Nyhed
Læsetid: 2 min.

Bliver FN’s næste generalsekretær en kvinde?

FN er i fuld gang med at vælge ny leder for de næste fem eller syv år. Mogens Lykketoft tør godt sætte penge på, at det bliver en kvinde
Udland
21. maj 2016

Da Ban Ki-moon for snart ti år siden blev udnævnt til FN’s generalsekretær, skete det vanen tro efter lukkede møder, hvor Sikkerhedsrådet endte med at udpege én kandidat, som Generalforsamlingen så godkendte.

Når hans afløser i år skal findes, sker det efter en ny proces, hvor alle kandidater til posten optræder i to timer lange offentlige høringer, så FN-delegerede og NGO’er kan udspørge dem om, hvordan de har tænkt sig at lede butikken.

Formelt har Sikkerhedsrådet stadig mulighed for at blokere for en kandidat, men i praksis vil det være svært, hvis de delegerede kan blive enige om en klar favorit, som formanden for FN’s Generalforsamling, Mogens Lykketoft, fortalte under et møde i denne uge.

De første ni kandidater har allerede været på talerstolen og give deres bud på fremtidens FN, ligesom de har svaret på samlet flere end 800 spørgsmål fra offentligheden. To-tre personer mere ventes at melde deres kandidatur og gennemgå samme procedure i starten af juni.

Hidtil tæller feltet fire kvinder og fem mænd. Man siger, at det er Østeuropas tur, og syv af kandidaterne kommer da også herfra. De mest kendte ansigter er dog fra Portugal, hvor FN’s tidligere højkommissær for flygtninge António Guterres er i spil, og New Zealand, hvor tidligere premierminister og nuværende direktør for FN’s udviklingsprogram UNDP Helen Clark har meldt sit kandidatur.

Fem eller syv år?

Intet står naturligvis klart, men Mogens Lykketoft tør godt sætte penge på, at det bliver en kvinde, fortæller han. Ban Ki-moon har selv forsigtigt antydet, at det måske er på tide med en kvinde i sædet, og mange medlemslande har det også som høj prioritet.

En klar dark horse til posten kunne være Argentinas nuværende udenrigsminister, Susanna Malcorra, som indtil december sidste år var stabschef for Ban Ki-moon. Hun har dog endnu ikke meldt sig officielt på banen.

Et andet udestående spørgsmål er, hvorvidt man skal vælge den næste generalsekretær for fem år med mulighed for forlængelse eller for syv år uden mulighed for forlængelse. Det sidste giver i teorien en generalsekretær med større handlekraft, når hun (han) ikke skal bruge de første fem år på at holde sig gode venner med alle og sikre sig genvalg.

Det første giver til gengæld medlemmerne mulighed for at slippe af med vedkommende efter kun fem år, hvis man ikke får valgt den rigtige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her