Nyhed
Læsetid: 1 min.

Straffedomstol efterforsker vold i Burundi

Den Internationale Straffedomstol (ICC) vil nu efterforske den eskalerende politiske vold. En kvart million er flygtet til nabolande, hvorfra det nu forlyder, at politiske modstandere af Burundis regering også forfølges
En mand, der er mistænkt for at være medlem af en regeringstro milits i Burundi, forsøger at få beskyttelse af militæret.

Jerome Delay

Udland
30. april 2016

Et år efter at voldsomme uroligheder udbrød i Burundi, eskalerer den politiske vold stadig. Det fik i denne uge Den Internationale Straffedomstol (ICC) til at annoncere, at man vil indlede en efterforskning af konfliktens parter.

»Vi har modtaget efterretninger og rapporter, der beskriver drab, fængslinger, tortur, voldtægt, andre former for seksuel vold samt menneskers forsvinden. Alle de gerninger falder inden for ICC’s jurisdiktion,« skrev anklager ved ICC Fatou Bensouda i en pressemeddelelse mandag.

Urolighederne i Burundi begyndte i april sidste år, hvor protester opstod, da præsident Pierre Nkurunziza annoncerede, at han ville stille op til en tredje præsidentperiode, skønt det strider imod landets forfatning. Ifølge FN er mindst 430 mennesker siden da blevet dræbt, og knap en kvart million er flygtet til nabolandene Rwanda, Congo og Tanzania.

Situationen tilspidsedes i denne uge, da ukendte gerningsmænd myrdede en højtrangerende general. Sidste år førte et mislykket kupforsøg i kølvandet på præsidentens udmelding til en eskalering af konflikten.

Forfulgt i flygtningelejre

Oppositionstilhængere og regeringskritikere bliver ifølge The Guardian i stigende grad forfulgt, selv om de er flygtet fra det centralafrikanske land, og overfald og drab i nabolandenes flygtningelejre har ført til, at visse flygtninge må opholde sig i særligt sikrede dele af lejrene.

Menneskerettighedsorganisationer har beskyldt både regeringsstyrker og oprørsgrupper for at stå bag vold og krænkelser, men myndighederne beskyldes især for at stå bag drab på civile, og Amnesty International har anklaget regeringen for at anvende massegrave til at dække over drabenes omfang.

Det har blandt andet fået Den Afrikanske Union til at presse på for at udstationere fredsbevarende styrker i landet, men regeringen har afvist forslaget, som præsidentens talsmand, Jean-Claude Karerwa, til AFP betegnede som »en invasion«.

I marts vedtog EU at tilbageholde al bistand til Burundi med begrundelsen, at myndighederne ikke havde gjort nok for at bremse den eskalerende vold. Burundi er et af verdens fattigste lande og ligger fjerdesidst på FN’s udviklingsindeks.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her