Nyhed
Læsetid: 1 min.

USA bruger tidligere børnesoldater som vagter

Udland
18. april 2016

Amerikanske sikkerhedsfirmaer har tidligere børnesoldater på lønningslisten, når de byder på kontrakter hos det amerikanske militær. Det skriver Politiken.

Avisen har fået et smugkig på dokumentaren Børnesoldatens nye job, hvor tidligere børnesoldater fortæller om, hvordan de blev hyret af private sikkerhedsfirmaer i Sierra Leone, gennemgik træning og blev sendt til Afghanistan og Irak for at beskytte de allierede soldater og kontrollere deres køretøjer.

»Borgerkrigen i Sierra Leone blev primært udkæmpet af unge militssoldater. Hvis man søger unge mænd til at udføre militærarbejde, har de sandsynligvis været børnesoldater,« siger Maya Mynster Christensen, ph.d. i antropologi med speciale i militssoldater i Sierra Leone, til Politiken.

De tidligere børnesoldaters løn ligger på omkring 250 dollar om måneden, hvilket betyder store besparelser for det amerikanske militær.

Brugen af private sikkerhedsfirmaer i krigszoner har tidligere været under heftig kritik, bl.a. på grund af firmaet Blackwaters nedskydning af 17 civile irakere i 2007.

»Skiftet fra at bruge private væbnede sikkerhedsfolk til mindre opgaver til at bruge dem i stor stil, skete i mine øjne uden den helt store diskussion. Alle var vilde med ideen,« siger Lawrence Wilkerson, der er forhenværende stabschef for USA’s tidligere udenrigsminister Colin Powell under George W. Bush, i dokumentaren, der sendes tirsdag på DR2.

Politisk er der store fordele ved at begrænse antallet af professionelle soldater i krig og dermed antallet af ligkister. Forsvarsminister Peter Christensen (V) ønsker ikke at kommentere sagen, men Holger K. Nielsen (SF) vil nu kræve et svar af ministeren.phro

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her