Baggrund
Læsetid: 2 min.

Danmark arbejder for ny Roundup-tilladelse

I fravær af det nødvendige flertal i EU søger EU-Kommissionen at få grønt lys til administrativ forlængelse af tilladelsen til sprøjtemidlet i mindst et år
Udland
28. maj 2016

Hvis EU-Kommissionen inden for få dage vælger at forsøge sig med en administrativ godkendelse af glyfosat, aktivstoffet i Monsantos sprøjtemiddel Roundup, så kan man regne med Danmarks støtte.

Det fremgår af et brev netop afsendt fra Miljø- og Fødevareministeriet, som Information har fået aktindsigt i.

Sagen om det kontroversielle ukrudtsmiddel – verdens mest brugte – har været ved at gå i hårdknude for EU-Kommissionen. Den gældende tilladelse til at markedsføre pesticider med glyfosat i EU udløber om en måned, og Kommissionen har i to omgange forsøgt at skaffe det krævede kvalificerede flertal blandt EU-landene til en fornyet tilladelse.

Først foreslog man en tilladelse i endnu 15 år, og da det mødte modstand fra flere medlemslande, forsøgte man som kompromis en tilladelse i ni år, men heller ikke det kunne finde nødvendigt flertal, da sagen blev drøftet i sidste uge. Bl.a. Frankrig er klart imod en ny tilladelse til glyfosatmidlerne, og den tyske regering er splittet og kan derfor ikke stemme for.

Det efterlod Kommissionen med udsigt til at måtte forbyde det vidt udbredte sprøjtemiddel med udgangen af juni. Noget som både den agrokemiske industri og flere europæiske landbrugsorganisationer har stærke indvendinger imod. Derfor undersøger Kommissionen i disse dage muligheden for at give en såkaldt administrativ tilladelse for en begrænset periode. Forleden var der frist for EU-landene til at meddele Kommissionen, hvor de står. Danmark er klart positiv.

»Vi vi gerne benytte lejligheden til at takke Kommissionen for sin indsats med hensyn til den fornyede tilladelse til glyfosat i EU,« hedder det indledningsvis i Miljø- og Fødevareministeriets brev til Bruxelles, afsendt i tirsdags.

»Eftersom der ikke har kunnet skabes enighed om en fornyet godkendelse, støtter vi forslaget om en administrativ forlængelse af den eksisterende tilladelse til glyfosat, indtil klassifikationen fra ECHA bliver tilgængelig,« skriver ministeriet med henvisning til EU’s kemikalieagentur, der har indledt en proces med evaluering af glyfosat for bl.a. dets mulige kræftfremkaldende virkning, en evaluering der først ventes klar i andet halvår 2017.

Spor af glyfosat i urin

Tidligere har WHO’s ekspertorgan, IARC, konkluderet, at glyfosat er »sandsynligvis kræftfremkaldende i mennesker«, mens EU’s agentur for fødevaresikkerhed, EFSA, har fundet, at stoffet er »sandsynligvis ikke er kræftfremkaldende«.

I den europæiske offentlighed har 39 europæiske natur- og miljøorganisationer i en fælles henvendelse appelleret om et nej til fornyet godkendelse, mens godt 1,4 mio. mennesker verden over har tilsluttet sig en underskriftindsamling for et forbud. Forleden appellerede den Europæiske Sammenslutning af Fødevare, Landbrugs- og Turisme-fagforbund, EFFAT, til EU-Kommissionen om »at forbyde glyfosat i EU«.

Omvendt har Monsanto-direktør Gary Philpotts til internationale medier påpeget, at »en undladelse af at give ny tilladelse til glyfosat vil have betydelige negative konsekvenser for europæisk landbrugs og gartneris konkurrenceevne, for miljøet og for landmænds mulighed for at producere sikre og billige fødevarer«.

En stribe undersøgelser har påvist spor af glyfosat eller dets nedbrydningsprodukter i menneskers urin, næsten uanset hvor man tester. Således blandt børn og voksne i Tyskland, i Danmark og som det seneste eksempel forleden i Portugal.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Klaus Flemløse

Det er glædeligt, at Information tager emnet vedr. Roundup op til behandling.

Roundup er ikke det eneste af giftstof, der burde være til diskussioner. Her tænker jeg på det udbredte nedvisningsmiddel til kartofler, nemlig Reglone med Diquat eller Diquat Debromid som virkstof. Det hævdes, at der er hurtigt nedbrydeligt således, at man allerede efter 7 dage må høste kartofler også som spisekartofler.

Man vil i efteråret kunne se store arealer med kartofler, der er nedvisnet. Mange tror det er Roundup, der er anvendt, men det kan udelukkes pga. forbud i den eksisterende lovgivning. Jeg har dog mistanke om, at der er eksempler på, at Roundup er anvendt, jf. øjenvidne beretninger på Fugle & Natur.

Alle der køber ikke-økologiske kartofler har formodentlig være udsat for dette middel. Det er så giftigt, at man ikke må anvende toppen af kartofler efter nedvisning til dyrefoder. Det er også et meget giftigt middel at anvende også for landmændene selv. Om det også er giftig for dyrelivet, dvs. krondyr, rådyr, hare og fugle vides ikke?

Der blev planlagt at foretage en revurdering af Reglone i 1998, men en eller anden landbrugs-organisation fik formodentlig nys om det, og derfor blev hamstret i stor stil 1997. Dette fremgår af følgende graf, hvor data er hentet fra Miljøstyrelsens Bekæmpelsesmiddel statistik. Føj for landbruget!

https://www.dropbox.com/s/tpk510ktjjs7f5i/Milj%C3%B8styrelsen%20Diquat%2...

Det fremgår af denne graf, at forbruget af Reglone var væsentlig mindre i perioden 1998-2008 end tidligere og at salget i perioden 2009-2014 er på sammen niveau som før 1998. Lagerføring kan forskyde salget mellem årgangene lige så vel som pesticid-afgifter.

Spørgsmålet om Reglone er blevet besvaret af Ministeren i 2002:
http://webarkiv.ft.dk/Samling/20012/udvbilag/MPU/Almdel_bilag672.htm

Det er svært for en ikke-ekspert at vurdere de skadelige virkninger af Reglone på miljøet og på mennesker. Derfor må forskeren ind over for at vurdere påvirkningen.

Som forbruger kan jeg vælge mellem at spise ”Gift-kartofler” eller ”Øko-kartofler”.

SEGES har indsamlet data vedr. Reglone:
https://www.middeldatabasen.dk/product.asp?productID=50050

Dansk Gartneri skriver om Reglone:
http://www.danskgartneri.dk/nyheder/2016/april/reglone-diquat-forbydes-m...

Extension Toxicology Network skriver om Reglone:
http://pmep.cce.cornell.edu/profiles/extoxnet/dienochlor-glyphosate/diqu...

Jeg håber, at Information vil tage Reglone op til behandling

Torben Skov, Janus Agerbo, Jørgen Steen Andersen, Flemming Berger, Anne Eriksen, ingemaje lange og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

Hvor ofte skal vi skamme os? Monsanto er kendt for mafia lignende metoder i USA!

Klaus Flemløse og Jørgen Steen Andersen anbefalede denne kommentar
Erik Bresler

1. overskriften lyder: Danmark arbejder for ny Roundup-tilladelse
2. Underrubrikken hævder det drejer sig om godkendelse af glyfosat.

Nu er jeg i tvivl!

Arbejder Danmark på ny tilladelse på hele produktet mens EU kun taler om at godkende produktes indhold af glyphosat?

Så længe ingen i praksis anvender ren glyphosat nærmer det sig idioti at diskutere om netop glyphosat er farligt eller burde forbydes.

Om det skyldes mængden af glyphosat i kroppen eller de utallige skribenter der ikke kan lade være med at prale med de kender navnet på en af komponenterne i det populære nedvisnings produkt er lidt uklart, men klart er det at producenterne får hjælp til at dele produktets skadevirkning i to, ved at narre alle til skiftevis at tage stilling til snart den ene og snart den anden komponent i en blandingsgift.

Med samme logik vare det vel ikke længe før vi skal tage stilling til at forbyde bilernes lygter, kølergrill og forskærme fordi det er de komponenter der oftest skader fodgængere og andre biler.

Klaus Flemløse

Nu er jeg i tvivl om hvad du mener?