Nyhed
Læsetid: 3 min.

Europa: Endnu et skattehul afdækket

Et hul i den tyske lov om beskatning af aktier har betydet tab på over 6 milliarder kroner. Metoden minder om, hvad man oplevede hos SKAT sidste år
Udland
7. maj 2016

Hvert land har sine sorger og hvert skattesystem sine huller. I Tyskland har nogle af verdens største investeringsselskaber og banker fundet et guldrandet skattehul, der ifølge ProPublica, et nonprofitmedie, betyder, at den tyske regering er gået glip af op mod seks milliarder kroner i indtjening.

Skattehullet er designet således: Tyske selskaber er kendt for deres hang til at give udbytte til deres aktionærer. Det udbytte skal beskattes, men ikke hvis ejeren sidder i Tyskland. Så hvis man ejer en aktie i f.eks. Porsche, og Porsche gør klar til at udbetale aktieudbytte, gælder det for ejeren om at bo i Tyskland.

Det gør store fonde som amerikanske BlackRock eller den norske oliefond ikke. Så når tiden for udbytteudbetaling kommer, låner de deres aktie til en tysk bank, med adresse i Tyskland. Og således undgår de delvist den 15 procents skat, der normalt ville ramme deres udbytte.

Det er et tværnationalt journalistisk samarbejde mellem Propublica, aviserne Washington Post og tyske Handelsblat samt mediehuset ARD, der via lækkede korrespondancer, har afsløret deltagerne i skatteunddragelsen: Deriblandt finder man Commerzbank og Deutsche Bank, som er blandt lånerne af de udenlandsk ejede aktier.

På udlånssiden er hele paraplyen af amerikanske investeringsbanker: JPMorgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citigroup samt britiske Barclays, svenske SEB og schweiziske UBS, og fonde som BlackRock, Vanguard og den norske oliefond, repræsenteret.

ProPublica skriver, at praksissen med udnyttelse af udbyttereglerne har været en åben hemmelighed på Wall Street i mange år. Den tyske regering vil nu have lukket hullet for bestandigt. Praksissen er ikke direkte ulovlig, men ifølge tysk lov, er det ulovligt at foretage handler, med skatteundragelse for øje.

Politisk enighed

Efter Panama Papers kaldte den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, til »globalt sammenhold« mod skatteunddragelse. Blandt andet ved at han fremlagde en tipunktsplan, hvis mål det er at gøre op med de lovparagraffer, der i dag giver bankerne mulighed for i vidt omfang at hemmeligholde identiteten af deres kunder.

Ifølge Reuters står Storbritannien, Frankrig, Italien og Spanien klar til at følge Tyskland ind i et fælles netværk over bankkunders identitet. Den nye afsløring af unddragelse med udbytteskat vil fremme den proces, siger det tyske finansministerium, der kalder bankerne og investeringsforeningens udbyttepraksis for »illegitim«.

I de lækkede dokumenter fremgår det, at svindel af mere eller mindre samme karakter som i Tyskland, foregår i 20 andre lande over fire forskellige kontinenter. Danmark indgår så vidt vides ikke.

Lig Danmark

Herhjemme har man haft en ‘omvendt’ udbytteskandale. I august stod SKAT frem og fortalte, hvordan udenlandske svindlere havde hevet over ni milliarder kroner ud af SKAT ved at fifle med udbytteskatten. Problemstilling i Danmark foregik ‘omvendt’ af, hvad der er afsløret i Tyskland.

I Danmark var det muligt for udenlandske investorer at få udbytteskatten tilbagebetalt, hvis de boede i udlandet. Ved at sende, forfalsket, dokumentation om, at de ejede danske aktier til SKAT, fik de således udbetalt 9,1 milliarder kroner til udenlandske konti.

I sidste uge leverede Skatteministeriet deres svar på, hvordan de vil sikre sig, at det ikke sker igen: En ny enhed skal stå få udbetaling af udbytteskat, læg dertil en taskforce, med fokus på kontrol og analyse. En overvågningsenhed i SKAT med fokus på atypiske udbetalinger og til sidst en antisvindelenhed, der skal »analysere trends og risikobilleder« i forhold til organiseret svindel.

Skat vil få tilført 60 årsværk til håndteringen af de nye opgaver. I den større sammenhæng kræver det internationalt samarbejde, har skatteminister Karsten Lauritzen erkendt. Måske seneste afsløring kan skubbe til den proces.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Erik Jensen

Ingen andre skattesager, uanset land kan nogensinde give mindelser om, hvordan SKAT uden nogen kontrol overhoved har foræret 10 milliarder væk.

I den tyske sag er det "almindelig" kreativ skattetænkning, der vel desværre ikke er ulovlig.

I SKAT forærede man bare penge væk til dem der bad om penge uden nogen kontrol overhovedet, det selvom alle kontroldata var til rådighed og advarselslamperne havde blinket i flere år.

I Danmark er forbryderen SKAT og deres ledelse og for en gangs skyld ikke virksomhederne, - der er en ret væsentlig forskel.

Nogle i SKAT og andre der havde ansvaret for den manglende kontrol, og som reelt selv havde besluttet at nedlægge kontrollen kunne nemt tænkes, at havde del udenlandske konto fyldt op med vores skattekroner.

Det var jo et milliard tag-selv bord, helt uden risiko - højest en fyring blandt dem der alligevel er nederst i hierarkiet...

Ellers kan jeg ikke se meningen med SKATs helt ubegribelige handlinger - eller rettere mangel på samme...

Hold Tyskland og alle andre uden for.

SKATs kontrolsvindel er korruption i verdensklasse, da alle der har haft fordel af "fidusen" tydeligvis dækker over hinanden.

Grethe Preisler

Den bager græd gudsjammerligt, da man ham førte væk ;(