejr er dysten præget af den ubestridelige omstændighed, at Bernie Sanders skal vinde med mindst 54 procent af stemmerne i New York for at have en chance for at indhente Hillary Clintons føring i antal delegerede i de resterende primærvalg.

Alle meningsmålinger viser, han er langt bagefter, om end den seneste fra søndag viser en indsnævring til 53 procent til Clinton og 47 procent til Sanders.

Sanders er alvorlig handikappet af New Yorks restriktive valglov. I modsætning til mange andre delstater kan partiløse vælgere ikke deltage i primærvalget.

Uforholdsmæssigt mange af Sanders’ tilhængere er partiløse. Tidsfristen for at melde sig som demokrat var i oktober. Det vurderes, at tre millioner partiuafhængige vælgere i New York ufrivilligt udelukkes fra primærvalget. Flere andre strikse valgregler tjener mere som hindring end incitament for at udøve sin stemmeret i New York.

Clinton kan desuden trække på sine aktiver som tidligere senator fra New York fra 2001 til 2009 og det personlige forhold, hun opbyggede til præsident Barack Obama i sin tid som udenrigsminister. Det giver pote hos trofaste demokratiske vælgere, der deltager i primærvalget.

Clintons upopularitet

Hvis Clinton skulle gå hen og tabe New York, vil det være en kæmpe personlig ydmygelse. Ydermere ville det være et tilbageslag, der bekræfter en åbenlys mangel på entusiasme for hendes kandidatur og valgkampagne hos mange demokrater.

I den seneste meningsmåling fra NBC/Wall Street Journal er Clintons popularitet faldet fra 38 til 32 procent af de udspurgte, mens vælgere med et negativt syn på hende er steget fra 51 til 56 procent. For Trumps vedkommende er de tilsvarende tal værre: 65 procent tager afstand fra republikaneren, mens 24 procent kan lide ham.

Der er altså udsigt til, at de to mest upopulære præsidentkandidater skal kappes om Det Hvide Hus.

Men der er en vigtig forskel mellem på den ene side Trump og Sanders og på den anden side Clinton. De to første er outsidere. De har en dedikeret skare af fans, der møder op i titusindvis, og de to kandidater kan i deres taler bevæge tilhængernes følelser. Det nummer kan Hillary Clinton ikke gøre dem efter.

»I USA vinder præsidentkandidater ikke så meget på deres politiske platform som ved at engagere vælgerne følelsesmæssigt. Det kan Clinton ikke,« siger Mary Clark, leder af det venstreorienterede parti Working Families Party i Binghamton, New York.

Clark tilføjer: »Clinton er en kompetent og dygtig politiker. Hun arbejder hårdere end nogen anden, men jeg fornemmer ikke nogen begejstring for hende blandt de arbejderklassevælgere, vi opmuntrer til at deltage i primærvalget.«

Clarks parti blev dannet i 1998 i protest mod demokraternes drejning mod midten under tidligere præsident Bill Clinton. I 2008 støttede det Barack Obama og i dette præsidentvalg bakker partiet op om Bernie Sanders.

Det venstreorienterede parti står især stærkt i delstaten New York, hvor hjælp fra frivillige og medlemmer kan gøre en stor forskel for demokrater, der søger politisk embede, selv guvernør Andrew Cuomo.

I den gamle industriby Binghamton i den nordvestlige del af staten råder Mary Clark f.eks. over 100 frivillige til at gå fra dør til dør i fattige kvarterer for at hjælpe folk med at registrere sig som vælgere og få dem til stemmeurnerne på valgdagen.

»Vi har en hel generation af fabriksarbejdere i dette område af staten, som mistede deres arbejde i forbindelse med udflytningen af industrijobs til lavtlønslande. De fleste har aldrig rejst sig igen økonomisk,« fortæller hun.

Man skulle tro, at alle disse arbejdervælgere ville stemme demokratisk.

»Det er desværre ikke tilfældet,« svarer Mary Clark. »De fleste hvide arbejdervælgere vil støtte Trump, resten Sanders. Kun de sorte vil stemme på Clinton.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det er altså ikke uomgængeligt med en sejr til Sanders, der nu stort set ikke har flere kritiske stater på sin vej.

Torben R. Jensen

Meningsmålingerne undervurderer konsekvent Sanders, og det skyldes ikke kun ”uafhængige” vælgere og systematiske metodefejl, hvor målingerne f.eks. ikke tager højde for forskydninger blandt de aktive vælgere i forhold til tidligere valg, der bruges meget fastnet telefon, og nogle vælgergrupper undgår formentlig helt menigsmålinger, f.eks. folk, som mener magteliten er suspekt og dermed også elitens målinger.

Der er desuden 3 specifikke grunde til en forskydning i forhold til de mest aktuelle målinger:
Sanders besøg i Vatikanstaten fredag er blevet bemærket blandt katolikker (latinoer),
FN's klimatopmøde giver fokus på et centralt tema
Sanders er tæt knyttet til det lille New York baserede parti: Working Families Party.

WFP står bag den siddende progressive demokratiske NY borgmester, og har sat alle sine ressourcer ind på aktiv støtte til Sanders.
Her en lille artikel om partiet:
http://www.motherjones.com/politics/2016/04/bernie-sanders-has-secret-we...

WFP udgør en betydningsfuld og aktiv vælgergruppe i New York, Partiets medlemmer har været opmærksomme på behovet for vælgerregistrering i oktober, men det væsentlige er partiets erfaring og ressourcer til en aktivistisk propaganda, der kan toppe på valgdagen.

Steffen Gliese

New York er imidlertid et særskilt problem. Der er indikationer af massiv svindel med folks partiregistreringer, og mange sager er indbragt for retten - hvilket betyder, at folk skal møde op og kræve at afgive en provisorisk stemme, der så, når retten har talt, kan blive talt med.

'jeg var nede ved 7/11' :D ..
den kommer han til at høre for til, sin dødsdag, om han vinder eller ej.

Steffen Gliese

Mon han vinder NYC efter den, Odd Bjertnes....

Vibeke Rasmussen

Interessant ordvalg:

"Donald Trump skal vinde over 50 procent af stemmerne for at holde kursen mod nomineringen". ["vinde/holde kursen/nomineringen"]

"Bernie Sanders skal slå Hillary Clinton for at bevare sin chance." ["slå/bevare/chance"]

Men:

"Et nederlag til Clinton vil skabe tvivl om hendes valgbarhed." ["nederlag/tvivl/valgbarhed"!]

Hendes valgbarhed! over for d'herrers chancer! Seriøst Information? Hvad med i stedet at se på alles chancer respektivt alles 'valgbarhed' … hvis endelig I finder det nødvendigt at vurdere dén!

Torben R. Jensen

Det er utroligt, at der forekommer så mange simple fejl i det amerikanske valg.
Her et lille udvalg fra i dag.
http://gothamist.com/2016/04/19/ny_primary_live_updates.php
Og så fik jeg lige en reklame for amerikanske kampfly med på webnyhederne. Det er med valghandlingen i baghovedet egentlig mere utroligt, at danske politikere overvejer, at købe kampfly i USA, men reklamen nævnte dog også noget med meget arbejde til danske mekanikere.