Nyhed
Læsetid: 2 min.

Danske soldater advarede 13 gange om fangemishandling i Irak

Mindst 13 gange indberettede danske soldater om overgreb i Irak, viser aktindsigt. Alligevel fortsatte Danmark med at udlevere og medvirke til udlevering af fanger til det berygtede irakiske politi
Udland
20. maj 2016

Tæsk, trusler, terror og tortur. Det er indholdet i en lang række indberetninger om mishandling og tortur i de irakiske fængsler, som forsvarets ledelse løbende modtog fra danske soldater under Irak-krigen.

Den første indberetning er fra den 7. juli 2004, men mindst 13 gange i løbet af de følgende år sendte de danske soldater i Basra-provinsen beretninger hjem til forsvarsledelsen om de irakiske myndigheders overgreb.

Det viser dokumenter, som Radio24Syv har fået aktindsigt i og delt med Information. De 13 indberetninger fremgår af forsvarets egen fangeredegørelse, som den såkaldte Irak Task Force udarbejdede i 2010-2011 og afleverede til Irak- og Afghanistankommissionen.

Amnesty International mener, at de mange indberetninger om mishandling og tortur burde have fået alle alarmklokker til at ringe.

»Tilsammen viser sagerne, at det danske forsvar umuligt kan have været i god tro, når de fortsatte med at udlevere fanger til irakerne,« siger Amnestys chefjurist Claus Juul.

Elna Søndergaard fra Dignity – Dansk Institut Mod Tortur – er enig: »De mange sager viser, at Danmark var klar over risikoen for mishandling og tortur. Det er et klart mønster, og det skulle Danmark selvfølgelig have reageret på,« siger hun.

Irak Task Forcens redegørelse viser da også, at Danmark godt var klar over det irakiske politis overgreb. Den 6. juni 2005 bad Forsvarsministeriet de danske styrker vurdere, om der kun var tale om »enkeltstående« tilfælde af mishandling, eller om der var tale om »et mere systematisk problem«.

Svaret fra den danske bataljon i Basra-provinsen var klart. Der skete »jævnligt overtrædelser af grundliggende menneskerettigheder i bataljonens ansvarsområde«. Problemerne er »udstrakte og omfattende,« skrev bataljonschefen hjem til Danmark.

Ifølge forsvarets redegørelse landede den vurdering i Forsvarsministeriet den 29. juni 2005. Trods de mange advarsler fra de danske soldater i Irak, fortsatte Danmark med at medvirke til udlevering af fanger til irakisk politi frem til august 2007, hvor de danske soldater forlod Basra.

Læs også: Forsvaret kan ikke redegøre for seks ud af ti Irakfangers skæbne

Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R) finder de nye oplysninger meget alvorlige:

»Jeg forstår ikke, hvordan en regering kan sidde 13 advarsler overhørig. Enten har man bevidst lukket øjnene, eller også har man ikke ønsket at ændre praksis,« siger han.

Hverken daværende forsvarsminister Søren Gade (V) eller nuværende forsvarsminister Peter Christensen (V) ønsker at kommentere de nye oplysninger.

Det samme gælder daværende forsvarschef Jesper Helsø og nuværende forsvarschef Peter Bartram.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her