Læsetid: 3 min.

Fallujah splitter irakerne

Operationen for at generobre Fallujah fra Islamisk Stat er i gang. Men spørgsmålet er, om sekteriske hævntogter kan undgås i den udsultede by
Irakiske soldater på vej til Fallujah, hvor de skal hjælpe den irakiske regeringshær med at generobre byen fra Islamisk Stat. Ifølge landets premierminister, Haider al-Abadi, varer det ikke længe, før selve byen er tilbage på regeringens hænder.

Rwa Faisal

Udland
26. maj 2016

Den irakiske regeringshær er sammen med en række militser i gang med at tilbageerobre Islamisk Stat-højborgen Fallujah, og ifølge landets premierminister, Haider al-Abadi, varer det ikke længe, før selve byen er tilbage på regeringens hænder.

»Jeg står her for at annoncere, at det irakiske flag snart vil blafre over Fallujah,« lød det søndag fra premierministeren på nationalt tv.

Sunnimuslimske Fallujah ligger 50 kilometer vest for hovedstaden Bagdad og var den første by i Irak, der faldt i Islamisk Stats (IS) hænder. Det skete, allerede et halvt år inden jihadisterne i sommeren 2014 stormede Mosul i Nordirak og sendte den irakiske hær på flugt.

Nu er jihadisterne omringet fra seks fronter, og en af de officerer, som Information har talt med, mener, at det blot er et spørgsmål om tid, før byen tilbageerobres.

»Jeg forventer ikke, at det bliver en nem kamp. Men omvendt forventer jeg heller ikke en kamp, der kommer til at vare i flere måneder,« siger den laverestående officer Ali Moqdad, som i øjeblikket befinder sig på en base øst for IS-højborgen.

En udsultet by

Fallujah har været omringet af irakiske sikkerhedsstyrker og shiamuslimske militser siden september 2015. Over flere omgange har de forgæves forsøgt at storme byen. Både den amerikanskledede koalition og den irakiske regering prioriterede provinshovedstaden Ramadi frem for Fallujah.

I stedet har regeringshæren slået en jernring om byen for at afskære forsyningslinjer for Daesh, som Islamisk Stat kaldes med et arabisk akronym.

»Jernringen har haft vidtrækkende konsekvenser for Daesh i Fallujah. De er langsomt ved at løbe tør for krudt, brændstof og mandskab. De vil selvfølgelig kæmpe til sidste mand, men ellers har de ikke ret meget at byde på,« forsikrer officeren Ali Moqdad. Jernringen har også haft enorme konsekvenser for byens civilbefolkning.

Læs også: Shiamilitser fylder tomrummet efter den irakiske stat

Ifølge en rapport fra det velrenommerede Assessment Capacities Project er der i øjeblikket mellem 30.000 og 60.000 civile i Fallujah, og mange af dem har ikke fået nødhjælp, siden belejringen begyndte i september sidste år. Ifølge Human Rights Watch er flere familier blevet henrettet af jihadisterne for at forsøge at flygte.

»Fallujahs indbyggere er belejret af regeringen, indespærret af IS, og lige nu sulter mange af dem,« sagde Human Rights Watchs vicedirektør i Mellemøsten, Joe Stork, for nogle uger siden.

Frygt for sekteriske hævntogter

Den igangværende offensiv har allerede været præget af sekteriske undertoner. For sunnimuslimer i og uden for Irak har Fallujah siden 00’erne været et symbol på heroisme, hæder og standhaftighed på grund af byens modstand mod de amerikanske styrker efter invasionen.

For shiamuslimerne repræsenterer Fallujah noget helt andet. I den shiamuslimske bevidsthed er Fallujah en by, man ofte forbinder med sunniarabisk arrogance, Saddam Husseins brutale kommandanter og folk, der sympatiserer med jihadister.

»Byen har i årevis polariseret irakerne på grund af sin historie, og det er ikke noget, som ophører bare lige sådan,« siger Samir Obaid, en af Iraks respekterede politiske kommentatorer. Mange shialedere har også skærpet retorikken, siden operationen blev indledt tidligere på ugen. Byen er blandt andet blevet kaldt for ’Iraks kræftsvulst’, ’slangens hoved’, og ’terrorreden’.

»Fallujah er den fontæne, hvorfra alle terrorister udspringer. I mange år har byen givet husly til terrorister. Ingen i byen tror på islam. Ingen i byen tror på nationen. De tror ikke på noget som helst, og nu har vi endelig muligheden for at rense Irak og islam for disse lømler,« sagde en kendt irakisk militsleder til en af landets satellitkanaler tidligere på ugen.

Flere Irak-kommentatorer er bekymret over shiamilitsernes rolle i generobringen af Fallujah. På nuværende tidspunkt deltager 10-15 shiamilitser i operationen, og mange kommentatorer frygter, at disse militser vil begå overgreb mod byens sunnimuslimske indbyggere.

»Det afgørende spørgsmål er, om disse grupper får lov at komme ind i selve Fallujah, eller om de blot vil forskanse sig i byens periferi og udkantsområder. Det ved ingen på nuværende tidspunkt. Forhåbentlig er det kun regeringshæren som får lov at storme selve byen, for ellers kan det gå hen og blive rigtig grimt,« kommer det fra Samir Obaid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her