Baggrund
Læsetid: 5 min.

’Det britiske boligmarked er blevet en sikker havn for korrupt kapital’

I dag starter David Camerons anti-korruptions-topmøde i London. Men overalt i den britiske hovedstad er der eksempler på, at en korrupt verdenselite hvidvasker stjålne penge gennem køb af ejendomme, forklarer aktivister på bustur gennem byens mest eksklusive kvarterer
Antikorruptionsaktivister – her Oliver Havey fra Deutsche Bank – har inviteret journalister og politikere på en utraditionel sightseeingtur rundt i Londons mest eksklusive kvarterer for gøre opmærksom på den omfattende hvidvaskning af penge, der foregår gennem køb af ejendomme i byen.

Anders Birger

Udland
12. maj 2016

Udefra ser bygningerne på Cottage Place ikke voldsomt luksuriøse ud.

Rødstensbygningen i den ene ende af den blinde vej – godt hundred meter fra Harrods – bærer tydeligvis stadig præg af at være en nedlagt undergrundsstation, mens nabobygningen er et tre-etager højt minimalistisk nybyggeri i lyse sten, enkle runde søjler og sort afskærmning fra balkonerne, der har hele husets bredde. Foran indgangen i stuen står to guldelefanter og hilser beboere og gæster velkomne.

»Huset er tre etager højt og tre etager dybt,« fortæller anti-korruptionsaktivist Roman Borisovich, der i dag guider en gruppe journalister og politikere rundt i den mest luksuriøse del af London fra Westminster gennem Knightsbridge til Belgravia.

Hans kleptokrati-bustur har til hensigt at udstille nogle af de 40.725 boliger i London, der ifølge en undersøgelse foretaget af Transparency International ejes af udenlandske firmaer. Af dem ejes 36.342 af skuffeselskaber i skattely på De Britiske Jomfruøer, Jersey, Isle of Man og Guernsey.

På grund af lovgivningen både i disse territorier og i Storbritannien kan det virkelige ejerskab hemmeligholdes, hvorfor London er blevet en af verdens mest attraktive storbyer at hvidvaske penge.

Læs også: Topøkonomer: Nu må vi gøre op med skattely

Bygningerne på Cottage Place ejes ifølge Borisovich og hans Commitee for Legislation Against Moneylaundering in Properties by Kleptocrats af Dmitrij Firtash. Han er en af Ukraines rigeste oligarker, efter at have tjent sine milliarder som mellemmand for salg af gas fra Rusland til Ukraine. Firtash er desuden efterlyst i USA i en sag om bestikkelse i Indien.

»Hans ejendomsimperium har en værdi på omkring 120 mio. pund,« fortæller den prisvindende journalist og forfatter Oliver Bullough, der mener, at pengene er resultatet af berigelse på bekostning af det ukrainske folk, hjælp fra allierede i bl.a. Rusland.

Men briterne selv kan langtfra blot pege fingre ad de korrupte lande rundt om i verden.

Da Firtash besluttede sig for at investere i Storbritannien, rullede landet nemlig »Det Røde Tæppe ud, på en måde som kun vi kan«, forklarer Bullough i mikrofonen forrest i bussen.

»Selv Cottage Place 8 var lidt trangt for ham – selv om bygningen går ti meter under jordens overflade og har en swimmingpool i den anden kælderetage – så han besluttede sig for at brede sig lidt mere og købte derfor det, der plejede at være Brompton Road undergrundsstation fra Forsvarsministeriet,« fortæller Bullough og tilføjer, at Forsvarsministeriet i 2013 solgte bygningen til Firtash for 53,3 mio. pund.

»Så vi har en situation, hvor Storbritannien siger, at det har en interesse i et demokratisk, velstående og vestligt orienteret Ukraine, og alligevel sælger den britiske regering et stykke af vores hovedstad til en af de mænd, der var tættest knyttet til det foregående ukrainske regime; en tæt allieret af Vladimir Putin,« fortsætter Bullough, mens han af og til afbryder sin talestrøm og udpeger endnu en bygning ejet af russiske, egyptiske og bahrainske rigmænd.

Læs også: Her er overklassen butlere for de allerrigeste

Der er de prangende ejendomme på Cadogan Place og Belgrave Square i Kensington, der har fået øgenavnet ’Den Røde Plads’ på grund af de mange højtprofilerede russere, der bor der. Det er også russere – mere præcist russiske politikere, officielt på beskedne indkomster – der ifølge antikorruptionsgrupperne ejer lejligheder i One Hyde Park, på Sloane Street og i Whitehall Court.

Ifølge Roman Borisovich ville købsafgiften alene på den sidstnævnte ejendom koste otte gange ejerens officielle årsindkomst.

»Spørgsmålet er, hvordan han tjente sine penge,« siger Borisovich – der selv forlod Rusland, efter at myndighederne blev lidt for interesserede i ham og hans støtte til oppositionspolitikeren Alexei Navalnij.

Svaret – ifølge Borisovich og Andrew Foxall, direktør for The Russia Studies Centre ved The Henry Jackson Society – er ved at »plyndre Rusland« for værdier.

»Disse eliter elsker det system, de har opbygget, så meget, at de ikke selv ønsker at bo i Rusland. De ønsker ikke at deres børn skal bo i Rusland. Og, vigtigst, de ønsker ikke at opbevare deres penge i Rusland. I stedet vil de hellere opbevare dem i Vesten. Især i ejendomme som de fire, vi lige har passeret,« tilføjer Foxall.

Cottage Place 8 er del af den ukrainske oligark Dmitrij Firtashs ejendomsimperium i London til en værdi ad omkring 120 mio. pund. Den ukrainske præsident Petro Porosjenko – der blev nævnt i Panama-papirerne – meddelte i går, at han alligevel ikke deltager i antikorruptionsmødet i London.

Cottage Place 8 er del af den ukrainske oligark Dmitrij Firtashs ejendomsimperium i London til en værdi ad omkring 120 mio. pund. Den ukrainske præsident Petro Porosjenko – der blev nævnt i Panama-papirerne – meddelte i går, at han alligevel ikke deltager i antikorruptionsmødet i London.

Anders Birger

Pris for alle

Der er naturligvis udenlandske forretningsfolk, der investerer i Londons boligmarked, fordi de seneste års prisstigninger gør det til en langt bedre investering end at sætte pengene i banken eller i aktier. Men at en stor del af huskøbene handler om at vaske beskidte penge hvide, er der ingen tvivl om.

Ifølge Transparency International har ejendomme til en værdi af 180 mio. pund været under efterforskning for korruption siden 2004. Af dem er 75 procent registreret i hemmelige skattely.

»Der er voksende beviser på, at det britiske boligmarked er blevet en sikker havn for korrupt kapital stjålet rundt om i verden, hjulpet af de love, der tillader britisk ejendom at blive ejet af hemmelige offshore-selskaber,« sagde Robert Barrington, direktør for Transparency International UK, i forbindelse med rapporten Corruption on your doorstep i 2015.

Læs også: De superrige efterlader tomme luksuslejligheder i storbyerne

Et år – og lækagen af de såkaldte Panama-papirer – senere, er der imidlertid ved at ske noget. Den britiske regering har sammen med en række lande – bl.a. Norge, Holland, Ukraine og Nigeria – lovet at indføre regler, der kræve af virksomheder på deres territorier, at de offentliggør information om ejerskab i et centralt register.

Imidlertid er der også modstand imod yderligere åbenhed. Indtil videre har David Cameron ikke formået at overtale Storbritanniens egne oversøiske territorier til at indføre offentlige registre over ejere.

Læs også: Krav om britisk indgriben over for skattely

Ifølge antikorruptionsaktivisterne er det imidlertid afgørende, at der bliver sat en stopper for hemmelighedskræmmeriet.

»Som verdensby vil London altid tiltrække de globale rige. Men med den rolle bør følge en ansvarlig attitude til, hvor pengene kommer fra,« siger Oliver Bullough, der påpeger, at manglende handling allerede i dag har alvorlige konsekvenser både ude og hjemme.

»Det betyder, at penge stjålet fra verdens fattigste ender med at blive brugt på luksusejendomme, hvilket driver priserne op for alle og tvinger de lokale i London ud af deres egen by. Det er en katastrofal situation, hvor alle taber på nær de meget rige og deres hjælpere.«

Tom Mayne fra ngo’en Global Witness er enig.

»Opstandene i Egypten, Libyen, Syrien og andre steder opstod delvist på grund af korruption,« påpeger han.

Manden bag den noget usædvanlige sightseeingtur i London – Roman Borisovich – mener, at Camerons forslag om offentlige registre er en begyndelse – omend ikke nok – og erklærer sig »optimistisk«.

Mayne påpeger dog, at »der stadig er en masse at gøre for at sikre, at reglerne fungerer i praksis«.

Han håber dog på, at han i fremtiden ikke vil afslutte en KleptoTour på samme måde som i dag, hvor bussen efter en knap tre timer lang rundtur stopper foran 215-229 Baker Street; et enormt, moderne lejlighedskompleks til en værdi af 130 mio. pund.

»Indtil videre er der ingen, der aner, hvem der ejer denne bygning,« siger han og forklarer, at bygningen består af luksuslejligheder.

»Huslejen går direkte til et selskab på de Britiske Jomfruøer.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Oluf Husted

Sådan en rundvisning kan vist også etableres i Danmark, hvor multinationale selskaber finder skattely, efter læsning af annoncer, især på russisk:
https://www.information.dk/telegram/2014/01/skat-tjekke-danmark-brugt-sk...

Ervin Lazar, Kurt Nielsen, Anne Eriksen, Estermarie Mandelquist og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Jørgen Steen Andersen

Det er godt, at journalister skriver om hvidvask og hemmeligholdte ulovligheder og at Information offentliggør det, for når 462 multimilliardærer ejer lige så meget som halvdelen af jordens befolkning, så kan enhver vel se, at der er meget, som skal være anderledes.

Ervin Lazar, Janus Agerbo, Kurt Nielsen, Oluf Husted, Anne Eriksen og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar

I København er der ca. 5.000 boliger uden bopælspligt. Nogle af dem - der bl.a. ligger på CHr.havn og på Holmen - koster et 2-cifret mio-beløb. Måske skulle SKAT og bagmandspolitiet se på, hvem der bor dér, og hvordan vedkommende har "tjent" pengene.

Ervin Lazar, Kurt Nielsen, odd bjertnes, Ole Henriksen, Oluf Husted, Anne Eriksen, Carsten Mortensen og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Robert Kroll

BRIXIT er måske ikke bare en 100% negativ affære - uden UK ved bordet ville EU kunne lave nogle kradse tiltag mod skattelyene med udspring i UK. ??????

M h t Arne Lunds meget velanbragte bemærkning ( kl 07.27), så er det i en række tilfælde kun første køber, der er fri for bopælspligt - næste køber har bopælspligt , hvortil kommer, at i hvert fald en del bygninger med disse ejerlejligheder ligger på lejet grund med hjemfaldspligt . (Københavns Kommune har vist godt styr på disse ting. - og spekulanter hader at skulle leje en grund med hjemfaldspligt)

Havde London ejet grundene i de centrale dele og udlejet dem på f eks 99 år med hjemfaldspligt ( = grunden tilbageleveres i ryddet stand ved lejemålets ophør), så ville ejendomsspekulationerne m v nok i vidt omfang være blevet undgået..

Henrik Bjerre

Skattely og en stor nation lever i en symbiose - og jeg tror de fleste regeringer er trætte af den megen skriveri om det. Frankrig har Monaco, Tyskland har Luxembourg, United Kingdom har ø-staterne og USA har Delaware. Regeringerne i disse lande kan så let som ingenting lukke sit eget skattely - men forventer at pengene så vandrer til et andet skattely med tab til følge. Hvis det skal afskaffes sker det kun for alle skattely på en gang - ligesom CO2 udledningen - bare der er en stor stat der ikke er med på vognen - er der ikke noget at gøre.

Bill Atkins

Afsløres danske skatteunddragere skal de i fængsel...
...det hjælper.

Rasmus Knus

@ Brøndum

Artiklen handler om hvidvaskning af penge gennem ejendomshandler i London. Det er rimeligt alvorligt, al den stund at pengene sandsynligvis stammer fra korruption, narkohandel, illegalt våbensalg etc.

London er åbenbart en magnet for den slags sorte penge.

"An NCA spokesperson said the UK’s position as an international financial hub “with world-class legal and accountancy services, as well as the prominence of the London property market, form the cornerstone of our economy. But this also makes us one of the world’s most attractive destinations for the proceeds of crime and corruption”. "

http://www.ft.com/cms/s/0/f454e3ec-fc02-11e5-b5f5-070dca6d0a0d.html#axzz...

Michael Friis

Systemet skaber disse muligheder. Hvorfor er der boliger uden bopælspligt i København? Jeg tror for at tiltrække rige personer, der skal bruge penge dels ved byggeriet dels forbrug. Udfordringer bliver at disse boligområder bliver spøgelsesbyer. Personligt ville jeg IKKE bo der (ok jeg har hellere ikke råd).
Tilsvarende for andre byer i DK og udlandet. Det drejer sig om at tiltrække rige og velfungende mennesker der helst skal betaler skat eller i det mindste bruge mange penge (= moms/afgifter + arbejdspladser) samt ikke belaste samfundet (hospitaler og skoler mv)
Skattely, skattefrihed, og særregler er lavet med gode intentioner for at sikre konkurrencedygtighed. Bagsiden er man giver køb på principper og skaber et meget kompliceret samfund. Det komplicerede samfund giver uklarhed over hvad man må og ikke må.

I virkeligheden er det tilsvarende med indvandringen - blot med modsat fortegn. Her laver vi regler for at forhindre fattige mennesker i at bosætte sig i DK.

Danmark har en enorm udfording i at få nationalregnskabet til at balancede. Udgifterne er mange og stigende med en befolkning der bliver meget gamle. Konkurrencen er hård.

Henrik Bjerre

@Rasmus Knus

Jo det har helt klart volumen i London. Mange af pengene kom fra de gaver Boris Jeltsin gav til sine venner på det russiske folks bekostning. En af de største modtagere - Roman Abramowich er jo en helt offentlig person det viser sig frem med fodboldklub, yacht og andre dyre vaner. Så vidt jeg ved lavede Putin en aftale med disse folk da han kom til magten. OK - I kan beholde jeres penge - men jeg vil ikke se mere gangstervæsen! På samme måde med oliesheiker fra Saudi - der er lavet en aftale med USA om hvor meget luxus de fyrer af. Det er en hel del - men det er mindre end det ville koste at invadere landet.

Jeg synes altid det er klogt at se sig selv i rollen som den der skal udføre det hvis man stiller et politisk krav. Kan Cameron, Merkel, Hollande og Obama etc. gøre det der kræves? Nordkorea ville sikkert gerne overtage en rolle som skattely hvis de nuværende lukkes.