Nyhed
Læsetid: 2 min.

Europa: Orban i korruptionsskandale

Ungarns regering har været med til at overføre seks mia. kr. til dubiøse fonde, hvor en lang række politiske venner har nydt godt af pengene
Udland
7. maj 2016

I Budapest er den ellers så selvsikre ungarske regeringschef Victor Orban blevet del af en megaskandale, der kan vise sig at være den hidtil mest omfattende i de seks år han har været ved magten.

Skandalens epicentrum er direktøren for Den Ungarske Nationalbank, György Matolcsy, en tidligere minister og fortrolig af Orban, der siden 2014 har overført en væsentlig del af bankens formue og overskud til seks forskellige fonde. Op mod 6 milliarder kroner er blevet anbragt, har nyhedssitet index.hu skrevet.

Officielt er formålet med fondene, at regeringens projekter skal understøttes økonomisk, og at overskuddet skal give afkast, hvilket i sig selv er på kant med bankens formål. Reelt er mange af regeringens støtter og forbindelser blevet tilgodeset som bestyrelsesmedlemmer, eller fordi de har modtaget lukrative ordrer.

Hidtil har der været meget hemmelighedskræmmeri, men i marts måned blev Nationalbanken tvunget til at offentligøre, hvad pengene er blevet brugt til. EU-Kommissionen havde krævet åbenhed, hvorefter den ungarske forfatningsdomstol i marts måned bekræftede, at offentligheden havde krav om indsigt. Trods det at regeringen havde forsøgt at forpurre det ved at lave en hastelov, der med tilbagevirkende kraft skulle mørkelægge fondenes aktiviteter.

Nationalbankchef György Matolcsy havde nægtet at offentliggøre dokumenterne i sagen, fordi det efter hans vurdering drejede sig om »private penge«, og at der derfor ikke kunne kræves aktindsigt.

Fætter fik fordele

Et af de firmaer der er blevet støttet, er en fætter til nationalbankdirektør Matolcsy. Det drejer sig om Tamas Szemerey, der driver nyhedsportalen vs.hu, der alene har modtaget 12 mio. kr. Siden har halvdelen af medarbejderne, inklusive chefredaktøren, sagt op, fordi de er bekymret for mediets uafhængighed, skriver den østrigske nyhedsite nachrichten.at

Det er også kommet frem, at mange politiske venner har brugt penge på kunst, ejendomme og været modtagere af generøse ‘sponsorater’. Offentliggørelsen har givet indblik i mange dubiøse forhold: Et advokatfirma, der til dels tilhører justitsministeren, har fået kontrakter om juridisk støtte af fondene. Større byggefirmaer har fået opgaver og private tv-kanaler har fået tilskud.

Det socialistiske oppositionsparti Együtt, (der betyder: sammen), har krævet, at fondene lukkes helt ned. Trods offentliggørelsen har skandalen fortsat mange ubekendte.

Juridisk direktør hos Transparency International i Ungarn, Miklós Ligeti, siger, at »fondene ligner kriminel virksomhed«. Også advokat György Magyar kalder nationalbankens ageren for dybt ulovlig og er i sidste ende med til at forskønne regeringens budgetter:

»Hvordan kan statens underskud ellers være havnet på under tre procent? Fordi Ungarn anvender sådanne tricks.« siger György Magyar til netmediet The Budapest Beacon. Victor Orban har fredet nationalbankens direktør og ellers ikke udtalt sig i sagen. De øvrige spidser i regeringspartiet forholder sig også tavse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mikael Velschow-Rasmussen

Det er sgu da topunderholdning !!

Fra artiklen:
- " ... direktøren for Den Ungarske Nationalbank, György Matolcsy ... har overført en væsentlig del af bankens formue og overskud til seks forskellige fonde. Op mod 6 milliarder kroner ... "
Og senere:
- "Nationalbankchef György Matolcsy havde nægtet at offentliggøre dokumenterne i sagen, fordi det efter hans vurdering drejede sig om »private penge«, og at der derfor ikke kunne kræves aktindsigt".

Jeg vil sgu osse være nationalbankdirektør ... tilsyneladende er alle de rare penge i denne type bank mine egne private som jeg kan bruge som jeg lyster.

Hvorfor er fyren ikke smidt i fængsel endnu ???
Det er jo desværre bare endnu et eksempel på Glenn Greenwalds teori; at der eksisterer 2 lovsystemer, et for pøblen (dig og mig), hvor alt straffes sindssygt hårdt, og et for eliten, hvor der blot helt generelt gælder, at der ikke er nogen restriktioner.