Læsetid: 2 min.

Asien: Tyrkisk magtkamp bringer EU-aftale i fare

Ahmet Davutoğlus afgang som tyrkisk premierminister risikerer at skabe nye gnidninger mellem EU og præsident Erdoğan
Striden om, hvem der kunne tage æren for en af EU’s store indrømmelser i aftalen mellem EU og Tyrkiet – visumfri indrejse for tyrkiske statsborgere i EU-lande – ser ud til at have udløst det fatale opgør mellem præsident Erdoğan og premierminister Davutoğlu, der også har modsat sig Erdoğan bl.a. med hensyn til hans planer om at ændre forfatningen a la Putin til fordel for endnu større magtkoncentration i præsidentembedet.

Striden om, hvem der kunne tage æren for en af EU’s store indrømmelser i aftalen mellem EU og Tyrkiet – visumfri indrejse for tyrkiske statsborgere i EU-lande – ser ud til at have udløst det fatale opgør mellem præsident Erdoğan og premierminister Davutoğlu, der også har modsat sig Erdoğan bl.a. med hensyn til hans planer om at ændre forfatningen a la Putin til fordel for endnu større magtkoncentration i præsidentembedet.

AP/Polfoto

7. maj 2016

Magtkampen i toppen af Tyrkiets regeringsparti AKP, der i denne uge kulminerede i premierminister Ahmet Davutoğlus snarlige tilbagetræden, kan få dramatiske konsekvenser – ikke mindst for EU’s aftale med Tyrkiet om at dæmme op over for tilstrømningen til Europa AF flygtninge fra Syriens borgerkrig.

Netop Davutoğlu var chefarkitekt for den aftale, som blev forhandlet igennem mellem Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, på EU’s vegne og Tyrkiet – en aftale, der afspejlede Davutoğlus ønske om tættere gensidige forbindelser.

Netop strid om, hvem der kunne tage æren for en af EU’s store indrømmelser i aftalen – visumfri indrejse for tyrkiske statsborgere i EU-lande – ser ud til at have udløst det fatale opgør mellem præsident og premierminister.

Davutoğlu fik indrømmelsen i stand på et møde i Bruxelles den 18. marts. Muligvis har han forestillet sig, at han med den succes kunne løsne op for sit forhold til Erdoğan, der med tiden er blevet stedse mere anstrengt.

Det modsatte skete: Erdoğan besværede sig over, at Davutoğlu tog æren for noget, han selv mente at have opnået for længst.

Erdogan følte sig svigtet

Erdoğans ærekærhed på også dette punkt er symptomatisk for hans ubehag ved at dele magten med andre. Efter at have sikret sig kontrol over AKP, parlamentet, hæren, retsvæsenet og næsten alle større medier, har Erdoğan i stigende grad haft svært ved at skulle acceptere sin premierministers relative autonomi. Og tillige følt sig svigtet af en mand, han selv indsatte på posten.

Uden Davutoğlu til at moderere Erdoğans fremfærd – og med udsigten til en mere Erdoğan-tro premierminister (Erdoğans svigersøn, energiminister Berat Albayrak er favorit til posten) – kan den skrøbelige aftale med EU være i fare.

Davutoğlu stod også i vejen for Erdoğans planer om at ændre forfatningen a la Putin til fordel for endnu større magtkoncentration i præsidentembedet, ligesom han var kritisk over for Tyrkiets fængsling af journalister og overtrædelser af menneskerettigheder.

Erdoğan ventes nu at presse yderligere på for at realisere, hvad der ifølge kritikere er et antidemokratisk kup, og at optrappe Tyrkiets felttog mod kurdiske separatistbevægelser og rettighedsaktivister.

© The Guardian og Information.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Michael Kongstad Nielsen

I papiravisen bringes denne artikel under 2-siders opslaget "Verdens gang", hvor hver artikel markeres med et lille udsnit af verdenskortet: Asien, Europa osv. Sjovt nok er Tyrkiet hverken med på Europakortet eller Asienkortet (hvorimod Rusland er delt mellem en europæisk del og en asiatisk).